Η ΚοινΣΕπ ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει και ζητά αλληλεγγύη


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Το μαρτύριο του Προμηθέα Δεσμώτη βιώνουν οι συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει ακόμη με κάποια νομοθετική ρύθμιση να δώσει λύση για τέτοιου είδους συνεργατικά εγχειρήματα που προέκυψαν μέσα από πτωχεύσεις μεγάλων εταιρειών, αφήνοντας άνεργους δεκάδες ή και εκατοντάδες υπαλλήλους την εποχή της κρίσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες ξεκινάει σήμερα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ο τρίτος γύρος πλειστηριασμών, με επικίνδυνα μειωμένο τίμημα, για τα οικόπεδα και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, σε τμήμα των οποίων δραστηριοποιείται εδώ και πέντε χρόνια η αυτοδιαχειριζόμενη εταιρεία.

Καθώς η τιμή εκκίνησης έχει πέσει δραματικά από 22,6 εκατ. ευρώ σε μόλις 15,5, ο κίνδυνος να χαθεί ο χώρος της ΒΙΟΜΕ και μαζί οι άοκνες προσπάθειες των απλήρωτων εργαζομένων που αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους δεν είναι αμελητέος.

Οι συνεταιριστές και οι Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης στον αγώνα τους καλούν σε μαζική κινητοποίηση σήμερα στις 11 το πρωί στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, αλλά ταυτόχρονα στις 12 το μεσημέρι και στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, ώστε να αποτραπεί για άλλη μια φορά η απόπειρα καταστολής του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος. «Για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος της εργασίας, χωρίς εκμετάλλευση, με ισότητα και αξιοπρέπεια, και του περάσματος της οικονομίας στα χέρια της κοινωνίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους, ζητώντας τη στήριξη της κοινωνίας στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ για το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή.

Τρίτος και… φαρμακερός

Ο τρίτος γύρος πλειστηριασμών για το οικόπεδο του συνεργατικού εγχειρήματος έχει οριστεί να ξεκινήσει σήμερα και αν κηρυχθεί άγονος να επαναληφθεί στις 1/11, 8/11, 15/11 και 13/12.

«Οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ ζητάμε τη στήριξη της κοινωνίας στον εδώ και 7 χρόνια συνεχιζόμενο αγώνα για το δικαίωμά μας να συνεχίσουμε να έχουμε εργασία, το δικαίωμά μας να μπορούμε να μεγαλώσουμε και να σπουδάσουμε τα παιδιά μας. Ενάντια στις μεθοδεύσεις των αφεντικών που διαλύουν την παραγωγή και τις ζωές μας. Για εργασία με αξιοπρέπεια, για εργοστάσια που ανήκουν στην κοινωνία» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στη συνεργατική ΒΙΟΜΕ, ζητώντας τη στήριξη από σωματεία εργαζομένων, από εργατικές συλλογικότητες, από συνδικαλιστικά σχήματα, φοιτητικούς συλλόγους, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και από κάθε εργαζόμενο και άνεργο, «να έρθει στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για να καταφέρουμε να σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς που σκοπό έχουν την παρεμπόδιση στη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου».

Στο παλιό εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, οι εργαζόμενοι πλέον παράγουν σαπούνια και καθαριστικά χρησιμοποιώντας μέρος του οικοπέδου και γι’ αυτό ζητούν μία βιώσιμη λύση στο εγχείρημά τους.

Στο μεταξύ, οι πρώην εργαζόμενοι της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον» ελπίζουν ότι θα πουληθούν όλα τα ακίνητα, ώστε να πληρωθούν οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα τους.

Ελπίδα μέσα από τις στάχτες

Η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία (οικογένεια Φιλίππου) μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφήνοντας πλήθος ανέργων και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι πέτυχαν με ασφαλιστικά μέτρα τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013, αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο με τις δικές τους δυνάμεις, ίδρυσαν ΚΟΙΝΣΕΠ και έκτοτε συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος και τη δικαίωσή τους.

Οι πλειστηριασμοί γίνονται σύμφωνα με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του συνδίκου πτώχευσης, για την εκποίηση ακινήτων της πτωχευμένης «Φίλκεραμ» εντός των οποίων βρίσκεται και το εργοστάσιο της θυγατρικής ΒΙΟΜΕ.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι το οικόπεδο που πρόκειται να εκποιηθεί απαρτίζεται από 14 ξεχωριστά ακίνητα, εκ των οποίων ορισμένα είχαν παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην επιχείρηση ως στήριξη για τις θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τότε…

Οπως υποστηρίζουν οι συνεταιριστές, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σήμερα αποτελούν περίπου το 1/7 του συνολικού οικοπέδου, που είναι εύκολα διαχωρίσιμο, και, όπως είναι φυσικό, ζητούν την εξαίρεσή του. Αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική απόφαση, καθώς το δικαστήριο έχει απορρίψει σχετικό αίτημά τους. – https://www.efsyn.gr