Επιδοτήσεις έως 60% από το ΕΣΠΑ για τον τουρισμό


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Ενισχύσεις για επενδυτικά σχέδια έως 700.000 ευρώ σε νησιά, παραθαλάσσιες και παραθεριστικές περιοχές

Ευκαιρίες για χρηματοδοτικές ενισχύσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, δραστηριοτήτων με θαλάσσια σπορ και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού κρύβουν προγράμματα του ΕΣΠΑ σε νησιά, παραθαλάσσιες και παραθεριστικές περιοχές της χώρας. Οι επιδοτήσεις φτάνουν σε ποσοστό ακόμη και 60% για επενδυτικά προγράμματα ύψους μέχρι 700.000 ευρώ. Δικαιούχοι είναι οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες, αλιείς και αγρότες των περιοχών.

Επιδοτήσεις έως 60% από το ΕΣΠΑ για τον τουρισμό

Μπορούν να φτιάξουν μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια με δυναμικότητα το πολύ 40 κλινών, όσοι διαθέτουν τέτοια μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ενισχύσεις για ανακαίνιση. Επίσης δίνεται η δυνατότητα για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως ο αλιευτικός, ο καταδυτικός, ο ιστιοπλοϊκός και άλλα σπορ.

Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» εντόπισαν τα προγράμματα αυτά, τα οποία είναι Leader και Leader Αλιείας.

Πρόκειται για δράσεις στις Κυκλάδες με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων στις 30 Ιουνίου, στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη μέχρι τις 22 Ιουνίου, τη Χαλκιδική έως τις 15 Ιουνίου, την Πρέβεζα, την Αρτα και την Αιτωλοακαρνανία (Αμβρακικός) έως τις 23 Ιουνίου και τη Φωκίδα μέχρι τις 20 Μαΐου. Οι ευκαιρίες παρουσιάζουν ενδεικτικά ορισμένα από τα τοπικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Επιδοτήσεις έως 60% από το ΕΣΠΑ για τον τουρισμό

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα που «τρέχουν» ανά περιοχή

Κυκλάδες
Ενισχύσεις κατά 55% με 60% σε 14 νησιά για θαλάσσιο τουρισμό και καταλύματα φέρνει το τοπικό πρόγραμμα Leader Αλιείας. Πρόκειται για την Αμοργό, την Ανάφη, την Αντίπαρο, τη Σαντορίνη, την Κίμωλο, την Κύνθο, τα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα, την Ηρακλειά, την Πάρο, τη Σίκινο, τη Σύρο και τη Φολέγανδρο.

Επιδοτήσεις έως 60% από το ΕΣΠΑ για τον τουρισμό

Θα χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες με σκοπό την ανάπτυξη των εξειδικευμένων μορφών του θαλάσσιου τουρισμού, όπως ο αλιευτικός τουρισμός, ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός κ.ά.

Τα επενδυτικά σχέδια ίδρυσης επιχειρήσεων που αφορούν αποκλειστικά τη ναύλωση σκαφών χωρίς επιπλέον παροχή υπηρεσιών (π.χ. ξενάγηση) δεν θεωρούνται επιλέξιμα προς χρηματοδότηση. Η ναύλωση του σκάφους θα γίνεται υποχρεωτικά με κυβερνήτη. Η ναύλωση του σκάφους θα αφορά την πραγματοποίηση πλόων στα νησιά των Κυκλάδων και μόνο.

Επιδοτήσεις έως 60% από το ΕΣΠΑ για τον τουρισμό

Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους ή γυναίκες αλιείς. Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει σε περιπτώσεις ίδρυσης νέων επιχειρήσεων τα 500.000 ευρώ και σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού τα 300.000 ευρώ.

Αλλες μορφές τουρισμού: Η ομάδα πράξεων αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών από αλιείς.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στις ειδικές μορφές τουρισμού εκτός του θαλάσσιου τουρισμού. Οι ειδικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν είναι πολλές σε αριθμό, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι: περιπατητικός, ορειβατικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, οικοτουρισμός, γεωτουρισμός, αθλητικός τουρισμός, γαστρονομικός, συνεδριακός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, τουρισμός υγείας κ.ά. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην παρούσα ομάδα πράξεων ποικίλλουν ανάλογα με το θέμα δραστηριότητας όπως: δημιουργία οργανωμένων εκδρομών σε περιοχές με οικολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό αντικείμενο, οργάνωση ειδικευμένων σεμιναρίων, κ.α. Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει σε περιπτώσεις ίδρυσης νέων επιχειρήσεων τα 500.000 ευρώ και σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων τα 300.000 ευρώ.

Καταλύματα: Η ενίσχυση επενδύσεων αφορά σε ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμό ήδη υπαρχόντων υποδομών, με μέγιστο αριθμό κλινών τις 40. Οι παρεμβάσεις αυτές σχεδιάζονται να υλοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αναδειχθούν τα χαρακτηρι- στικά της τοπικής αρχιτεκτονικής. Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει σε περιπτώσεις ίδρυσης νέων επιχειρήσεων τα 700.000 ευρώ και σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων τα 300.000 ευρώ.

Ζάκυνθος – Κεφαλονιά – Ιθάκη
Η δράση έχει ως αντικείμενο την ενίσχυση επενδύσεων που αφορούν σε δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών/τάσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή παρέμβασης. Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν μικρούς ξενώνες και ξενοδοχειακές μονάδες, ανεξάρτητες κατοικίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που εναρμονίζονται με το ευρύτερο φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον και των οποίων η δυναμικότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 κλίνες. Βασική προϋπόθεση επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων αποτελεί το συνολικό τους κόστος, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει (επί ποινή αποκλεισμού) τις 600.000 ευρώ, καθώς και η δυναμικότητα των υποδομών που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 κλίνες. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 50%.

Αιτωλοακαρνανία – Πρέβεζα – Αρτα
Η ομάδα πράξεων περιλαμβάνει την ενίσχυση επιχειρήσεων οι οποίες σχετίζονται με την αλιεία και γενικότερα με το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγία, για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες. Παράδειγμα τέτοιου τύπου δραστηριοτήτων είναι η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού ή η δημιουργία επιχειρήσεων εκμάθησης θαλάσσιων σπορ (π.χ. ιστιοσανίδα, ιστιοπλοΐα).

Περιλαμβάνονται ενδεικτικά δαπάνες για κατασκευή, επέκταση ή βελτίωση κτιριακών υποδομών, του περιβάλλοντα χώρου, την προμήθεια εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και για την προβολή και την προώθηση της επιχείρησης.

Η περιοχή εφαρμογής είναι το σύνολο της περιοχής παρέμβασης και ειδικότερα οι περιοχές όπου είναι ανεπτυγμένες οι ιχθυοκαλλιέργειες και οι λιμνοθάλασσες, αλλά και οι παράκτιες περιοχές του Αμβρακικού και Ιονίου.

Επιδοτούνται επίσης επιχειρήσεις για την εξυπηρέτηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού:

• Εναλλακτικός/φυσιολατρικός τουρισμός κυρίως στην περιοχή του Αμβρακικού.
• Αθλητικός τουρισμός/τουρισμός περιπέτειας κυρίως στην περιοχή του Αράχθου.
• Πολιτιστικός τουρισμός.
• Θαλάσσιος τουρισμός, όπως καταδύσεις, καγιάκ, θαλάσσιες διαδρομές κ.λπ.
• Χώροι αθλοπαιδιών.
• Χώροι γευσιγνωσίας.

Τα ποσοστά επιδότησης είναι μέχρι 65% των επιλέξιμων δαπανών της πράξης για επενδύσεις που υλοποιούνται από αλιείς και μέχρι 60% των επιλέξιμων δαπανών της πράξης για επενδύσεις που υλοποιούνται από μη αλιείς. Το ανώτατο ύψος επιδοτήσεων είναι τα 500.000 ευρώ για ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τα 300.000 ευρώ σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων.

Φωκίδα
Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Φωκίδας προωθούνται έργα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης. Η δράση συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Για ίδρυση και εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης το συνολικό κόστος θα ανέρχεται σε 600.000 ευρώ και έως 40 κλίνες. Για τις περιπτώσεις εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών διανυκτέρευσης οι παρεμβάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά με αύξηση της δυναμικότητάς τους μέχρι 40 κλίνες. Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 40%. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλη η περιοχή παρέμβασης εκτός του δημοτικού διαμερίσματος Αμφισσας, όπου οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν εκτός σχεδίου πόλης.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Δαπάνες που ενισχύονται

Οι δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν για τα τουριστικά καταλύματα αλλά και για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι:

1. Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως δαπάνες οικοδομικών εργασιών, υδραυλικών εργασιών, ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, θέρμανσης κ.λπ.
2. Δαπάνες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης, όπως ισοπεδώσεις, διαμορφώσεις, συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας, περιφράξεις, φωτισμός, φυτεύσεις κ.λπ.
3. Δαπάνες αγοράς καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι την αγοραστική του αξία. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες μεταφοράς και εγκατάστασης.
4. Δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς παραδοσιακών ξύλινων σκαφών, λοιπών σκαφών μόνο για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων καταδυτικού τουρισμού, καθώς και δαπάνες για την αγορά αλόγων για δραστηριότητες περιήγησης.
5. Δαπάνες αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, με σκοπό τη μεταφορά ειδικού εξοπλισμού και εφόσον τεκμηριώνεται πλήρως η αναγκαιότητά τους.
6. Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τα ανωτέρω, όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες έκδοσης των απαραίτητων αδειών, όπως οικοδομική άδεια, δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικές μελέτες για την εγκατάσταση ΑΠΕ κ.λπ. Οι ανωτέρω δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 12% του συνολικού κόστους της επένδυσης.
7. Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων, η αξιοποίηση του Διαδικτύου και σε ποσοστό μέχρι 5% του συνολικού κόστους.
8. Δαπάνες αγοράς ειδικών επαγγελματικών μέσων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών εντός της επιχείρησης (π.χ. ανυψωτικά μηχανήματα κ.λπ.), στην περίπτωση που η χρήση τους είναι πλήρως αιτιολογημένη από το είδος της επένδυσης.
9. Δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης – εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων, καθώς επίσης και δαπάνες που καταβάλλονται από τους δικαιούχους σε αναγνωρισμένους, από τα αρμόδια εθνικά όργανα, οργανισμούς πιστοποίησης για την αρχική πιστοποίηση των συστημάτων αυτών και σε ποσοστό μέχρι 3% του συνολικού κόστους.
10. Κόστος διαφημιστικών πλαισίων και επεξηγηματικών πινακίδων έργων προσέγγισης Leader.
11. Δαπάνες εγκατάστασης ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας).

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Σ.Α.Ζ.) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α. – Ζάκυνθος Τηλ.: 2695 0 43931
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – Ερμούπολη Σύρου τηλ: 2281088834
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Ε. – Αμφισσα Τηλ.: 2265350695, 50696
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – Πολύγυρος – Χαλκιδική τηλ: 23710 24407 ή 24507 ή 22998
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ – Γραφείο Πρέβεζας Τηλ.: 26820 89150-1, Γραφείο Αρτας Τηλ.: 26810 77115

πηγή