Επίδομα 400 ευρώ: Οι 4 προϋποθέσεις για μακροχρόνια ανέργους – Ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τέσσερις βασικές προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι μακροχρόνια άνεργοι για την έκτακτη εφάπαξ επιδότηση των 400 ευρώ που θα δοθεί έως 31 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ΚΥΑ που υπεγράφη σήμερα από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων, ύψους 400 ευρώ, δικαιούνται 130.000 μακροχρόνια άνεργοι που:

  • Δεν επιδοτούνται, δεν εισπράττουν δηλαδή το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ύψους 200 ευρώ.
  • Είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
  • Απέκτησαν ή αποκτούν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου – δηλαδή ξεπέρασαν ή ξεπερνούν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ – από 1/3/2020 έως και τη δημοσίευση της επίμαχης ΚΥΑ σε ΦΕΚ, δηλαδή έως και σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ή έως και την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου. Οι άνεργοι που είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες συνεχόμενης ανεργίας πριν από την 1η Μαρτίου του 2020 δεν δικαιούνται το επίδομα.
  • Δεν έλαβαν την άνοιξη την αντίστοιχη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της άνοιξης που ήταν επίσης 400 ευρώ. Προσοχή, όσοι έλαβαν την άνοιξη το 400άρι εξαιρούνται τώρα από την νέα ενίσχυση.

Τις επόμενες ημέρες, θα ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ και οι δικαιούχοι θα καταχωρίσουν ή θα επικαιροποιήσουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), προκειμένου να τους καταβληθεί αυτόματα η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, όπως είχε γίνει και στην πληρωμή Απριλίου-Μαΐου 2020.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από έλεγχο στο μητρώο ανέργων και σχετική εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων.

Από τον έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

  1. Η διατήρηση της ιδιότητας του μακροχρόνια άνεργου κατά τη δημοσίευση της παρούσας,
  2. το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,
  3. ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
  4. ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ),
  5. ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),
  6. ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Οι δικαιούχοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ.

Η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ολοκληρώνεται την 31/12/2020.

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.