Δημιουργώντας Μοναδικές Κοινωνικές Επιχειρήσεις Ειδικού Σκοπού


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Από την αρχική ψήφιση του νόμου 4019/11 όσο και μετά την ψήφιση του νέου νόμου 4430/16 δεκάδες Κοινωνικές Επιχειρήσεις έχουν δει το φως της ύπαρξης και της δραστηριοποίησης σε κάθε δυνατό τομέα της Οικονομίας.

Μερικές όμως Κοινωνικές Επιχειρήσεις ξεφεύγουν από τα συνήθη και δημιουργούνται για να καλύψουν ανάγκες που ίσως μερικοί να μην είχαν σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρχουν.

Όλο αυτό μπορεί να γίνει έχοντας την ικανότητα διακρίβωσης ειδικών αναγκών η με την συνένωση επαγγελματιών διάφορων κλάδων για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Σε αυτό μας το άρθρο θα δώσουμε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα και πιστεύουμε να γίνει αρχή σκέψης για δημιουργία νέων Κοινωνικών Επιχειρήσεων για την κάλυψη ειδικών σκοπών και εμείς θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας για να τις σχεδιάσουμε και να τις κάνουμε πραγματικότητα με την 6ετή μας εμπειρία και την βοήθεια σε δημιουργία άνω των 200 Κοινωνικών Επιχειρήσεων εκ των οποίων η πλειοψηφία με τον νέο νόμο.

Εκτός από τις παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενες ΚοινΣΕπ υπάρχουν και δεκάδες άλλες που μαζι μας σχεδιάζουν Μοναδικές Υπηρεσίες και καθώς είναι στην διαδικασία υποβολής του Καταστατικού τους στο Μητρώο του Υπουργείου δεν έχουμε την άδεια τους να τις παρουσιάσουμε κάτι που θα κάνουμε σίγουρα μόλις πάρουν την έγκρισή τους.

Εάν αποφασίσετε μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα αναφερόμενα κριτήρια ελάτε σε επαφή μαζί μας από την φόρμα επικοινωνίας στο τέλος του άρθρου για να σας βοηθήσουμε με 6χρονη σχεδόν εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.


Ενδεικτικά παραδείγματα Κοινωνικών Επιχειρήσεων Ειδικού Σκοπού


Η ΚοινΣΕπ Cosmedic Tatoo {link} παρέχει υπηρεσίες ιατρικού τατουάζ. Και συγκεκριμένα …

Παροχή υπηρεσιών και συγκεκριμένα η εφαρμογή ιατρικού τατουάζ για την αποκατάσταση της θηλής ως τελικό προορισμό για την αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη νόσο του καρκίνου του μαστού.

Αισθητικό τατουάζ κυρίως φρυδιών αλλά και του τριχωτού της κεφαλής σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο και άτομα που πάσχουν από αλωπεκία με καθολική πολλές φορές απώλεια των φρυδιών και μαλλιών.

Εφαρμογή και μικροχρωματισμό στο τριχωτό της κεφαλής είτε σε άτομα που νοσούν από καρκίνο και λαμβάνουν χημειοθεραπεία (ιατρογενής αλωπεκία) είτε σε άτομα που παρουσιάζουν μερική η ολική απώλεια μαλλιών από άλλους παράγοντες επιτυγχάνοντας μια ρεαλιστική εικόνα πυκνού τριχωτού.


Η ΚοινΣΕπ Βle Νotes {link} έχει σαν σκοπό την φυσιολογική ένταξη των ΑμΕΑ στην κοινωνία (κοινωνικοποίηση, ενσωμάτωση), δια προγραμμάτων και εκπαίδευσης αυτόνομης διαβίωσης, αυτοεξυπηρέτησης και διαχείρισης των αναγκών της καθημερινής ζωής. Ειδικότερα, μέσα από τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής σε όλο το εύρος τους, τα ΑμΕΑ θα εκπαιδεύονται στην αυτόνομη κάλυψη των βασικών και απαραίτητων αυτών αναγκών.

