Θεωρείς τον εαυτό σου ηγέτη; Σκέψου το ξανά!


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Θεωρείς τον εαυτό σου ηγέτη; Σκέψου το ξανά!

Πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν πρωτοβουλία να ηγηθούν σε κάτι. Όμως, η θέληση ή επιθυμία τους να ηγηθούν είναι αρκετή για να τους κάνει «ηγέτες»; Η απάντηση είναι ΟΧΙ!

Είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι που έχουν την τάση και την επιθυμία να ηγηθούν άλλων ανθρώπων διαθέτουν κάποια στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους ηγέτες γενικά. Αυτά είναι κυρίως η εξωστρέφεια, η ανάπτυξη πρωτοβουλίας, καθώς και το κίνητρο και το πάθος να ηγηθούν. Συνήθως, αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πώς να χτίσουν την εικόνα τους και να παρουσιαστούν ως ηγέτες και το κάνουν με επιτυχία. Πολλοί είναι εκείνοι που τους βλέπουν ως γεννημένους ηγέτες και είναι πρόθυμοι να τους εμπιστευτούν και να τους ακολουθήσουν.

Παρ’ όλα αυτά, τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν είναι αρκετά για να γίνει κάποιος καλός ηγέτης. Ικανός ηγέτης δεν είναι κάποιος που αρέσκεται να δίνει εντολές. Αντίθετα, ηγέτης είναι κάποιος που με ταπεινότητα και χαμηλό προφίλ παρατηρεί, ακούει και δίνει κατευθύνσεις όποτε κρίνεται απαραίτητο. Ο αληθινός ηγέτης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ολοκλήρωσης των εργασιών, μαζί με τους υφισταμένους του.

Εάν επιθυμείτε να γίνετε οι ηγέτες άλλων ανθρώπων, πρέπει πρώτα να τους κατανοήσετε. Χρειάζονται χρόνια προσωπικής ανάπτυξης, μέσα από μελέτη και παρατήρηση προτού πείτε ότι πραγματικά γνωρίζετε τους ανθρώπους. Πρόκειται για μια διαδικασία μέσα από την οποία θα φθάσετε σε ένα σημείο επίγνωσης της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς.Η κατανόηση και η ενσυναίσθηση είναι από τα πιο ισχυρά προτερήματα ενός ηγέτη, δηλαδή να είναι σε θέση να αισθανθεί τι αισθάνονται οι άνθρωποι γύρων του, τις δυσκολίες και τις φιλοδοξίες τους. Κατόπιν, πρέπει να έχετε την πρόθεση και τη διάθεση να τους στηρίξετε να εκπληρώσουν τους στόχους τους και να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

Ο πραγματικός ηγέτης δε ζητά να τον στηρίξουν, είναι εκείνος που παρέχει στήριξη. Ο πραγματικός ηγέτης δεν κρίνει τους άλλους για τα λάθη τους, μονάχα τους βοηθάει να τα διορθώσουν. Ο πραγματικός ηγέτης υπηρετεί, παρά υπηρετείται. Είναι κάποιος που έχει αναπτύξει συνείδηση της συμπεριφοράς του και τις συμπεριφοράς των άλλων. Καταπνίγει όλα τα εγωιστικά ενστικτώδη κίνητρα και αποφεύγει εγωιστικές και ναρκισσιστικές στάσεις. Ηγέτης είναι εκείνος που θα βουτήξει στα βαθιά νερά για να βοηθήσει τους ανθρώπους του, να καλύψει τα λάθη τους και να τους προστατεύσει από τις αναποδιές.

Γι’ αυτό λοιπόν, την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον με διακαή πόθο να ηγηθεί, πέρα από τις γνώσεις και δεξιότητές του, μην υποθέσετε ότι είναι και καλός ηγέτης. Εάν είστε εσείς αυτός ο άνθρωπος, που επιθυμείτε έντονα να γίνετε ηγέτης, κάντε μια παύση και σκεφτείτε αν πραγματικά κατέχετε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα ώστε να γίνετε ένας αληθινός ηγέτης. Η ικανή ηγεσία είναι επιλογή, γι’ αυτό επιλέξτε να γίνετε ικανός ηγέτης. Όλοι οι άλλοι είναι απλά άνθρωποι που ποθούν να διατάζουν, όχι για τον καλό των άλλων, αλλά για να ικανοποιήσουν τις δικές τους εγωπαθείς ορέξεις και για να τραβούν επάνω τους όλη την προσοχή.

πηγή