Β.Κεγκέρογλου: Στήριξη για τη δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 600 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Η Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου στο : Διεθνές Συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και τις Καινοτόμες Ιδέες»

Στην ανάγκη ενδυνάμωσης των τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης μέσω θεσμικών, επιχειρησιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στη διάρκεια της 1ης μέρας του συνεδρίου με θέμα: «ΣΥΝ-ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ: Διεθνές Συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και τις Καινοτόμες Ιδέες».

«Σε κάθε ευκαιρία ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που αποτελούν τη βάση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, θέλοντας να διαπιστώσουμε τις ανάγκες τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και να γνωρίσουμε το όραμά τους και να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια τους. Θεωρούμε ότι είναι πολλά τα πλεονεκτήματα και σημαντικές οι ευκαιρίες που προσφέρει η κοινωνική οικονομία και η κοινωνική επιχειρηματικότητα για να προστατευθεί ο κοινωνικός ιστός και η κοινωνική συνοχή και να προωθηθεί με κάθε τρόπο η Ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης.

Γνωρίζουμε καλά ότι είναι αναγκαία η ενδυνάμωση των τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης μέσω θεσμικών, επιχειρησιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχώρησε στην υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση προσαρμοσμένων στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ) και των Τοπικών Δράσεων κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ). Δύο χρόνια μετά την έναρξή τους τα προγράμματα αυτά σήμερα βρίσκονται στο πλέον κρίσιμο στάδιο της δραστηριότητας τους, αυτό της προώθησης των ωφελουμένων στην Απασχόληση», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Λειτουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και της Κοινωνικής Οικονομίας

Τη λειτουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και της Κοινωνικής Οικονομίας προανήγγειλε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στη διάρκεια της 1ης μέρας του συνεδρίου με θέμα: «ΣΥΝ-ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ: Διεθνές Συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και τις Καινοτόμες Ιδέες».

Ο κ. Κεγκέρογλου κατά την τοποθέτηση του στο συνέδριο που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς», τόνισε πως ο μηχανισμός αυτός θα εποπτεύεται από την ΕΥΚΕΚΟ και θα έχει ρόλο επιστημονικό, συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό και χαρακτήρα οργανωτικό.

«Ο Μηχανισμός Στήριξης θα υποστηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, σε καθημερινή βάση και σε κάθε τομέα της δραστηριοποίησης τους, κινητοποιώντας και ενισχύοντας προς αυτή την κατεύθυνση το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεων μέσα από τη λειτουργία του Περιφερειακού Δικτύου αλλά και των τοπικών δικτύων.

Μέσω της δραστηριότητάς του επιδιώκουμε να επιτύχει την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων αρμόδιων φορέων για θέματα Κοινωνικής Οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Το συνέδριο

Σημειώνεται ότι το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδίων ΤοπΕΚΟ & ΤοπΣΑ στην Περιφέρεια Κρήτης και το Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να τονιστούν οι προοπτικές ανάπτυξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Κρήτη μέσα από την παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και μέσα από προτάσεις καινοτόμων ιδεών κοινωνικής επιχειρηματικότητας προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά και στις ανάγκες της περιοχής μας.
Για δύο μέρες θα παρουσιαστούν εισηγήσεις που αφορούν στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και την Κοινωνική Οικονομία, σε Καλές Πρακτικές συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνικών Επιχειρήσεων, αλλά και σε επιτυχημένα παραδείγματα ανάπτυξης Καινοτόμων Επιχειρήσεών με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Κεγκέρογλου είναι η παρακάτω:

