Πρόσκληση ενδιαφέροντος για επιχορηγήσεις δράσεων στο 2019 από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Στο πλαίσιο της οικονομικής και ηθικής στήριξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς,για υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης για δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2019. 

Η πρόσκληση αφορά όλους τους τομείς δημιουργίας των αρμόδιων Διευθύνσεων:

 -Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου: Μουσική, Θέατρο, Χορός Κινηματογραφία και Οπτικοακουστικά Μέσα.

-Διεύθυνση Γραμμάτων: Εκδηλώσεις, εκθέσεις βιβλίου, μη κερδοσκοπικές εκδόσεις, επιστημονικά συμπόσια.

-Διεύθυνση Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού: Εικαστικά, design, φωτογραφία, Πινακοθήκες, Γλυπτοθήκες.

Προϋποθέσεις:
YPPOT logoΟι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, το οποίο αποτελεί κεντρικό εργαλείο αποτύπωσης του χώρου προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια, ίσες ευκαιρίες, αποτελεσματικότητα στη διάθεση των πόρων και τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για επιχορήγηση.

Η υποβολή του αιτήματος θα γίνεται ηλεκτρονικά στη σχετική φόρμα στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων (drasis.culture.gr) από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 19 Απριλίου 2019.

Κάθε φορέας έχει τη δυνατότητα υποβολής ενός αιτήματος και δεσμεύεται να υλοποιήσει τη δράση, όπως περιγράφεται στην πρότασή του, ανεξάρτητα από το ποσό της επιχορήγησης.

Προτεραιότητες 

Τα αιτήματα θα αξιολογηθούν με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί στους στρατηγικούς στόχους του ΥΠΠΟΑ. Μεταξύ αυτών είναι η στήριξη του έργου νέων δημιουργών, καλλιτεχνών και συγγραφέων, η ενίσχυση καινοτόμων συνεργατικών σχημάτων, η ανάπτυξη της περιφέρειας και η αξιοποίηση των τοπικών πολιτιστικών φορέων, η στόχευση στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και η προαγωγή της προσβασιμότητας και της συμμετοχικότητας στα πολιτιστικά αγαθά, κ.ά.

Κριτήρια αξιολόγησης 

Το ΥΠΠΟΑ θα συνεκτιμήσει μια σειρά από παραμέτρους, όπως το επεξεργασμένο σκεπτικό, το πολιτισμικό, δημιουργικό και καλλιτεχνικό όραμα, την ανάπτυξη νέου κοινού, την πρωτοποριακή και ερευνητική καλλιτεχνική εργασία, την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, την αναφορά σε σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα, τον ρεαλιστικό χρονικό προγραμματισμό, κ.ά.

Στα αιτήματα για διοργανώσεις περιοδικού χαρακτήρα (Φεστιβάλ, Μπιενάλε, κ.λπ), θα συνεκτιμηθεί η συμβολή τους στην τοπική παραγωγική και οικονομική αναζωογόνηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ο βαθμός ένταξης στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των τοπικών αρχών, καθώς και η δυνατότητα σύνδεσης με την τουριστική ανάπτυξη.

Διαδικασία

Η αξιολόγηση των αιτημάτων και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις θα γίνουν μέχρι τις 3 Ιουνίου 2019, από 5μελείς Ομάδες Εργασίας, που θα αποτελούνται από τέσσερις προσωπικότητες του χώρου και τον/την Προϊστάμενο/η της κάθε αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις θεατρικές παραγωγές και τις παραγωγές χορευτικών παραστάσεων, τα αιτήματα θα εξεταστούν από τις δύο αντίστοιχες Γνωμοδοτικές Επιτροπές που έχουν ήδη ορισθεί.

Οι φορείς που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν μέχρι τις 10 Ιουνίου, προκειμένου να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Οι φορείς που έλαβαν επιχορήγηση την τελευταία τριετία, για να εξεταστεί το νέο αίτημά τους θα πρέπει να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων (drasis.culture.gr)​.

Να τονίσουμε, επίσης, ότι οι φορείς που θα λάβουν επιχορήγηση υποχρεούνται  μετά την ολοκλήρωση της δράσης να καταθέσουν, το αργότερο εντός τριμήνου, Απολογιστικά Στοιχεία, ως προαπαιτούμενο κριτήριο για μελλοντικά αιτήματα.

Ανάλογη διαδικασία θα ισχύσει για την παροχή αιγίδας.

Σχετικά Αρχεία εδώ