Εκλεισαν οι «Γέφυρες», η ψυχαγωγική επιχείρηση που έδινε δουλειά, πόρους και διέξοδο σε άτομα με ειδικές ανάγκες


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τελικά το καφέ «Γέφυρες» δεν κατάφερε να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία και αναγκαστικά έβαλε λουκέτο.

Η πόλη των 210.000 κατοίκων δεν κατάφερε να κρατήσει ανοικτό το καφέ που πρόσφερε διέξοδο στα άτομα με ψυχικές διαταραχές. Εβαλε στην ανεργία και στο περιθώριο τα δέκα άτομα που απασχολούνταν στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Αποκατάστασης και Ενταξης «ΓΕΦΥΡΕΣ».

Το καφέ ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016 και όλα αυτά τα χρόνια δόθηκε πραγματική μάχη για να κρατηθεί ανοιχτό. Ωστόσο δεν κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τους Πατρινούς και να αποτελεί επιλογή για τον καφέ τους ή το πρωινό τους.

«Δυστυχώς η πόλη δεν στήριξε το εγχείρημά μας και ήρθε ο ‘’θάνατος’’ με την πανδημία. Η αναστολή λειτουργίας του είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη για τα παιδιά μας που είχαν μία εργασιακή διέξοδο κάτι που τα βοηθούσε σε μέγιστο βαθμό και στη θεραπευτική τους πορεία» μας είπε η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Αποκατάστασης και Ενταξης «ΓΕΦΥΡΕΣ» και πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτρας Χριστίνα Μπίκου.

Το ευτύχημα είναι ότι με τη χρηματοδότηση που έλαβαν από το ΕΣΠΑ κατάφεραν να καλύψουν τα οικονομικά ανοίγματα που είχαν κι έτσι σήμερα να οφείλουν μόνον μερικά ενοίκια.

«Το βλέπω και ματώνει η ψυχή μου που είναι κλειστό. Κατανοώ ότι όλα τα καταστήματα έχουν προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Βλέπω όμως ότι ανοίγουν συνεχώς καινούργια και είναι γεμάτα. Το δικό μας καφέ που προσφέρει τόσο κοινωνικό έργο γιατί δεν αγκαλιάστηκε από την Πάτρα μας;» προβληματίζεται η κ. Μπίκου.

Με το ίδιο παράπονο σημειώνει «εμείς όλο αυτά τα χρόνια παρά τις δυσκολίες δεν αφήσαμε κανέναν συμπολίτη ακάλυπτο που μας ζήτησε βοήθεια και στήριξη. Τη χρονιά που πέρασε προσφέραμε υπηρεσίες ψυχιατρικής υποστήριξης σε περισσότερους από 1.500 συμπολίτες. Γιατί λοιπόν επιτρέψαμε να κλείσει αυτή η κοινωνική επιχείρηση και να βγουν στον δρόμο δέκα παιδιά;».

ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Πέρυσι σε σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» η Θεοδώρα που ήταν μία από τις εργαζόμενες στο καφέ «ΓΕΦΥΡΕΣ» μας είχε πει: «Μέσα σε μια ατμόσφαιρα αγάπης, αλληλεγγύης και υγιούς συνεργασίας το καφέ ‘’ΓΕΦΥΡΕΣ’’ κατέληξε να είναι το δεύτερο σπίτι μου. Εκανα καινούριες φιλίες, έμαθα νέες συμπεριφορές, διαμορφώθηκε ένας καλύτερος εαυτός και τώρα πια αισθάνομαι πολύ περήφανη για μένα και ότι έχω καταφέρει. Η καθημερινή μου συνδιαλλαγή με άλλα άτομα στο καφέ με έχει κάνει πιο κοινωνική, πιο εξωστρεφή κι έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Τώρα, πλέον, έχω μάθει να στηρίζομαι στα πόδια μου και να μετριάσω τις φοβίες μου».

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Το 2018 το καφέ «ΓΕΦΥΡΕΣ» βραβεύτηκε στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε 20 ΚοινΣΕπ πανευρωπαϊκά με το 3ο βραβείο ως καλή πρακτική εύρεσης εργασίας ψυχικά ασθενών. Οι «ΓΕΦΥΡΕΣ» είχαν και τους υποστηρικτές τους στο ξεκίνημά τους. Μεγάλος χορηγός ήταν ο Ομιλος VINCI (Ολυμπία Οδός – Γεφυρα) και συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Παπανικόλας, ο Γιάννης Φρέρης, η Σοφία Στάμου.

Επίσης, από την τοπική κοινωνία στήριξαν την προσπάθεια η εταιρεία ΜΑΧΡΩ Αφοί Αντωνόπουλοι και η Ξυλεία Γεωργίου. Επίσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επί θητείας Κατσιφάρα που τις ενέταξε στο ΕΣΠΑ και η στήριξη συνεχίζεται και από τη νυν περιφερειακή αρχή.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Αντίθετα με την Πάτρα, πάρα πολλές πόλεις της χώρας μας έχουν στηρίξει αντίστοιχες προσπάθειες εδώ και χρόνια. Τα καφέ, τα κέτερινγκ και άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν φορείς ψυχικής υγείας υποστηρίζονται και ενισχύονται σε μέγιστο βαθμό από τις τοπικές κοινωνίες.

Ο νόμος μάλιστα προβλέπει οι δήμοι να παραχωρούν δημοτικά ακίνητα για τη στέγαση προστατευόμενων εργαστηρίων και κοινωνικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τo Myrtillo στην Αθήνα, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) Ειδικού Σκοπού (ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας) που στεγάζεται σε ακίνητο που διέθεσε ο Δήμος Αθηναίων. Από το 2013 λειτουργεί ως cafe – πολυχώρος Λόγου/Τέχνης, και αποτελεί μια καινοτόμο αυτοδύναμη εργασιακή και εκπαιδευτική μονάδα, όπου όλοι οι εργαζόμενοί της είναι συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της. Σήμερα το 90% των εργαζομένων στο Myrtillo είναι άτομα με αναπηρίες.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ο ΣΟΨΥ όταν αποφάσισε να λειτουργήσει αυτή την κοινωνική επιχείρηση ζήτησε από τον δήμο να παραχωρήσει κάποιο ακίνητο. «Μας παραχώρησαν τα πρώην λουτρά στα Αραχωβίτικα αλλά το κτίριο είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και φυσικά δεν είχαμε τα χρήματα να το φτιάξουμε. Πέραν αυτού ήταν πολύ μακριά από την πόλη» μας είπε η κ. Μπίκου.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

Με δεδομένο ότι ο ΣΟΨΥ έχει καταθέσει νέο αίτημα στήριξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να ανοίξει πάλι η επιχείρηση καφέ και εστιατορίου, η «Π» θέτει στο τραπέζι την πρόταση της αξιοποίησης του δημοτικού ακινήτου στην περιοχή της Μαρίνας.

Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι αναξιοποίητο χρόνια τώρα παρότι είναι σε μία από τις πιο ωραίες θέσεις της παραλιακής ζώνης της Πάτρας. Η παραχώρησή του, όπως προβλέπει ο νόμος, για την ανάπτυξη αυτής της κοινωνικής επιχείρησης με τη στήριξη όλων των τοπικών φορέων, θα μπορούσε να μετατρέψει τον χώρο αυτό σε έναν ιδιαίτερα ζωντανό χώρο εστίασης και αναψυχής με κοινωνική αναφορά.

Η λειτουργία του καφέ «ΓΕΦΥΡΕΣ» θα πρέπει να αποτελέσει υπόθεση όλης της πόλης. {https://pelop.gr}