«Τα τελευταία χρόνια η κοινωνική οικονομία και η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελούν βασικούς πυλώνες οι οποίοι στηρίζουν την Απασχόληση σε μια εποχή που πρώτιστο μέλημα είναι η προσπάθεια για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο προκειμένου να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης μέσα στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες και παράλληλα να προσφέρει τη δυνατότητα προσέγγισης με διαφορετικό τρόπο, των παραγωγικών προτύπων. Δίνουμε ένα δύσκολο αγώνα ώστε να διαφυλάξουμε τον κοινωνικό ιστό. Οι παρεμβάσεις μας για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία είναι συντονισμένες και έχουμε την πεποίθηση ότι μέσω αυτών θα πετύχουμε το στόχο της μείωσης της ανεργίας, της προώθησης της απασχόλησης και της δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων που θα έχουν πλην της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και σπουδαίο ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική για αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης σχεδιάζει νέες πολιτικές, χρησιμοποιεί καινοτομικά εργαλεία, αξιοποιεί πηγές χρηματοδότησης από την αγορά και την κοινωνία των πολιτών και όλα αυτά ενώ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών και των οργανώσεών τους, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι ιδρύονται Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ότι τα μέλη τους επωφελούνται από τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας για την κοινωνική οικονομία και ότι οι επιχειρήσεις αυτές τυγχάνουν ανταπόκρισης και εκτίμησης στις τοπικές κοινωνίες.

Διαπιστώνουμε τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης «γεννήθηκαν» τέτοιου είδους επιχειρήσεις και κατάφεραν να εδραιωθούν στους τομείς δραστηριοποίησής τους, προσφέροντας στα μέλη τους μεταξύ άλλων την ευκαιρία της απασχόλησης και της δημιουργικής ανάπτυξης.

Από τη λειτουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην Ευρώπη γνωρίζουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την προώθηση βιώσιμων πολιτικών τοπικής ανάπτυξης. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορούν ν’ αναπτύξουν σχέσεις εταιρικότητας και με τις τοπικές κοινότητες, κομμάτι των οποίων άλλωστε είναι και οι ίδιες, να διεισδύσουν και να αλληλοεπιδράσουν με αυτές έχοντας το ξεκάθαρο συγκριτικό πλεονέκτημα ότι αφουγκράζονται άμεσα τις ανάγκες τους, να δημιουργήσουν νέα εργαλεία προκειμένου να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες οι οποίες συχνά δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν επαρκώς από τις δομές της αγοράς και του δημόσιου τομέα. Μπορούν ν’ αντιληφθούν τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης, ανταποκρινόμενες έτσι και σε μία σημαντικότατη αποστολή στην τρέχουσα συγκυρία..

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί κι αυτές που είναι υπό ίδρυση, δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Χωρίς να έχουν τη μονοδιάστατη κερδοφορία ως μοναδικό κίνητρο και ακριβώς επειδή από την φύση τους στοχεύουν στην εξυπηρέτηση κοινωνικών στόχων, τα μέλη των ΚοινΣΕΠ σχεδιάζουν την επιχειρηματική τους δράση και την υλοποιούν σε τομείς όπως ο αγροτοδιατροφικός, ο πρωτογενής τομέας, ο τουριστικός τομέας, η παροχή υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες των μελών των τοπικών κοινωνιών και τις συνθήκες της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται, έχοντας μεγάλο περιθώριο ευελιξίας και ανταπόκρισης στις τοπικές ανάγκες. Παράλληλα, βλέπουμε ότι μέσα από τις δομές αυτές αναδεικνύεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα, έχουμε επιστροφή σε παραδοσιακές τέχνες και επαγγέλματα που έσβηναν, ενδιαφέρον για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και για τη στήριξη των ΑΜΕΑ και την ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία, στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ζωή.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να σας πω ότι έχει δρομολογηθεί η λειτουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και της Κοινωνικής Οικονομίας. Ο μηχανισμός αυτός θα εποπτεύεται από την ΕΥΚΕΚΟ και θα έχει ρόλο επιστημονικό, συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό και χαρακτήρα οργανωτικό.

Όπως ξέρετε πολύ καλά, αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Είμαι σίγουρος ότι στην Κρήτη θα δημιουργηθεί μια Αναπτυξιακή Σύμπραξη ισχυρή και με όραμα, σε ένα σχήμα ευέλικτο και ικανό να στηρίξει το σχεδιασμό για ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας.

