Πρόγραμμα για 15.000 μακροχρόνια ανέργους ηλικίας άνω των 50 ετών


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
«Πρόγραµµα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα µειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών» ενέκρινε χθες το ∆Σ του ΟΑΕ∆ µε εισήγηση της Επιτροπής ∆ιαχείρισης του Ενιαίου Λογαριασµού για την Εφαρµογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Μέσω του προγράµµατος ο ΟΑΕ∆ θα προσφέρει 15.000 νέες θέσεις επιχορηγούµενης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, σε ανέργους άνω των 50 ετών που είναι εγγεγραµµένοι στο µητρώο του για χρονικό διάστηµα άνω των 12 µηνών. Πρόκειται για µια ηλικιακή κατηγορία µακροχρόνια ανέργων που αντιµετωπίζει έντονο πρόβληµα επανένταξης στην αγορά εργασίας και την εκπλήρωσης των προϋποθέσεων θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος.

Εργοδότες

Το πρόγραµµα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., και γενικά εργοδότες που ασκούν οικονοµική δραστηριότητα.

Στο πρόγραµµα δικαιούνται να συµµετάσχουν επιχειρήσεις που κατά το 12µηνο πριν την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησής τους δεν είχαν προβεί σε µειώσεις προσωπικού. Το πλήθος των εργαζοµένων της επιχείρησης υπολογίζεται µε βάση τον αριθµό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (αριθµός εργαζοµένων πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων µηνών), µέσα στις οποίες συνυπολογίζεται και το προσωπικό µε σχέση µερικής ή εποχικής απασχόλησης (αντιπροσωπεύοντας κλάσµα ΕΜΕ).

Οι προσλήψεις µέσω του προγράµµατος πρέπει να αντιπροσωπεύουν καθαρή αύξηση του αριθµού εργαζοµένων της επιχείρησης.

Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραµµα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αναρτηµένη στην ιστοσελίδα του Οργανισµού (www.oaed.gr) αίτηση υπαγωγής – εντολή κενής θέσης – υπεύθυνη δήλωση, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις (στο πρόγραµµα).

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ∆ΥΝΑΜΙΚΟΥ ∆ΙΟΙΚΗΣΗ
Εθνικής Αντίστασης 8, Άνω Καλαµάκι, e-mail: press@oaed.gr 2

Ωφελούµενοι

Οι ωφελούµενοι άνεργοι θα πρέπει να έχουν συµπληρώσει το τυποποιηµένο έντυπο εξατοµικευµένης προσέγγισης, να διαθέτουν συµπληρωµένο Ατοµικό Σχέδιο ∆ράσης και να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους µέλους της ΕΕ ή οµογενείς µε δικαίωµα διαµονής και απασχόλησης στη χώρα µας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαµονής για εξαρτηµένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστηµα διαρκεί το πρόγραµµα. Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται µε συστατικό σηµείωµα από την αρµόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕ∆, σύµφωνα µε όσα αναµένεται να ορίσει η ∆ηµόσια Πρόσκληση.

Οι άνεργοι που εντάσσονται στο πρόγραµµα απασχόλησης προσλαµβάνονται µε σχέση πλήρους απασχόλησης και ασφαλιστική κάλυψη.

Επιχορήγηση

Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 50% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους του ωφελούµενου, µε ανώτατο όριο τα 500 ευρώ. Εφόσον ο προσλαµβανόµενος απασχοληθεί (εκτάκτως και µε δική του ευθύνη) κάποιον µήνα για λιγότερο από 25 ηµέρες, το ποσό της επιχορήγησης που θα λάβει η επιχείρηση για τον µήνα αυτό µειώνεται κατά 1/25 για κάθε ηµέρα απασχόλησης λιγότερη των 25. Στο µισθολογικό και µη µισθολογικό κόστος (και στην επιχορήγηση) συµπεριλαµβάνονται οι ακαθάριστες πραγµατικές µηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, µεταξύ των οποίων οι αποζηµιώσεις του ∆ώρου Χριστουγέννων, ∆ώρου Πάσχα και Επιδόµατος Αδείας. Οι αποζηµιώσεις αυτές καταβάλλονται τον µήνα στον οποίο αντιστοιχούν, µέχρι συµπληρώσεως του ανώτατου ποσού της επιχορήγησης.

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης είναι 9 µήνες, ενώ µπορεί να επεκταθεί για επιπλέον 9 µήνες εφόσον ο εργοδότης υποβάλει σχετική αίτηση εντός 30 ηµερολογιακών ηµερών από τη λήξη της αρχικής επιχορήγησης. Οι εργοδότες δεσµεύονται να διατηρήσουν τις επιχορηγούµενες θέσεις εργασίας καθώς και το προϋπάρχον προσωπικό τους για το οποίο έχουν δεσµευθεί (µέσω της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής) τουλάχιστον για τρεις µήνες µετά τη λήξη της επιχορήγησης.

Το πρόγραµµα είναι συνολικού προϋπολογισµού 60.000.000 ευρώ. Χρηµατοδοτείται από τον Ενιαίο Λογαριασµό για την Εφαρµογή Κοινωνικών Πολιτικών και ειδικότερα από τον προϋπολογισµό του κλάδου ΛΑΕΚ.