Και πιο αναλυτικά … Παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και θεραπείας σε εναλλακτικές μορφές διδακτικών Εφαρμογών και αξιοποίηση εξαιρετικών ειδικών ικανοτήτων (απόλυτης ακοής και αισθητηριακής υπερευαισθησίας)

Δραστηριότητες καθημερινής ζωής και αυτοεξυπηρέτησης. Ατομική υγιεινή, καθαριότητα, τουαλέτα, προετοιμασία, μαγειρική και λήψη τροφής, ζαχαροπλαστική, εργασίες κουζίνας και πλυντηρίου, προετοιμασία ύπνου και χώρου ανάπαυσης, κρεβατιού κλπ.

Παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών και θεραπείας. Λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση, φυσικοθεραπεία, ψυχοθεραπεία-θεραπεία συμπεριφοράς, ατομική και ομαδική συμβουλευτική κλπ. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (pc) και προγράμματα υποστηρικτικής τεχνολογίας.


Η ΚοινΣΕπ Επείγουσα Νοσηλευτική Βοήθεια παρέχει υπηρεσίες σχετικά με Κλινική διαγνωστική, αποστολή και λήψη βιοσημάτων (ήχου και εικόνας), διάγνωση μέσω τηλεματικής, τηλεϊατρικής τεχνολογίας. Δυνατότητα αξιολόγησης περιστατικού απο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε πραγματικό χρόνο, με χρήση εξοπλισμού τηλεϊατρικής-νοσηλευτικής, διάγνωση και άμεση επέμβαση.

Παροχή υπηρεσιών με τη χρήση τηλεϊατρικής, για την σύσταση και προώθηση των ωφελουμένων στο κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό ή δομή, χωρίς να παρέχει η ίδια ιατρικές γνωματεύσεις ή συμβουλές.

Κατ’ οίκον φροντίδα μέσω φορητών συσκευών παρακολούθησης και ελέγχου ανά πάσα στιγμή ζωτικών σημείων (πίεση αίματος, επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καρδιακοί σφυγμοί), τα αποτελέσματα των οποίων μεταφέρονται ηλεκτρονικά στο κέντρο παροχής φροντίδας.


Η ΚοινΣΕπ Mira {link} παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης προσφύγων μέσω κινητής μονάδας (κινητό περίπτερο πληροφοριών) της ομαλής τους ένταξης στην κοινωνία, της αποσυμφόρησης αστικών περιοχών, της σωστής καταγραφής αναγκών, και της ένταξης τους στην αγορά εργασίας μέσω εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.


Η ΚοινΣΕπ Sektor30 σκοπεύει να είναι ένα κέντρο έμπνευσης, δημιουργίας, γνώσης και συνεργασίας για καλλιτέχνες, τεχνίτες και άλλους επαγγελματίες, καθώς επίσης και για το ευρύτερο κοινό. Η αποστολή του Εργαστηρίου είναι να καταστεί ένα υποδειγματικό κέντρο πειραματισμού, κατασκευής και έρευνας σε υλικά και διαδικασίες παραγωγής, διαθέσιμο σε καλλιτέχνες που στερούνται μέσων παραγωγής για την υλοποίηση και την εφαρμογή των ιδεών τους, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Περαιτέρω, σκοπός του “Sektor30” είναι να προωθήσει την καταγραφή και ανταλλαγή γνώσεων και να επιτρέψει τη συνεργασία μεταξύ των δημιουργών. Σκοπεί, δε, μεταξύ άλλων, να γίνει ένας χώρος κατασκευής που θα στεγάζει πλήθος εργαστηρίων για διάφορα υλικά και κατασκευές, ώστε να διευκολυνθούν τα μέλη του να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν και να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους, με απώτερο σκοπό να μετατραπεί σε κέντρο δημιουργικότητας, έμπνευσης και γνώσης που θα επιτρέπει τόσο στα μέλη του, όσο και στους επισκέπτες του να επωφεληθούν ο ένας από την εμπειρία του άλλου.


