Καθυστερει το εθνικο σχεδιο για την “κοινωνικη οικονομια”


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Το σύνθημα “κάνε την κρίση… ευκαιρία” είναι γνωστό από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει εδώ και ενάμιση χρόνο (Φεβρουάριος 2013) ένα “εθνικό σχέδιο” με το οποίο επιχειρεί να μετατρέψει την κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα λόγω της μακρόχρονης ύφεσης, σε επιχειρηματική ευκαιρία. Το εθνικό σχέδιο για την κοινωνική οικονομία “πατά” πάνω στο νόμο 4019 για την “κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα” του 2011. Και σκοπό έχει την ανάπτυξη “Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν. Σ.Επ.).

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr από το αρμόδιο υπουργείο, μόνο μία από τις έντεκα συνολικά “δράσεις” που προβλέπει αυτό το σχέδιο έχει υλοποιηθεί από το Φεβρουάριο του 2013 και συγκεκριμένα, η δημιουργία του “Κεντρικού Μηχανισμού Υποστήριξης για την ανάπτυξη και προώθηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και άλλων πρωτοβουλιών Κοινωνικής Οικονομίας”.

Γιατί αυτή η καθυστέρηση;

Αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν δύο βασικούς λόγους:

1. Το “χρηματοδοτικό κενό” που δημιουργήθηκε μεταξύ του ΕΣΠΑ που “έληξε” πέρσι (σ.σ. της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013) και του νέου ΕΣΠΑ (σ.σ. της περιόδου 2014 – 2020) που αρχίζει να “τρέχει” από το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι ίδιες πηγές ελπίζουν πως προς τα τέλη του 2014 θα αρχίσει να “τρέχει” πιο γρήγορα και το “εθνικό σχέδιο” για την κοινωνική οικονομία.

2. Την παντελή έλλειψη εμπειρίας στην Ελλάδα για την ανάπτυξη μίας τέτοιου τύπου οικονομίας.

Προκειμένου το υπουργείο Εργασίας να διευρύνει τους ορίζοντες του στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας διοργανώνει την ερχόμενη εβδομάδα και, συγκεκριμένα, στις 10 και 11 Ιουνίου ένα διεθνές συνέδριο για την “κοινωνική επιχειρηματικότητα” στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα ένα “εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και της ανεργίας των νέων”. Σ΄ αυτό θα συμμετάσχουν 40 στελέχη κρατικών, διακρατικών και μη φορέων ενίσχυσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πολλές χώρες – μέλη της ΕΕ (Μ. Βρετανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Δανία, Κροατία, Βουλγαρία, Πολωνία, Σλοβένια) και από αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν (πχ επιτροπή απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων), του ελληνικού Υπουργείου Εργασίας , συνεταιριστικές τράπεζες, διάφορα ταμεία χρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Τι σημαίνει να αξιοποιείται η κοινωνική κρίση όχι μόνο για χάρη της επιχειρηματικότητας αλλά και της αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων;

Σημαίνει πως το κράτος σε συνεργασία με την ΕΕ δημιουργεί ένα κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον μέσω δημιουργίας συμβουλευτικών μηχανισμών και Μικρο -Πιστωτικών ιδρυμάτων (Micro- finance Institutions -MFIs) έτσι ώστε συνεταιριστικές επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών που μέχρι τώρα αναλαμβάνονταν σχεδόν αποκλειστικά από τον ευρύτερο τομέα (πχ ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ, δημοτικές κοινωνικές δομές) ή και τον ιδιωτικό τομέα (πχ κλινικές).

Από το Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως στη Γαλλία το 10% των εργαζομένων εργάζεται στον τομέα της “κοινωνικής οικονομίας”. Γιγάντια και υποδειγματική, λένε οι ίδιες πηγές, πως ήταν η ανάπτυξη αυτού του τομέα στην Αργεντινή μετά τη χρεοκοπία του 2001-2002.

Πηγή:www.capital.gr


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.