Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Νέα διαδικασία αξιολόγησης αναπηρίας


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Αριθμ. 84045 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 5074/02.11.2021 Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.).

Άρθρο 1
Έργο υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α.

1. Έργο των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. είναι:

α. Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας και για λοιπές συνταξιοδοτικές παροχές και επιδόματα με αιτία την αναπηρία.
β. Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως Ατόμων με αναπηρία.
γ. Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

2. Η αξιολόγηση γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία υποβάλλεται:

α. Στις αρμόδιες μονάδες του e-Ε.Φ.Κ.Α., για συνταξιοδοτικές παροχές.
β. Στα κέντρα κοινότητας των Δήμων, για προνοιακές παροχές σε χρήμα.
γ. Στη γραμματεία ΚΕ.Π.Α. που υπάγεται στη μονάδα του e-Ε.Φ.Κ.Α. που εδρεύει στον τόπο κατοικίας του αιτούντος, για λοιπές κοινωνικές παροχές.

3. Οι αιτήσεις των εδαφίων α΄ και β΄ της παρ. 2 υποβάλλονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους φορείς.

4. Οι αιτήσεις του εδαφίου γ΄ της παρ. 2 δύνανται να υποβληθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α. του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Άρθρο 2
Αίτηση αξιολόγησης αναπηρίας

1. Ο αιτών την αξιολόγηση της αναπηρίας του, με την υποβολή της αίτησής του, εκτός των περιπτώσεων για χορήγηση προνοιακών παροχών σε χρήμα σε Άτομα με αναπηρία, καταθέτει και τα κάτωθι διοικητικά έγγραφα:

α. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου. Για τους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα, διαβατήριο και άδεια διαμονής σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ή βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για έκδοση άδειας διαμονής.

β. Αποδεικτικό Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) ή Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.).

γ. Συνταξιοδοτική απόφαση ή προηγούμενη γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή παραπεμπτικό σημείωμα, εφόσον απαιτείται για τη χορήγηση της αιτούμενης παροχής, βάσει των ισχυουσών διατάξεων που διέπουν τη διαδικασία χορήγησης παροχών.

δ. Εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο, σε περίπτωση κατάθεσης της αίτησης από εκπρόσωπο, ή, σε περίπτωση αδυναμίας παροχής εξουσιοδότησης ή πληρεξουσίου, απόφαση ορισμού δικαστικού συμπαραστάτη ή οποιοδήποτε νόμιμο έγγραφο.

ε. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας gov.gr ή με θεώρηση γνησίου της υπογραφής, σε περίπτωση χειρόγραφης αίτησης, στην οποία θα αναγράφεται: «Με την παρούσα δηλώνω ότι ενημερώθηκα για τη συλλογή, καταχώρηση, αποθήκευση, χρήση και υπηρεσιακή διαβίβαση των προσωπικών, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών κατηγοριών και ευαίσθητων, προσωπικών μου δεδομένων στις αρμόδιες για την αξιολόγηση της αναπηρίας μου υπηρεσίες και μεταξύ όσων είναι απαραίτητο για την εκτέλεση του έργου των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. κατά την παρ. 2 η΄ του άρθρου 9 του Γενικού Κανονισμού (ΕΕ) για την Προστασία Δεδομένων και το άρθρο 26 του ν. 4624/2019 και αναλαμβάνω την υποχρέωση να ενημερώσω για κάθε αλλαγή των προσωπικών μου δεδομένων γραπτώς την αρμόδια υπηρεσία, όπου υποβάλλω την αίτηση αξιολόγησης αναπηρίας μου, ή με ηλεκτρονικά μέσα, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση dpo@efka.gov.gr, όπου δικαιούμαι να επικοινωνώ για κάθε ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων μου.».

2. Τα ιατρικά δικαιολογητικά, τα οποία συνοδεύουν την αίτηση, είναι:

α. Γενικός εισηγητικός φάκελος παροχών αναπηρίας του θεράποντος – παραπέμποντος ιατρού με την πρωτότυπη υπογραφή αυτού, το γνήσιο της οποίας θα είναι θεωρημένο από την Αστυνομία ή το Κ.Ε.Π. ή από άλλη δημόσια αρχή.

β. Ειδικός εισηγητικός φάκελος παροχών αναπηρίας, εφόσον υπάρχουν συνυπάρχουσες παθήσεις.

γ. Ιατρικά δικαιολογητικά, με τα οποία αποδεικνύεται η πάθηση ή οι παθήσεις. Αντίγραφα ιατρικών εξετάσεων ή παλαιότερης χρονολογίας εργαστηριακές εξετάσεις, των οποίων τα στοιχεία κρίνεται πως θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ορθής γνώμης από την υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α., γίνονται επίσης δεκτά.

