Οι ΚοινΣΕπ απάντηση της εποχής


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


«Οι Κοιν.Σ.Επ. όταν αντιμετωπίζονται σαν επιχειρήσεις της ευρύτερης οικονομίας είναι δύσκολο να επιβιώσουν.» δηλώνει για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ο κ. Στάθης Κεφαλίδης, διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ροδόπης και σημειώνει ότι καλώς έγιναν κάποια θετικά βήματα τον τελευταίο καιρό στον φορολογικό τομέα, απαλλάσσοντας από δυσβάσταχτα «βάρη» τις ΚΟΙΝΣΕΠ .

Όπως τονίζει ο κος Κεφαλίδης η χρηματοδότηση είναι βασική γιατί δεν μπορεί μια ΚΟΙΝΣΕΠ να ζητήσει χρηματοδότηση από μια Τράπεζα, όπως γίνεται με μια ιδιωτική επιχείρηση. «Το κυριότερο είναι η αντίληψη των δημοσίων φορέων και γενικότερα της κοινωνίας του τι είναι κοινωνική επιχειρηματικότητα» σημειώνει και επισημαίνει ότι εκεί πρέπει να πιέσουν  πάρα πολύ, διότι, «όταν μια κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται η κοινωνική επιχειρηματικότητα, εντοπίζει πεδία τα οποία υπάρχουν και αναδεικνύει επιχειρήσεις γύρω από αυτά.»

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κο Κεφαλίδη, έχει παράδοση, με τους συνεταιρισμούς. «Οι συνεταιρισμοί», όπως λέει, «είναι μια μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Δεν λειτούργησαν καλά θα πει κάποιος και θα έχει δίκαιο. Όμως, αυτό είναι και θετικό. Θα δούμε τι δεν πήγε καλά για να έρθουμε να το διορθώσουμε».

Σήμερα παρατηρεί κι εκείνος την ύπαρξη συνεταιρισμών πετυχημένων γιατί, όπως λέει, βασίστηκαν στην εμπειρία την αρνητική των προηγούμενων χρόνων . «Γι αυτό και οι αγρότες πια πάνω σ΄ αυτό τον τομέα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι κι ενημερωμένοι και ξέρουν και λένε αυτό μπορεί να γίνει και το άλλο δεν μπορεί να γίνει.»

Άρα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Αν.Ρο. «το να ομαδοποιηθούμε για να δώσουμε ταυτότητα στις περιοχές μας είναι πολύ βασικό, καθώς θα γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος τι μπορεί να γίνει και τι όχι στην περιοχή μας». – http://www.ert.gr