Ο σκοπός της ΚοινΣΕπ Εμάντες {link} είναι να δώσει χώρο και φωνή σε ΛΟΑΤΚΙ (αφορά άτομα που αντιμετωπίζουν διάκριση σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους) πρόσφυγες, μετανάστες/τριες και ημεδαπούς/ές – μια πληθυσμιακή ομάδα που βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνικής δραστηριότητας. Αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται εξασφαλίζοντας ασφαλή χώρο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για κοινωνική ένταξη, εκπαίδευση, επαγγελματικό προσανατολισμό και ενδυνάμωση των σχέσεων, τόσο μεταξύ των μελών της Κοιν.Σ.Επ. όσο και μεταξύ των ωφελούμενων. Σκοπός μας είναι η παροχή υπηρεσιών, φροντίδας και συμβουλευτικής σε περιθωριοποιημένες λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού ομάδες και άτομα, σε πρόσφυγες, μετανάστες/τριες, αλλοδαπούς/ές και ημεδαπούς/ές.


Μερικές δράσεις της ΚοινΣΕπ Καπανδριτίου Φρυκτωρία {link} είναι οι παρακάτω.

Δημιουργία χώρου προστασίας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων της περιοχής μας. 1Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς εξωραϊσμός προστασία και ανάδειξη της περιοχής μας. Δράσεις Καθαρισμού Προστασίας Δεντροφύτευσης και ανάπτυξης των Δασών της Περιοχής μας. Δημιουργία Πυροφυλακίου για την προστασία των δασών μας και την πρόβλεψη των καταστροφικών πυρκαγιών. Δημιουργία υπηρεσίας για την φύλαξη των περιουσιών και της προστασίας της ζωής των κατοίκων της περιοχής μας από κάθε κίνδυνο


Ο Σκοπός της ΚοινΣΕπ Παιδόκηπος είναι να βοηθήσουμε στην τοπική ανάπτυξη και συνοχή δημιουργούμε παιδικό σταθμό μέσω κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης στελεχωμένο με γνώστες του αντικειμένου που θα έχει ως στόχο την υποστήριξη των νηπίων στα πρώτα τους βήματα στην προσχολική αγωγή και ετοιμασία για την εύκολη προσαρμογή τους. Σε μελλοντικό χρόνο σκοπεύουμε στην δημιουργία ολοκληρωμένης σχολικής μονάδας σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα με γνώστες του αντικείμενου. Επίσης μέσα από την δημιουργική απασχόληση στοχεύουμε στην ανάπτυξη ικανοτήτων μικρών παιδιών και μέσα από διοργάνωση σεμιναρίων που θα απευθύνονται σε γονείς για την ανάπτυξη ικανοτήτων σχετικά με την ανατροφή και εκπαίδευση παιδιών.


Η ΚοινΣΕπ Ρεστία {link} δημιουργείται για να βοηθήσει πρακτικά και άμεσα στον καθαρισμό των ακτών και στη διατήρηση αυτής της καθαριότητας, άλλα και για να συμβάλλει και να προωθήσει τη δράση της ανακύκλωσης στη χωρά μας.

Η Ρεστία θα συγκεντρώνει τα αποκόμματα τριχών από κομμωτήρια και χώρους καλλωπισμού κατοικίδιων και με μία μικρή επεξεργασία θα παράγει οικολογικά φίλτρα (που θα έχουν δημιουργηθεί από τη διαδικασία της ανακύκλωσης) για τις πολύτιμες θάλασσες μας. Στη συνεχεία, αυτά τα φίλτρα θα πωλούνται σε όλους τους παραλιακούς δήμους της χωράς μας, σε ξενοδοχεία, χώρους μαζικής εστίασης που βρίσκονται πάνω σε παράλιες, στις ένοπλες δυνάμεις, σε λιμάνια και συνέργεια. οπού δηλαδή υπάρχει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης ατυχημάτων πετρελαίου σε ύδατα και μη.