3. Ο εισηγητικός φάκελος παροχών αναπηρίας περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία του θεράποντος – παραπέμποντος ιατρού -ονοματεπώνυμο, Α.Μ. Τ.Σ.Α.Υ., Α.Μ.Κ.Α., Ιατρικό Σύλλογο, ειδικότητα ιατρού, φορέα εργασίας ιατρού (ιδιώτης, Ε.Σ.Υ., Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), τηλέφωνο, email-, την πάθηση ή τις παθήσεις του αιτούντος με καταγραφή των κωδικών ICD-10 και ORPHAcode ανά πάθηση, τη φαρμακευτική ή άλλη αγωγή, στην οποία τυχόν υποβάλλεται ο ασθενής, τις συνυπάρχουσες παθήσεις και κάθε άλλο στοιχείο που θα συμβάλει στην πληρέστερη αξιολόγηση.

4. Αντίγραφο εισηγητικού φακέλου παροχών αναπηρίας δε γίνεται δεκτό.

5. Εφόσον ο αιτών εμπίπτει στις διατάξεις περί καταβολής παραβόλου, μετά την υποβολή της αίτησης και προς ενεργοποίηση αυτής καταβάλλει παράβολο.

6. Τα δικαιολογητικά των υποβαλλόμενων αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του e-Ε.Φ.Κ.Α. κατατίθενται στη Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. του Υποκαταστήματος που εδρεύει στον τόπο κατοικίας του αιτούντος εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας θεωρείται ότι ο αιτών παραιτήθηκε της αίτησης.

7. Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα σε Άτομα με αναπηρία, ο αιτών προβαίνει στις διαδικασίες που προβλέπονται από τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Δ12/ Γ.Π.οικ.2738/36/17.1.2018 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών (Β΄ 57).

8. Νέα αίτηση αξιολόγησης δύναται να κατατεθεί τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη ισχύος της γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας, εκτός εάν προβλέπονται συγκεκριμένες προθεσμίες από γενικές ή ειδικές διατάξεις.

9. Ο υπάλληλος της γραμματείας ΚΕ.Π.Α. που παραλαμβάνει τις σχετικές αιτήσεις οφείλει να ενημερώνει με σαφήνεια τους ενδιαφερόμενους για την τηρούμενη διαδικασία και να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις που του ζητούνται.

Άρθρο 3
Κατηγορίες αιτημάτων προς ΚΕ.Π.Α.

1. Οι κατηγορίες των αιτημάτων που κατατίθενται στη γραμματεία ΚΕ.Π.Α. και δύναται να συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος στην αίτηση αξιολόγησης αναπηρίας είναι:

α) Σύνταξη αναπηρίας, με κωδικό 001.
β) Παράταση σύνταξης αναπηρίας, με κωδικό 009.
γ) Επίδομα απολύτου αναπηρίας, με κωδικό 006.
δ) Παράταση επιδόματος απολύτου αναπηρίας, με κωδικό 011.
ε) Εξωιδρυματικό επίδομα, με κωδικό 007.
στ) Παράταση εξωιδρυματικού επιδόματος, με κωδικό 008.
ζ) Λοιπές κοινωνικές παροχές αναπηρίας, με κωδικό 018.
η) Χαρακτηρισμός ως Άτομο με αναπηρία, με κωδικό 061.

2. Η αίτηση αναθεώρησης εν ισχύ γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας λόγω μη αξιολόγησής τους για ένταξή τους ή μη σε ισχύουσες διατάξεις κατά την ημερομηνία συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής ΚΕ.Π.Α.

Άρθρο 4
Παράβολο

1. Παράβολο ύψους σαράντα έξι ευρώ και δεκατεσσάρων λεπτών (46,14 €), όπως αυτό καθορίζεται στην υπό στοιχεία Φ40021/26407/2051/30.11.2006 απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (Β΄ 1829), καταβάλλεται από:

α. Φορείς, εκτός του e-Ε.Φ.Κ.Α., που παραπέμπουν πολίτες για αξιολόγηση.
β. Τον πολίτη για χρήση των υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α. χωρίς παραπεμπτικό.
γ. Τον πολίτη για αίτηση αναθεώρησης της εν ισχύ γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας, για υπαγωγή του σε διατάξεις που δημοσιεύτηκαν μετά την αξιολόγησή του από υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α.
δ. Τους προσφεύγοντες κατά των γνωματεύσεων των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α.

