Η κρίση ως ευκαιρία: πέντε βήματα για βιώσιμες ευρωπαϊκές οικονομίες


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
H περιβαλλοντική οργάνωση WWF έδωσε στις 10 Μαρτίου 2015 στη δημοσιότητα νέα έκθεση με τίτλο «Η κρίση ως ευκαιρία: πέντε βήματα για βιώσιμες ευρωπαϊκές οικονομίες». Η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα πως η αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων από μόνη της θα μπορούσε να αποδώσει το ετήσιο ισοδύναμο του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ των τουλάχιστον 300 δισεκατ. ευρώ για την οικονομία της ΕΕ.

Η ανακοίνωση της έκθεσης του WWF έρχεται σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, κατά την οποία οι 28 υπουργοί οικονομίας και οικονομικών συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν στο νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ύψους 351 δισεκατ. ευρώ, το οποίο προτείνεται από τον Πρόεδρο Γιούνκερ ως ώθηση για τη βυθισμένη στην κρίση οικονομική δραστηριότητα και αγορά εργασίας.

Σε συμφωνία με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την κατάσταση του περιβάλλοντος το 2015, το WWF δείχνει πώς η αναδυόμενη οικολογική κρίση είναι πολύ πιθανό να υποσκελίσει τη σημερινή οικονομική κρίση. Οι ζημιές από πλημμύρες είχαν κόστος μεγαλύτερο από 150 δισεκατ. € την προηγούμενη δεκαετία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει περίπου 537 δισεκατ. € ετησίως και οι βιομηχανίες της ΕΕ εισάγουν κάθε χρόνο πρώτες ύλες αξίας μεγαλύτερης από 300 εκατ. €, ύλες που δεν είναι πλέον διαθέσιμες σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο οικονομολόγος του WWF, Σεμπαστιέν Γκοντινό (Sebastien Godinot), κύριος συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε: «Αντί για το σχέδιο που βασίζεται στη μυωπική και προβληματική αφήγηση: ‘μεγαλώνουμε τώρα βρώμικα – καθαρίζουμε αργότερα’, ο Πρόεδρος Γιούνκερ και οι ηγέτες της ΕΕ θα έπρεπε να αναζητήσουν τα πραγματικά συμπτώματα των προβληματικών οικονομικών: τους φθίνοντες φυσικούς πόρους και τις αγορές που αποτυγχάνουν να λάβουν αυτή την πραγματικότητα υπόψη τους. Είναι απλό: καμία οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί δίχως φυσικούς πόρους».

Η έκθεση βασίζεται σε περισσότερες από 400 μελέτες και αναφορές σημαντικών θεσμών και ινστιτούτων, όπως ο ΟΟΣΑ, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και σε δημοσιεύσεις και στοιχεία από κορυφαίους οικονομολόγους και αναλυτές όπως η McKinsey, η Ecofys, ο Νίκολας Στερν, ο Παβάν Σούκντεβ (Pavan Sukhdev), ο Σάϊμον Κούζνετς (Simon Kuznets), γνωστός και ως «πατέρας του ΑΕΠ»: όλοι οδηγούνται στο συμπέρασμα πως η οικοδόμηση βιώσιμων οικονομιών θα προσφέρει πολλά περισσότερα από την απλή αντιστάθμιση του κόστους αποδόμησης της σημερινής ‘βρώμικης’ οικονομίας.

«Ειδικά για την Ελλάδα, η στροφή προς την ανάπτυξη μιας ζωντανής οικονομίας – με όρους οικολογικούς, κοινωνικούς και βεβαίως οικονομικούς – είναι στην πραγματικότητα ο μόνος δρόμος για μια πραγματικά βιώσιμη διέξοδο από την κρίση. Τον δρόμο προς τη ζωντανή ελληνική οικονομία έχει ήδη καταδείξει το WWF Ελλάς με ειδική έκθεση που ανακοίνωσε το 2013. Η σημερινή έκθεση του WWF για την Ευρώπη, έρχεται ως απάντηση στο αδιέξοδο οικονομικό μοντέλο που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όταν τα δεδομένα συνηγορούν τόσο δραματικά υπέρ της αλλαγής προς λύσεις ζωής για όλους, τότε η πολιτική απραξία αναδεικνύεται ως κύριο ευρωπαϊκό πρόβλημα», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς. — Διαβάστε εδώ την Περίληψη  της Έκθεσης 

πηγή socialpolicy.gr