Εναλλακτικα νομισματα στην Ελλαδα


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η φτώχεια θέλει φαντασία και διεκδίκηση. Διεθνώς οι άνθρωποι αναζητούν νέους τρόπους συναλλαγής και ανταλλαγής. Απο την Αργεντινή ως την Ιαπωνία οι κοινότητες εφευρίσκουν νέες, εναλλακτικές μεθόδους παροχής υπηρεσιών και κατανάλωσης. Γιατί όχι; Η πορεία του κόσμου, οφείλουμε, να γίνει αναστρέψιμη.

  • Ονομα: ΤΕΜ
  • Πόλη: Βόλος

Ισότητα, ισοτιμία, διαφάνεια, συμμετοχή και αλληλεγγύη είναι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία του πρώτου ανταλλακτικού δικτύου που λειτουργεί στη Μαγνησία
Στο Ιντερνετ: www.tem-magnisia.gr

  • Ονοµα: Φασούλι
  • Πόλη: Αθήνα

Απευθύνεται στη γενιά των 700, των 600, των 300 ή και των καθόλου ευρώ, που πρέπει να ζήσουν σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ακριβός
Στο Ιντερνετ: http://fasouli.wordpress.com

  • Ονοµα: Καερέτι
  • Πόλη: Ιεράπετρα

Το καερέτι είναι το κοινό εναλλακτικό νόμισμα με το οποίο ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα
οι κάτοικοι των τριών μεγάλων
πόλεων του Νομού Λασιθίου
Στο Ιντερνετ: www.kaereti.gr

  • Ονοµα: Οβολός
  • Πόλη: Πάτρα

Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό εναλλακτικό / κοινωνικό νόμισμα, η λειτουργία του οποίου αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων δικτύων
Στο Ιντερνετ: www.ovolos.gr

  • Ονοµα: ΚοιΝό
  • Πόλη: Θεσσαλονίκη

Στην Καλαμαριά οι κάτοικοι συναλλάσσονται σε ΚοιΝό, το εναλλακτικό νόμισμα το οποίο δεν έχει τα χαρακτηριστικά του χρήματος καθώς δεν συσσωρεύεται, δεν αναπαράγεται και δεν δημιουργεί υπεραξία
Στο Ιντερνετ: www.Koino.com.gr

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Θερμαϊκού ”Θερμό”

Και ο Δήμος Θερμαικού με τοπικό εναλλακτικό νόμισμα! Και το όνομα αυτού “Θερμό”!

Ανταλλαγές μεταξύ των μελών:

  • Τα μέλη του Δικτύου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, τόσο ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αγαθών, όσο και ως προς τις τυχόν υποχρεώσεις τους προς τις φορολογικές αρχές, μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους και να καταγράφουν τις συναλλαγές στον ειδικό ιστοχώρο χρησιμοποιώντας σαν μέσο συναλλαγής τη μονάδα ΘΕΡΜΟ.
  • Για κάθε μεταφορά μονάδων ΘΕΡΜΟ από ένα λογαριασμό σε ένα άλλο που πραγματοποιείται στο σύστημα από μέλη που δεν έχουν πρόσβαση στο internet, απαιτείται γραπτή εξουσιοδότηση των δικαιούχων των λογαριασμών με υπογραφή.
  • Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται ηλεκτρονικά.
  • Όλοι οι λογαριασμοί στο σύστημα καταγραφής ξεκινούν από το μηδέν. Για κάθε μέλος υπάρχει αρχικό χρεωστικό όριο 300 ΘΕΡΜΟ, το οποίο θα καλυφθεί στη συνέχεια από το συναλλασσόμενο με παροχή υπηρεσιών ή προϊόντων. Επίσης, για κάθε μέλος υπάρχει αρχικό πιστωτικό όριο 300 ΘΕΡΜΟ, το οποίο θα καλυφθεί στη συνέχεια από το συναλλασσόμενο με λήψη υπηρεσιών ή προϊόντων. Τα όρια αυτά μπορούν να αναπροσαρμόζονται με απόφαση της συντονιστικής ομάδας στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που θα καθορίζονται κάθε φορά για όλα τα μέλη.
  • Κανένα μέλος του Δικτύου δεν είναι υποχρεωμένο να δεχτεί να κάνει μια συγκεκριμένη συναλλαγή την οποία δεν επιθυμεί για οποιονδήποτε λόγο.
  • Ένα μέλος με χρεωστικό υπόλοιπο που επιθυμεί να εγκαταλείψει το Δίκτυο, θα πρέπει να φροντίσει να επαναφέρει το λογαριασμό του στο μηδέν. Αν ένα μέλος με πιστωτικό υπόλοιπο επιθυμεί να εγκαταλείψει το Δίκτυο, χωρίς να το χρησιμοποιήσει για λήψη υπηρεσιών ή προϊόντων, το υπόλοιπό του μεταφέρεται στον κεντρικό λογαριασμό του Δικτύου.
  • Κάθε μέλος του Δικτύου έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη μηνιαία κίνηση σε ΘΕΡΜΟ που καταγράφεται στο σύστημα διαχείρισης και αφορά το λογαριασμό του σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.

Κοινωνικό χρήμα-Απόψεις

«Η ανταλλακτική οικονομία δημιουργεί “κοινωνικό χρήμα” που ενισχύει τις κοινότητες σε αντίθεση με την απομόνωση που επιφέρει ο παραδοσιακός καταναλωτισμός και αποτελεί μοναδικό εργαλείο για να αντικατασταθεί η λογική της έλλειψης μ’ εκείνη της αφθονίας», υποστηρίζει η κοινωνική οικονομολόγος Ελοΐζα Πριμαβέρα, γνωστή και ως «γιαγιά του κινήματος» διεθνώς.

Αλλά και η ελληνική άποψη είναι εδώ: Γιάννης Γρηγορίου, συντονιστής του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας (www.tem-magnisia.gr):

«Δεν είναι στην ουσία κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι συνέβαινε πάντα στην ελληνική κοινωνία, κυρίως στην ύπαιθρο, όπου οι κάτοικοι μεταξύ τους έρχονταν σε συμφωνία να βοηθήσουν ο ένας στον άλλο με έναν άτυπο τρόπο, χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. Αυτό, σε επίπεδο χωριού, όπου υπάρχει η προσωπική γνωριμία και επαφή, ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ αποτελεσματικό. Σε μια πιο μεγάλη κλίμακα, σε επίπεδο πόλης, αξιοποιούμε τη νέα τεχνολογία και ένα έξυπνο σύστημα καταγραφής, κρατώντας ωστόσο την κεντρική και κατά βάση απλή ιδέα της ανταλλαγής. Με σκοπό το αμοιβαίο όφελος όσων συναλλάσσονται»

http://www.CretePlus.gr