Menu

Πανελλαδικό Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ΑΓεΜΚΟ 000132303011 Αρ.ΓΕΜΗ 166331761000



Κοινωνικές επιχειρήσεις: Οι νέοι δυναμικοί εργοδότες


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας ανθεκτικές σε περιόδους κρίσης;

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμάται ότι η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη απασχολεί πάνω από 14,5 εκατομμύρια εργαζομένους που αντιστοιχούν στο 6,5% του ενεργού πληθυσμού των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημαντική συμβολή της κοινωνικής οικονομίας στην οικονομική ανάπτυξη επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη οικονομική κρίση. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η κοινωνική οικονομία σημείωσε δυσανάλογη μεγέθυνση μεταξύ 2002-2003 και 2009-2010, καθώς αυξήθηκε από το 6% στο 6,5% της συνολικής αμειβόμενης απασχόλησης και από τα 11 εκατομμύρια στα 14,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας ανθεκτικές σε περιόδους κρίσης; Σίγουρα το γεγονός ότι απέχουν από ριψοκίνδυνες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες καθώς στην επιχειρηματική τους αποστολή οδηγός είναι το κοινωνικό όφελος. Επίσης, παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες με καλύτερους όρους, σε σύγκριση με άλλους τρόπους επιχειρηματικής οργάνωσης, γεγονός που καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία, δηλαδή τους πελάτες τους. Επιπλέον, οι οργανισμοί κοινωνικής οικονομίας δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας αλλά έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν ποικίλες και συχνά καινοτόμες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας του έργου «Ισότιμη Πρόσβαση – ΤΟΠΕΚΟ» τα μέλη της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Δρόμοι Απασχόλησης» είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ιταλία. Στη συγκεκριμένη χώρα μεταξύ 2007 και 2011, η απασχόληση στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς αυξήθηκε κατά 8%, ενώ στις ιδιωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 2,3%. Τη δυναμική των κοινωνικών επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης αποδεικνύει και η επιτυχημένη λειτουργία του κοινωνικού συνεταιρισμού VESTI SOLIDALE, που παρουσιάστηκε ως επιτυχημένη πρακτική στο “Social Enterprise World Forum 2015” που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 1-3 Ιουλίου 2015.

Η VESTI SOLIDALE (www.vestisolidale.it ) είναι ένας κοινωνικός συνεταιρισμός, που έχει έδρα το Ciniselo Balsamo στη Λομβαρδία. Ιδρύθηκε το 1998 έχοντας ως κυρία αποστολή την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για ευπαθείς ομάδες. Η VESTI SOLIDALE απασχολεί σήμερα 103 άτομα, τα 80 από τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Τη συνεισφορά της στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μπορεί να αντιληφθεί κάποιος εξετάζοντας τα στοιχεία της επιχείρησης και διαπιστώνοντας την αύξηση των θέσεων εργασίας κάθε χρόνο (το 2007 απασχολούσε 44 άτομα).

Οι κύριες δραστηριότητες του συνεταιρισμού είναι οι εξής:

α) Συλλογή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και πώληση μεταχειρισμένων ρούχων και άλλων ειδών ρουχισμού,

β) Συλλογή, μεταφορά, φύλαξη και αξιοποίηση τεχνολογικών αποβλήτων,

γ) Σχεδιασμός, παραγωγή και πώληση δοχείων αποβλήτων και

δ) Υπηρεσίες καθαρισμού πάρκων, κήπων και άλλων εξωτερικών χώρων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δραστηριότητα της VESTI SOLIDALE στηδιαχείριση των τεχνολογικών αποβλήτων (ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, μελάνια, τόνερ κ.α). Το υλικό, που συλλέγεται από επιχειρήσεις, οργανισμούς και πολίτες, είτε ανακυκλώνεται είτε επιδιορθώνεται και πωλείται. Ό,τι δε μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, απορρίπτεται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Ποσοστό των κερδών από τις δραστηριότητες της VESTI SOLIDALE επανεπενδύονται σε δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεγγύης (περίπου 1.500.0000€ από το 1998 έως σήμερα).

http://www.cretalive.gr


Πανελλαδικό Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ΑΓεΜΚΟ 000132303011 Αρ.ΓΕΜΗ 166331761000