Η βραβευμένη Κρητικιά, Ελευθερία Κόμη, μιλά για το c-MUSE


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Μαζί με τους Δημήτρη Βέργαδο και Κωνσταντίνο Ταμπούρη απέσπασαν το «Αριστείο Καλύτερης Ιδέας» του διαγωνισμού «Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας 2014» με την πρόταση «c-MUSE : “Σύστημα ψηφιακής εξιστόρησης για τρεις αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας”, η οποία κατατέθηκε στον τομέα «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας».

Tο «Αριστείο Καλύτερης Ιδέας» του διαγωνισμού «Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας 2014» κατέκτησε η πρόταση «c-MUSE (Cultural Memory as Updated Site-specific Experience): Σύστημα ψηφιακής εξιστόρησης για τρεις αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας», η οποία κατατέθηκε στον τομέα «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας», με εμπνευστές τους Βέργαδο Δημήτριο, Ταμπούρη Κωνσταντίνο και Κόμη Ελευθερία.

Ο εν λόγω διαγωνισμός, που διοργανώθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ), πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, αποσκοπώντας στην επιβράβευση και ενθάρρυνση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη χώρα, ιδίως μεταξύ των νέων.

Η τελετή απονομής των βραβείων έλαβε χώρα την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 12:00 στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων της βιομηχανίας.

Μετά την αξιολόγηση, από επιστημονική επιτροπή, των προτάσεων που κατατέθηκαν από άτομα άνω των 22 ετών, με ή χωρίς προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία η ιδέα που «έκλεψε» τις εντυπώσεις ..είχε και κρητική προέλευση.

Λίγα λόγια από την βραβευμένη Ελευθερία Κόμη

Πείτε μου μερικά λόγια για εσάς. Είστε από την Κρήτη; Τι επαγγέλλεστε ;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασα χορό και θέατρο στην Ελβετία, στη Σχολή του Μωρίς Μπεζάρ και το Παρίσι και εργαζόμουν σαν χορεύτρια και ηθοποιός στο εξωτερικό, όπου έμεινα συνολικά 13 χρόνια. Τα τελευταία 5 χρόνια ζω και εργάζομαι στην Ελλάδα.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για ένα σύστημα ψηφιακής εξιστόρησης για αρχαιολογικούς χώρους;

Η ιδέα για την πρόταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής των εμπνευστών της στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΤοπΣΑ “Festival Factory”, που αφορούσε στη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στον Τομέα του Πολιτισμού.

Με αφορμή το σεμινάριο αυτό, στο οποίο συμμετείχαμε περισσότερο άτομα από εναλλακτικούς χώρους (ψυχολόγοι, καλλιτέχνες, κοινωνιολόγοι, αρχαιολόγοι κ.ά.), η ιδέα «γεννήθηκε» στο πλαίσιο άσκησης και κατέληξε να αποτελεί όραμα μας. Με έναυσμα το πάθος μας για τον πολιτισμό και υπακούοντας στην εσωτερική μας ανάγκη να τον συνδέσουμε αφενός με τις νέες γενιές αλλά κυρίως με τον τουρισμό, κρίναμε ότι αυτή η σύνδεση θα δράσει καταλυτικά ως μέσο ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας. Έτσι οραματιστήκαμε την ιδέα ενός συστήματος ψηφιακής εξιστόρησης, το οποίο θα έφερνε τον ξένο αλλά και τον Έλληνα τουρίστα σε επαφή με τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τον καλύτερο τρόπο.

Στο εξωτερικό, μου είχε πολλές φορές συμβεί να έρθω σε επαφή με χορογραφίες ξένων χορογράφων και θεατρικά κείμενα ξένων συγγραφέων, βασισμένα σε ελληνικούς μύθους της αρχαιότητας. Αυτό το διεθνές ταξίδι και η ευρεία επιρροή του ελληνικού πνεύματος, θελήσαμε με την ιδέα μας, να γίνονται αισθητά στον επισκέπτη-τουρίστα των αρχαιολογικών χώρων. Με στόχο να μετατρέπεται η παραδοσιακή ξενάγηση σε μια βιωματική εμπειρία, που θα ανοίγει το πνεύμα, και θα δίνει έναυσμα για σκέψη. Προτείναμε έτσι μία ψηφιακή εξιστόρηση, μέσω μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής, για τρεις αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, την Ακρόπολη, τον Κεραμεικό και την Αρχαία Αγορά. Η εφαρμογή αυτή θα εμπεριέχει οπτικοακουστικό υλικό παλαιότερων και σύγχρονων δημιουργών που θα προσελκύει και τις νεότερες γενιές (digital natives), και θα δίνει στην απλή εξιστόρηση ένα πιο δραματοποιημένο χαρακτήρα. Ο περιηγητής θα γίνεται μέτοχος μιας αναπαράστασης.

Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση;

Είναι σημαντική αυτή η διάκριση, γιατί μέσα από όλες τις ιδέες που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό, επέλεξαν να βραβεύσουν με αριστεία μία ιδέα για τον πολιτισμό.

Βρέθηκα να εργάζομαι για αυτήν την ιδέα που ήταν γέννημα του Δημήτρη Βέργαδου, του ενός από τα τρία μέλη της ομάδας εργασίας μας, γιατί σαν άνθρωπος προσπαθώ να δώσω το καλύτερο, ακόμη και αν αυτό δεν αφορά άμεσα στο αντικείμενο μου αλλά σχετίζεται έμμεσα με τη δημιουργικότητα.

Συνδυάζοντας όλοι τις ιδιότητές μας, πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα μέσω μίας ωραίας διαδικασίας, σε συνδυασμό με την βοήθεια συμβούλων επιχειρήσεων.

Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα.

Πιστεύετε πως οι καλλιτέχνες πρέπει να εμπλέκονται με την πολιτική ;

Η φύση της δουλειάς μας, μας κάνει καινοτόμους, δημιουργικούς κι ευέλικτους, ιδιότητες που η πολιτική και η οικονομία χρειάζονται, υπό την προϋπόθεση να δίνεται βήμα στους ανθρώπους του χώρου μας.

πηγή