Ηλεκτρονικά Τιμολόγια: Τι αλλάζει – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ my Digital Accounting and Tax Application (myDATA) εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δρομολογεί την κατάργηση των χάρτινων τιμολογίων και την καθιέρωση του ηλεκτρονικού λογιστηρίου.

Η πιλοτική εφαρμογή του myDATA θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και θα οδηγήσει στην υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων εντός του 2020.

Πάνω από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα εκδίδουν τα τιμολόγια τους ηλεκτρονικά ενώ online θα ενημερώνουν και τα φορολογικά βιβλία τους.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα εισέρχεται με τους κωδικούς του στο Taxisnet και θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρησης ΜΑΡΚ. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δηλώνουν τα τιμολόγια τους τα οποία θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία τους. Παράλληλα οι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα περιέχει:

  • Ειδική φόρμα, στην οποία θα καταχωρούνται λεπτομερώς όλα τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
  • Ειδική φόρμα, στην οποία θα καταχωρούνται αναλυτικά οι δαπάνες της επιχείρησης.
  • Ειδική φόρμα με στήλες όπου θα εμφανίζεται το άθροισμα εσόδων και δαπανών, για κάθε ημέρα, καθώς και για κάθε μήνα, για το τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης (δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες τηρούν βιβλία σε υπερδωδεκάμηνη χρήση).

Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο η ΑΑΔΕ και έτσι δεν είναι πλέον αναγκαία η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, θα είναι επίσης πιο εύκολη η έκδοση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ καθώς και η τήρηση των βιβλίων της εφορίας. Σημαντική θα είναι επίσης και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ θα μπορούν μέσω του υπολογιστή τους που θα είναι συνδεμένος με το taxisnet να συμπληρώνουν τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης και αυτά θα περνούν απευθείας στο σύστημα. Κάθε πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών θα περνάει αυτομάτως στο φάκελό του στο taxisnet, αυτόματα επίσης θα καταχωρούνται στο taxisnet και τα τιμολόγια των δαπανών του επιχειρηματία.

Ταυτόχρονα, ο επιτηδευματίας ανά μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με το εάν τηρεί απογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία, θα του υπολογίζεται αυτομάτως ο αναλογών ΦΠΑ και θα ενημερώνεται ο υπόχρεος ώστε να υποβάλει την περιοδική δήλωση, η οποία στη σχετική φόρμα θα είναι προσυμπληρωμένη.

Το ίδιο θα ισχύει και με τη δήλωση φόρου εισοδήματος, η οποία θα είναι επίσης προσυμπληρωμένη (και έτοιμη προς υποβολή) με τα έσοδα τις δαπάνες και το καθαρό κέρδος για το οποίο θα φορολογείται. Έτσι οι φορολογικές αρχές θα έχουν στη διάθεση τους όλα τα στοιχεία εσόδων και δαπανών τα οποία θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να διασταυρώνουν με τα στοιχεία των τραπεζών από τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ποια είναι τα τρία στάδια διασταυρώσεων για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια;

  • Λήψη από την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ, των συναλλαγών και ο πρώτο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων.
  • Επιβεβαίωση της συναλλαγής μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων, εάν δηλαδή και οι δύο έχουν δηλώσει τα ίδια στοιχεία για την ίδια συναλλαγή.
  • Επιβεβαίωση της πληρωμής της συναλλαγής, με την μεταφορά του ποσού της αξίας μέσω των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται οι συναλλασσόμενοι.