Εχθρική Αντιμετώπιση των ΚοινΣΕπ από την Παρούσα Κυβέρνηση βάση του νέου νόμου περί ΟΑΕΔ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Για άλλη μια φορά η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε εχθρικά απέναντι στην Κοινωνική Οικονομία και συγκεκριμένα στις χιλιάδες ΚοινΣΕπ που η ίδια η υπηρεσία της το Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ελέγχει και εγκρίνει, ψηφίζοντας την εκπαραθύρωση των από τον νέο νόμο 4921/2022 – περί ΟΑΕΔ – Δ.ΥΠ.Α. και αρνούμενη Εργατικά Δικαιώματα σε Εργαζόμενους (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) με την οριστική ψήφιση παρά τα αντίθετα όπως λέχθηκαν σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας που αναφέρει

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ της Εργασίας; θα είχε ενδιαφέρον να μας ενημερώσετε με ποιο σκεπτικό και με ποια λογική εξαιρέθηκαν οι ΚοινΣΕπ από ένα κεκτημένο δικαίωμα στο να είναι δέκτες των υπηρεσιών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης να δημιουργούν θέσεις επιδοτούμενης εργασίας από Κοινοτικούς Πόρους και άλλους που απλά ο φορέας αυτός διαχειρίζεται;

Αλήθεια ρωτήσατε τον Πρωθυπουργό σας αν συμφωνεί με αυτή σας την απόφαση να εκπαραθυρώσετε τις ΚοινΣΕπ όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σας προέτρεπε άτομα απο ευάλωτες ομάδες να δημιουργήσουν ΚοινΣΕπ και να έχουν κάθε βοήθεια στην δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούνται από άτομα που παρέρχονται και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες;

Αναμένουμε την αιτιολόγηση αυτής της ακατανόητης απόφαση σας που θέλω να πιστεύω είναι από λανθασμένη πληροφόρηση σας και μόνο!

Υπ. Εργασίας: Fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας απάντησε: «Επειδή τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και της εφημερίδας ΑΥΓΗ άρχισαν… από το πρωί, ενημερώνουμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την εφημερίδα και τον εργατολόγο εκπρόσωπο του κόμματος για τα εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκεί εναντίον της πάγιας εργατικής νομοθεσίας, την οποία και ο ίδιος εφάρμοσε ως κυβέρνηση.

Οι ορισμοί του άρθρου 16 – για αυτούς που θεωρούνται ότι αναζητούν εργασία και όσους δεν θεωρούνται ότι αναζητούν – δεν αποτελούν νέα διάταξη, αλλά επανάληψη του άρθρου 3 του ν. 1545/ 1985, που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες. Επομένως συμπεριελήφθησαν ξανά στο νέο νομοσχέδιο για την πληρότητα του νομικού κειμένου, στο πλαίσιο της καλής νομοθέτησης.

Είναι προφανές ότι ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ προς τα fake news και την ψευδολογία δεν έχει κανένα φραγμό και ο Θεός ξέρει τι θα ακούσουμε πάλι αυτές τις μέρες, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά».

Πάντως ο εργατολόγος που βγαίνει συχνότατα στις τηλεοράσεις ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ας ανοίγει που και που κανένα εγχειρίδιο του Εργατικού Δικαίου».

Έτσι λοιπόν διαβάζουμε στον νέο νόμο την απαράδεκτή αυτή διατύπωση που δεν αναγνωρίζει τις ΚοινΣΕπ ως κλασικές επιχειρήσεις που καλύπτουν ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και δημιουργούν θέσεις εργασίας για ευάλωτες ομάδες που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να βρουν αλλού εργασίας. Καλούμε κάθε φορέα να έλθει άμεσα σε επαφή μαζί μας. Ήδη είχαμε και το πρώτο κρούσμα που αντίθετα με τις διατάξεις του νόμου που διέπει την λειτουργία μας τον 4430/16 και συγκεκριμένα το Άρθρο 17 Σχέσεις μεταξύ μελών και της Κοιν.Σ.Επ. 8.Τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. μπορεί να είναι και εργαζόμενοί της με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία και έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Υπόχρεη προς απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είναι η Κοιν.Σ.Επ. 

Καθώς ήδη σχεδιάζεται νομική αντίδραση καλούμε κάθε φορέα που αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα να μας ενημερώσει άμεσα στέλνοντας μας μήνυμα από την σχετική φόρμα που θα βρει στο τέλος της ανάρτησης αυτής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ Άρθρο 16 Ορισμοί Δεν θεωρούνται αναζητούντες εργασία όποιοι υπάγονται στην παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 1545/1985, ήτοι όποιοι απασχολούνται ή ασκούν οποιοδήποτε ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα ή είναι επιχειρηματίες ή η κύρια απασχόλησή τους είναι οι γεωργικές, δασικές ή κτηνοτροφικές εργασίες, εκτός από τους υπαγομένους στην ασφάλιση του τέως Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.), οι σύζυγοι ή τα παιδιά που απασχολούνται σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση του ή της συζύγου, του πατέρα ή της μητέρας, οι μαθητευόμενοι των επαγγελματικών σχολών, οι πρακτικά ασκούμενοι χωρίς σχέση εξαρτημένης εργασίας, όποιοι συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο ή από οποιοδήποτε συνταξιοδοτικό οργανισμό κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, με εξαίρεση όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου, όποιοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, και όποιοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας ή υποβάλλονται σε μέτρα ασφαλείας ή σε ποινικό σωφρονισμό με αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, μέσα σε σωφρονιστικά ή αναμορφωτικά ή θεραπευτικά καταστήματα, καθώς και οι απασχολούμενοι στα προγράμματα προεργασίας και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας της παρ. 7 του άρθρου 51 του ν. 3693/2008 (Α΄ 174) περί του προγράμματος «ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ» και του άρθρου 83 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21), περί προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε συνεργασία με εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.


Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Αν είσαστε υπό σύσταση αναφέρετε το όνομα
πείτε μας μερικά λόγια για τον φορέα σας και τα σχετικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε