Γιώργος Πατούλης: Το νέο ΕΣΠΑ εφαλτήριο για το άλμα της Αττικής στο μέλλον


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Με τους καλύτερους οιωνούς έκανε ποδαρικό το φετινό φθινόπωρο, καθώς εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2021 – 2027.

Για τα επόμενα επτά χρόνια 1,6 δισ. ευρώ –κονδύλι αυξημένο κατά 54% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο– θα είναι διαθέσιμα για μεγάλα έργα και δράσεις, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της Αττικής μας και θα εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής και νέες ευκαιρίες για τους πολίτες σε κάθε Δήμο, σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας.

Η έγκριση αυτή έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη και σημαντική περίοδο, όχι μόνο για την Αττική αλλά και για όλη τη χώρα. Είναι το αποτέλεσμα μιας εργώδους προσπάθειας που ξεκινήσαμε ως διοίκηση στις αρχές του 2020, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας και σε ένα δυσμενές περιβάλλον που δημιούργησε η πρωτόγνωρη πανδημική κρίση.

Το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής για την περίοδο 2021 – 2027 χαρακτηρίζεται από πληθώρα καινοτόμων δράσεων στήριξης των επιχειρήσεων, της κοινωνίας και των πολιτών, που μπορούν να οδηγήσουν την Αττική μας σε μια βιώσιμη, έξυπνη και δίκαιη ανάπτυξη.

Ο οραματικός μας σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα της Αττικής γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα μέσα από συγκεκριμένα κονδύλια και καθορισμένους πυλώνες χρηματοδότησης, που ανταποκρίνονται στις πιο βασικές ανάγκες της κοινωνίας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Μέσα από το πρόγραμμα θα μπορέσουμε να διαθέσουμε –ή, πιο ορθά, να επενδύσουμε– 650 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας, 330 εκατ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, 290 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, 200 εκατ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας και 130 εκατ. ευρώ για βιώσιμα, «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της δουλειάς μας έχει εξαιρετικά θετικό πρόσημο. Με πίστη στους στόχους μας, με αγάπη για τους πολίτες, μέσα από συνεχή ανοικτό διάλογο με τους Δήμους και την άοκνη προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών μας, καταφέραμε αυτό που φαινόταν μέχρι πριν από κάποια χρόνια ανέφικτο: Να κάνουμε την Αττική, από ουραγό, πρωτοπόρο στην απορροφησιμότητα των πόρων του ΕΣΠΑ. Από το 34% στο 2019 αγγίζει σήμερα το 92%, δημιουργώντας τους όρους για υψηλότερο επίπεδο ζωής όλων των πολιτών, σε κάθε γωνιά της Αττικής.

Τώρα πια είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, μέσα από ευρείες συνεργασίες, μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα, μακριά από τη μιζέρια και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί σήμερα η Αττική αποτελεί ένα μεγάλο εργοτάξιο. Ύστερα από πολλά χρόνια αδράνειας, αυτήν τη στιγμή η Περιφέρεια υλοποιεί πάνω από 1.000 έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισ. ευρώ. Έργα που αφορούν την ασφάλεια, την αλληλεγγύη, την κοινωνική προστασία, την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία. Έργα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και παραμένει η διεκδίκηση πόρων από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, κάτι που μας έδωσε τη δυνατότητα να βάλουμε σε τροχιά την ολοκλήρωση εμβληματικών έργων, όπως η ανάπλαση του φαληρικού όρμου, η ανάδειξη του παράκτιου μετώπου και της νησιωτικότητας, η λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η υλοποίηση έργων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και πολλά ακόμα έργα και δράσεις που αλλάζουν ριζικά το πρόσωπο της Αττικής.

Ο δρόμος για το αύριο έχει ανοίξει. Μόνη μας επιλογή είναι να τα καταφέρουμε.

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
Περιφερειάρχη Αττικής
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