Να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι ο Μηχανισμός Στήριξης θα υποστηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, σε καθημερινή βάση και σε κάθε τομέα της δραστηριοποίησης τους, κινητοποιώντας και ενισχύοντας προς αυτή την κατεύθυνση το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεων μέσα από τη λειτουργία του Περιφερειακού Δικτύου αλλά και των τοπικών δικτύων.

Μέσω της δραστηριότητάς του επιδιώκουμε να επιτύχει την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων αρμόδιων φορέων για θέματα Κοινωνικής Οικονομίας. Θα παρέχει υπηρεσίες επιστημονικής/ μελετητικής και συμβουλευτικής/ τεχνικής στήριξης των Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, θα υποστηρίζει τη δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων, θα επιμορφώνει ανθρώπινο δυναμικό και θα εφαρμόζει εργαλεία παρακολούθησης, αξιολόγησης και ανατροφοδότησης. Εξίσου σημαντική θα είναι η υποστήριξη φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας στη ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών και συμμαχιών, αλλά και η τεχνική και νομική υποστήριξη για την εξωστρέφεια των Κοινωνικών Επιχειρήσεων.

Σε κάθε ευκαιρία ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που αποτελούν τη βάση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, θέλοντας να διαπιστώσουμε τις ανάγκες τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και να γνωρίσουμε το όραμά τους και να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια τους. Θεωρούμε ότι είναι πολλά τα πλεονεκτήματα και σημαντικές οι ευκαιρίες που προσφέρει η κοινωνική οικονομία και η κοινωνική επιχειρηματικότητα για να προστατευθεί ο κοινωνικός ιστός και η κοινωνική συνοχή και να προωθηθεί με κάθε τρόπο η Ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης.

Γνωρίζουμε καλά ότι είναι αναγκαία η ενδυνάμωση των τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης μέσω θεσμικών, επιχειρησιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχώρησε στην υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση προσαρμοσμένων στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ) και των Τοπικών Δράσεων κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ). Δύο χρόνια μετά την έναρξή τους τα προγράμματα αυτά σήμερα βρίσκονται στο πλέον κρίσιμο στάδιο της δραστηριότητας τους, αυτό της προώθησης των ωφελουμένων στην Απασχόληση.

Τον περασμένο Ιούλιο ο ΟΑΕΔ προκήρυξε Πρόγραµµα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελουμένων των δράσεων ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ. Μέσω αυτού ένα μεγάλο μέρος των ανέργων που μας εμπιστεύθηκαν σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους θα προσληφθούν από επιχειρήσεις για τέσσερις μήνες και ελπίδα μας είναι ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι από αυτούς θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους κάτι που θεωρούμε ότι είναι και το βασικό ζητούμενο της λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών και το κριτήριο για τις δικές μας ενέργειες.

Παράλληλα μέσω της δράσης της Συμβουλευτικής αρκετοί ωφελούμενοι έχουν στραφεί στην ίδρυση είτε ατομικών, είτε Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Οι περισσότεροι από σας γνωρίζετε πόσο μεγάλος αγώνας και σοβαρή προσπάθεια έχει γίνει για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να βρισκόμαστε στο Συνέδριο που διοργανώνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης. Ενός συνόλου φορέων που συνεργάζονται στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Τις δύο μέρες διεξαγωγής του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα ως προς την απασχόληση, παράλληλα με τις καλές πρακτικές που έχουν προκύψει από τα προγράμματα αυτά. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε πως με επιμονή, σοβαρότητα και γνώμονα πάντοτε την ολόπλευρη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μπορούμε να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια μας.

Άξιοι συνεργάτες σ’ αυτή την προσπάθεια είναι οι φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουν με την ίδια ζέση να εργάζονται για την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης και της ανάπτυξης του τόπου μας».

πηγή