Η ΚοινΣΕπ Ανοιχτοί Ορίζοντες- Το Παρεάκι {link} έχει ως σκοπό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρία κάθε ηλικίας, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξή τους και γενικότερα τη βελτίωση ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους.

Η ΚοινΣΕπ απευθύνεται σε άτομα με Νοητική Υστέρηση και συνοδές αναπηρίες- και επιδιώκει το σκοπό αυτό:

Με την προστατευμένη απασχόληση ΑμεΑ και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία ισότιμης μεταχείρισης στο μεγάλο αδιέξοδο της επαγγελματικής απασχόλησης τους μέσω της λειτουργίας επιχείρησης μαζικής εστίασης εστιατορίου, αναψυχής καφετέρια, υπηρεσίες catering, την προώθηση παρασκευής εμπορίας βιολογικών τροφίμων και ποτών.

Με την παροχή διεξόδου από τα σύγχρονα προβλήματα με τη δημιουργική ενασχόληση των ΑμεΑ της περιοχής και την ανάδειξη δεξιοτήτων και ταλέντων τους μέσα από κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις και σεμινάρια (π.χ. ψυχαγωγία, περιηγήσεις, διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, εικαστικά , μουσική, θεατρικό παιχνίδι, κ.λ.π.).

Με δράσεις εκπαιδευτικού και κοινωνικού προσανατολισμού που στοχεύουν στην ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς της ζωής, στηριζόμενα στον εαυτό τους.


Το Όραμα της ΚοινΣΕπ The Saints {link} είναι οι στοιχειώδεις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, η τροφή, η στέγαση, η ένδυση και η υγεία/θεραπεία να είναι δωρεάν!

Η Αγάπη, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η ανταποδοτικότητα, η προσφορά, η υπηρεσία, η καλοσύνη, η ευγένεια, ο σεβασμός, η εντιμότητα, η αλήθεια, η εμπιστοσύνη, η βοήθεια, η ευσυνειδησία, η ταπεινοφροσύνη, η δημιουργικότητα, η εξέλιξη, η θετική ενέργεια, είναι κάποιες από τις βασικές αξίες και τα στοιχεία που θα αντιπροσωπεύουν ένα μέλος του Ομίλου!

Φιλοσοφία μας είναι να προάγουμε τον Υγιεινό Τρόπο Ζωής με την γενικότερη έννοια της φράσης: Υγιεινή, καθαρά χορτοφαγική διατροφή και άθληση – Προτεραιότητα έχει η Αγάπη και ο σεβασμός προς τον εαυτό μας και η συνεχής προσωπική εξέλιξη κι ανάπτυξη! Υγιείς σχέσεις με Αγάπη και σεβασμό προς το συνάνθρωπό μας ανεξαιρέτου φυλής, θρησκείας, χρώματος δέρματος, πεποιθήσεων, κοινωνικής τάξης, κλπ! Υγιή συμπεριφορά απέναντι σε όλα ζώα, με Αγάπη και σεβασμό κι όχι για να ικανοποιούμε τις δικές μας ανάγκες! Υγιή παιδεία, με πολλή Αγάπη, σεβασμό και σωστή διαπαιδαγώγηση, γιατί εκεί χτίζεται το μέλλον και όσο “σπέρνουμε” με ενδιαφέρον υγιείς “σπόρους”, θα βλέπουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα! Υγιή στάση προς το περιβάλλον με Αγάπη και σεβασμό στη φύση και το ευρύτερο “σπίτι” μας, τη γη, δείχνοντας το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του πλανήτη!


Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη – Σάββατο  10:00 – 22:00
Κυριακή και Τετάρτη 10:00 – 18:00

+30 693 102 5400 – Wind
+30 6956 6956 66 – Vodafone
Αγγελος Φίσκιλης