Διαδικασία Δημιουργίας Βιώσιμης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης περιλαμβάνει μια σειρά βημάτων. Ακολουθεί μια επισκόπηση της διαδικασίας:

Προσδιορισμός κοινωνικής ανάγκης: Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης είναι ο εντοπισμός μιας κοινωνικής ανάγκης που δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς από τους υπάρχοντες οργανισμούς. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από έλλειψη οικονομικά προσιτή στέγαση μέχρι ανάγκη για προγράμματα κατάρτισης για εργασία.

Φτιάξτε μια ομάδα: Μόλις εντοπίσετε μια κοινωνική ανάγκη, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μια ομάδα ατόμων με ομοϊδεάτες που είναι παθιασμένοι με την αντιμετώπιση της ανάγκης. Αναζητήστε άτομα που έχουν σχετικές δεξιότητες και εμπειρία, καθώς και ισχυρή δέσμευση για τον σκοπό.

Αναπτύξτε ένα επιχειρηματικό σχέδιο: Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να αναπτύξετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την κοινωνική συνεταιριστική σας επιχείρηση. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μια περιγραφή της κοινωνικής ανάγκης που αντιμετωπίζετε, καθώς και ένα σχέδιο για το πώς θα δημιουργήσετε έσοδα και θα διατηρήσετε τον οργανισμό μακροπρόθεσμα.

Ενσωμάτωση ως συνεταιρισμός: Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι συνήθως δομημένες ως συνεταιρισμοί, πράγμα που σημαίνει ότι ανήκουν και ελέγχονται δημοκρατικά από τα μέλη τους. Θα χρειαστεί να ενσωματώσετε τον οργανισμό σας ως συνεταιρισμό και να αναπτύξετε καταστατικούς νόμους που περιγράφουν τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού.

Αύξηση κεφαλαίου: Μόλις εγγραφείτε ως συνεταιρισμός, θα χρειαστεί να συγκεντρώσετε κεφάλαια για να ξεκινήσετε τον οργανισμό σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναζήτηση δωρεών, την υποβολή αίτησης για επιχορηγήσεις ή την έναρξη μιας εκστρατείας crowdfunding.

Δημιουργήστε συνεργασίες: Για να μεγιστοποιήσετε τον αντίκτυπό σας και να προσεγγίσετε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε συνεργασίες με άλλους οργανισμούς και άτομα που μοιράζονται το όραμά σας. Αναζητήστε οργανισμούς που ήδη εργάζονται στον ίδιο χώρο και εξερευνήστε τρόπους συνεργασίας.

Ξεκινήστε την επιχείρησή σας: Επιτέλους, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας στον κοινωνικό συνεταιρισμό. Αυτό θα περιλαμβάνει τη στρατολόγηση μελών, την πρόσληψη προσωπικού και την έναρξη εργασίας για την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανάγκης που έχετε εντοπίσει. Να θυμάστε ότι η οικοδόμηση μιας βιώσιμης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης απαιτεί χρόνο και επιμονή, επομένως μείνετε συγκεντρωμένοι στην αποστολή σας και μείνετε αφοσιωμένοι στον σκοπό σας.