Επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση POS και σε άλλα επαγγέλματα


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τη Δευτέρα η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας – Η προθεσμία για την εγκατάσταση των συσκευών είναι τρεις μήνες από τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Η εποχή του «ψηφιακού» χρήματος, η εποχή που ακόμη και η χρήση των καρτών παραχωρεί σημαντικά μερίδια στις digital πληρωμές, που πραγματοποιούνται κυρίως μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων μέσα από ειδικές εφαρμογές με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν είχε την τιμητική της στην ελληνική πραγματικότητα. Ωστόσο, κάτι έχει αλλάξει… Είναι γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήρθαν με καθυστέρηση στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας και μάλιστα ακόμη και για τις μικρές συναλλαγές! Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ως προς την αναλογία POS τερματικών αποδοχής καρτών και πληθυσμού σύμφωνα με έρευνα της Mastercard.

Όπως δείχνει η έρευνα, μία στις τρεις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης επιτρέπει πλέον τις συναλλαγές με κάρτες λόγω της αυξημένης ζήτησης από τη μεριά των πελατών, την ώρα που το 18% εξ αυτών βλέπει την αποδοχή των καρτών για τις πληρωμές ως μια ευκαιρία για να συμβαδίσει η επιχείρησή του με τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις.

Τη Δευτέρα η απόφαση για νέα διεύρυνση σε επαγγελματίες

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κυβέρνηση στοχεύει στην υποχρεωτική διεύρυνση της χρήσης καρτών και σε άλλους επαγγελματίες. Αύριο Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών (αρμοδιότητας Κατερίνας Παπανάτσιου) και Οικονομίας και Ανάπτυξης (αρμοδιότητας Γιάννη Δραγασάκη και Στέργιου Πιτσιόρλα), με την οποία επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση συσκευών POS και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων πέρα από αυτές στις οποίες είναι ήδη υποχρεωτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση ολοκληρώνεται ο τρίτος κύκλος τοποθέτησης των POS, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, με το υπουργείο Οικονομικών να επιθυμεί την ενίσχυση αυτής της ισχυρής διάθεσης διείσδυσης των POS στην ελληνική αγορά. Στη σχετική λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) περιλαμβάνονται πολλά νέα επαγγέλματα.

Τα επαγγέλματα που θα υποχρεωθούν για χρήση POS

  • Προσχολική εκπαίδευση
  • Καλλιτεχνική δημιουργία
  • Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος
  • Υπηρεσίες προεκτύπωσης και προεγγραφής μέσων
  • Βιβλιοδετικές δραστηριότητες
  • Μεταλλοτεχνία
  • Κατεργασία και επικάλυψη μετάλλων
  • Επισκευή και συντήρηση πλοίων και σκαφών
  • Παροχή ατμού και κλιματισμού
  • Επεξεργασία λυμάτων
  • Ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες
  • Έκδοση παιχνιδιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές
  • Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων
  • Δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας
  • Δραστηριότητες παροχής συμβουλών σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
  • Δραστηριότητες της τεχνολογίας της πληροφορίας και δραστηριότητες υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Επισκευή ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης

Προθεσμία τριών μηνών και… πρόστιμα

Η προθεσμία για την εγκατάσταση των συσκευών είναι τρεις μήνες από τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα (30) ημερών προ της παρέλευσης της ως άνω προθεσμίας οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ. Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ εάν καταβληθεί εντός τριάντα ημερών.

Εκτόξευση ηλεκτρονικών συναλλαγών

Είναι γεγονός ότι επί πολλά χρόνια επικρατούσε η χρήση μετρητών στις συναλλαγές εντός Ελλάδας, κάτι το οποίο συνέβαλε -κατά κάποιο ποσοστό- στη διευκόλυνση της φοροδιαφυγής. Πλέον, οι πολίτες έχουν κάνει μεγάλη στροφή, με αποτέλεσμα να έχουν υπερδιπλασιαστεί οι πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες έχουν ξεπεράσει τα 16,5 εκατομμύρια (από 12 εκατ. το 2014), ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από τη χρήση τους: το 2014 κάναμε 88 εκατομμύρια συναλλαγές συνολικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 είχαμε ήδη φτάσει τα 400 εκατομμύρια πληρωμές με κάρτες, συνολικής αξίας 21,5 δισ. ευρώ (στοιχεία ΕΚΤ).

Την ίδια ώρα, η μέση αξία της κάθε συναλλαγής με κάρτα μειώνεται αισθητά τα τελευταία χρόνια (από 68,9 ευρώ το 2014 στα 42,5 ευρώ το 2017), το οποίο δείχνει ξεκάθαρα τη διαρκώς αυξανόμενη τάση των Ελλήνων καταναλωτών να πληρώνουν με κάρτα ακόμη και στις καθημερινές, χαμηλής αξίας συναλλαγές τους (π.χ. στον φούρνο ή στο μπακάλικο).

Σύνδεση με το αφορολόγητο

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και ένα δεύτερο «βήμα» για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο δεν είναι άλλο από τη σύνδεσή τους με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από το 2019 το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Από 10% σήμερα, το όριο θα ανέλθει είτε στο 15% είτε στο 20%.
  • Για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ. Από 15% σήμερα, το όριο θα ανέλθει είτε στο 20% είτε στο 25%.
  • Για εισόδημα από 30.000,01 και άνω. Από 20% που είναι σήμερα, το όριο θα ανέλθει είτε στο 25% είτε στο 30%.