2. Μη υπόχρεοι καταβολής παραβόλου είναι:

α. Οι άποροι ανασφάλιστοι, οι οποίοι είναι δικαιούχοι μηδενικής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και συμπεριλαμβάνονται στη σχετική βάση δεδομένων της Η.ΔΙ.Κ.Α.

β. Οι πολίτες, εφόσον υποβάλλουν αίτηση αναθεώρησης της εν ισχύ γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας, λόγω μη αξιολόγησής τους για ένταξή τους ή μη σε ισχύουσες διατάξεις κατά την ημερομηνία συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής ΚΕ.Π.Α.

  • Άρθρο 5 Αυτεπάγγελτη αναζήτηση διοικητικών δικαιολογητικών
  • Άρθρο 6 Εκκρεμής προσφυγή και υποβολή νέου αιτήματος
  • Άρθρο 7 Αίτηση λόγω επιδείνωσης ή νέας πάθησης
  • Άρθρο 8 Παραίτηση από αίτηση
  • Άρθρο 9 Παραλαβή και καταχώρηση αίτησης
  • Άρθρο 10 Έλεγχος γνησιότητας διοικητικών και ιατρικών δικαιολογητικών
  • Άρθρο 11 Ιατρικός – διοικητικός φάκελος
  • Άρθρο 12 Ειδικότητες υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α.
  • Άρθρο 13 Συγκρότηση και προγραμματισμός υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α.
  • Άρθρο 14 Συμμετοχή ιατρών σε υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α.
  • Άρθρο 15 Συνεδρίαση
  • Άρθρο 16 Έντυπα γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. και αναζήτηση ιατρικών – διοικητικών φακέλων
  • Άρθρο 17 Πινάκιο
  • Άρθρο 18 Ταυτοπροσωπία
  • Άρθρο 19 Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής ΚΕ.Π.Α.
  • Άρθρο 20 Αρμοδιότητες υγειονομικής επιτροπής ΚΕ.Π.Α.
  • Άρθρο 21 Υπολογισμός ποσοστού αναπηρίας πολλαπλών βλαβών
  • Άρθρο 22 Αξιολόγηση επ’ αόριστον (Παθήσεις που η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον)
  • Άρθρο 23 Υπηρεσιακό σημείωμα
  • Άρθρο 24 Αναδρομική αξιολόγηση
  • Άρθρο 25 Πρόσθετα δικαιολογητικά
  • Άρθρο 26 Εξέταση χωρίς φυσική παρουσία
  • Άρθρο 27 Προσέλευση αιτούντος για αξιολόγηση
  • Άρθρο 28 Αξιολόγηση κατ’ οίκον
  • Άρθρο 29 Προθεσμίες προσφυγής σε Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή ΚΕ.Π.Α.
  • Άρθρο 30 Έκδοση γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας
  • Άρθρο 31 Υπογραφή γνωστοποιήσεων αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας
  • Άρθρο 32 Ανάκληση οριστικοποιημένης γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας
  • Άρθρο 33 Σάρωση εγγράφων
  • Άρθρο 34 Πρόσβαση στα στοιχεία του ιατρικού – διοικητικού φακέλου
  • Άρθρο 35 Παραπομπή στην Επιτροπή Δειγματοληπτικού Ελέγχου
  • Άρθρο 36 Γραμματείες ΚΕ.Π.Α.
    Στις περιφερειακές μονάδες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) λειτουργούν εξήντα (60) γραμματείες ΚΕ.Π.Α.:
  • Άρθρο 37 Σημεία διενέργειας συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α.
    Στις περιφερειακές μονάδες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) εδρεύουν πενήντα (50) σημεία διενέργειας συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α.:
  • Άρθρο 38 Σύσταση και κατάργηση
    1. Από την έναρξη της λειτουργίας όλων των Τοπικών Διευθύνσεων του e-Ε.Φ.Κ.Α., όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις δ΄, ε΄, στ΄ και ζ΄ του άρθρου 87 του π.δ. 8/2019 (Α΄ 8), αυτοδίκαια οι γραμματείες ΚΕ.Π.Α. θα υπάγονται στις αντίστοιχες Τοπικές Διευθύνσεις e-Ε.Φ.Κ.Α., στις οποίες θα εδρεύουν και τα σημεία διενέργειας υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α.
    2. Η σύσταση και η κατάργηση γραμματειών ΚΕ.Π.Α. και σημείων διενέργειας συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α., καθώς και η υπαγωγή τους στις περιφερειακές μονάδες του e-Ε.Φ.Κ.Α. ρυθμίζονται με απόφαση του Διοικητή του e-Ε.Φ.Κ.Α.
  • Άρθρο 39 Έναρξη ισχύος
    Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αριθμ. 84045 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 5074/02.11.2021
Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.).