Πώς θα αναπτύξετε την επιχείρησή σας μπαίνοντας σε έναν διαφορετικό ρόλο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Ένα λάθος που κάνουν πολλοί manager ή ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι να παίζουν πολύ καλά το ρόλο του διαχειριστή-διεκπεραιωτή, όχι όμως το ρόλο του ηγέτη.

Ο ρόλος του διαχειριστή και γιατί να δείτε πέρα από αυτόν

Ως διαχειριστές διεκπεραιώνουν τις καθημερινές εργασίες της επιχείρησής τους (ή της επιχείρησης που εργάζονται), διαβάζουν και απαντούν σε email, κάνουν meeting με τους συνεργάτες, εξυπηρετούν πελάτες, μιλούν με τους προμηθευτές για παραγγελίες, επιλύουν εσωτερικά προβλήματα, παίρνουν συνεντεύξεις από υποψήφιους εργαζόμενους, μπορεί ακόμα να πληρώνουν και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, αν πρόκειται για πολύ μικρή επιχείρηση.

Πολλοί, λοιπόν, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αφιερώνουν το 80% ή και 100% του χρόνου τους στο να διεκπεραιώνουν τις εργασίες στην υπάρχουσα κατάσταση. Διαχειρίζονται τα προβλήματα και τις δουλειές του παρόντος. Ουσιαστικά, απολαμβάνουν τους καρπούς της δουλειάς που έχει ήδη γίνει, εξυπηρετώντας την υφιστάμενη πελατεία.

Το λάθος κρύβεται στο ότι όλα τα παραπάνω δεν εξυπηρετούν τον αναπτυξιακό σκοπό που πρέπει να έχει κάθε επιχείρηση. Δεν συμβάλλουν στο «να γίνει» κάτι διαφορετικό, να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και να μπει η επιχείρηση σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο ρόλος του ηγέτη-επιχειρηματία και του ηγέτη-manager

Η δουλειά του ηγέτη-επιχειρηματία ή -manager είναι σε μικρό βαθμό να διεκπεραιώνει καθημερινές εργασίες ενώ παράλληλα και κατά κύριο λόγο:

  • να δημιουργεί και να εμπνέει το όραμα της επιχείρησης στους συνεργάτες ή στο προσωπικό,
  • να «ανοίγει δρόμο» εφαρμόζοντας αυτά που ζητάει, ως πρότυπο επαγγελματία προς μίμηση,
  • να δημιουργεί την επιτυχία της επιχείρησης, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για να κλείσει νέες συμφωνίες, να φέρει νέους πελάτες, και, γενικότερα, να αναπτύξει τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.

Πρώτον, αν η λέξη «όραμα» σας ακούγεται ως κάτι περίεργο ή δευτερεύον για κάποιον μικρό επιχειρηματία που «παλεύει» καθημερινά να εισπράξει από τους πελάτες του ή για κάποιον manager που του έχουν μειώσει το μισθό, τότε σκεφτείτε: Τι είναι αυτό που σας κρατάει στη δουλειά, που σας δίνει κίνητρο, δύναμη και όρεξη να ασχοληθείτε;

Κάπου μέσα σας υπάρχει το όραμα για το πού θέλετε να φτάσετε – αυτό είναι άλλωστε ανάγκη του κάθε ανθρώπου. Αν απαντήσετε: «είναι τα λεφτά, απλά δουλεύω για να ζήσω», τότε μπαίνετε πάλι στο ρόλο του διεκπεραιωτή, άρα θέτετε στον εαυτό σας όρια για το πόσο μπορείτε να «μεγαλώσετε».

Επομένως, καλλιεργήστε το όραμά σας και εμφυσήστε το στους ανθρώπους που συνεργάζεστε, γιατί αυτό το όραμα είναι που θα τους κάνει πιο παραγωγικούς, με ηθικό ακμαίο μπροστά σε δυσκολίες και να δουλέψουν μαζί σας σαν να ήταν δική τους η επιχείρηση.

Δεύτερον, ως ηγέτης θα κάνετε πρώτος αυτό που ζητάτε από τους άλλους, π.χ. να είστε συνεπείς σε όσα υπόσχεστε, να τηρείτε τις προθεσμίες, να έχετε πελατοκεντρική προσέγγιση, να παρακινείτε και να ενδυναμώνετε τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί σας.

Τρίτον, το πιο σημαντικό έργο του ηγέτη-επιχειρηματία ή -manager είναι να δημιουργεί την επιτυχία της επιχείρησης. Να σχεδιάζει, να αναζητά, να εφευρίσκει τρόπους και μέσα που να οδηγούν σε επιχειρηματική επιτυχία.

Πώς θα αναπτύξετε την επιχείρησή σας σε 4 στάδια

Ας δούμε πιο αναλυτικά πώς θα δημιουργήσετε την επιτυχία της επιχείρησής σας.

Αν αφιερώνετε το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου και της ενέργειάς σας σε εργασίες που αρμόζουν στο ρόλο του διαχειριστή, τότε πρέπει να φέρετε τα πάνω κάτω, προς όφελος του ρόλου του ηγέτη.

Αφιερώστε τουλάχιστον το 60% του χρόνου σας σε project και εργασίες που εξυπηρετούν αναπτυξιακούς στόχους της επιχείρησης.

Τέτοιοι αναπτυξιακοί στόχοι είναι οτιδήποτε διευρύνει τους ορίζοντες των εργασιών σας, αυξάνει τον τζίρο, αφορά νέες συνέργειες, προσελκύει νέους πελάτες στον κλάδο σας ή πελάτες σε νέες αγορές.

1. Επίγνωση και ενεργοποίηση στο τώρα

Αν συνειδητοποιείτε αυτή τη στιγμή ότι δεν ασχολείστε με την ανάπτυξη της επιχείρησής σας, γιατί δεν ξέρετε τι να κάνετε ή δεν προλαβαίνετε ή δεν εμπιστεύεστε τους άλλους ή ακόμα επειδή η οικονομία περνάει κρίση, τότε πείτε στον εαυτό σας ξεκάθαρα: «Αυτές είναι δικαιολογίες που λέω στον εαυτό μου μέχρι σήμερα. Από τώρα ξεκινάω να λειτουργώ με το βλέμμα στραμμένο προς την ανάπτυξη της επιχείρησής μου (ή της επιχείρησης που εργάζομαι)».

Σίγουρα δεν χρειάζεται να κατηγορείτε τον εαυτό σας, δεν βοηθάει σε κάτι. Μπορείτε από αυτή τη στιγμή να ξεκινήσετε και να κάνετε μία κίνηση, η οποία εξυπηρετεί το μέλλον της επιχείρησής σας.

Μια τέτοια κίνηση μπορεί να είναι:

  • ένα τηλεφώνημα σε εταιρία με την οποία θα δημιουργήσετε συνέργειες,
  • να κανονίσετε μία συνάντηση σχετική με το μάρκετινγκ της επιχείρησης,
  • να κάνετε έρευνα στο Ίντερνετ για εξελιγμένα προϊόντα που μπορείτε να πουλήσετε,
  • να στείλετε ένα email με το οποίο θα εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή σε εμπορική έκθεση,
  • η εγγραφή σε επικείμενο συνέδριο με σκοπό τη δικτύωση στελεχών,
  • να μελετήσετε το πώς μπορεί να σας βοηθήσει το διαδίκτυο να αυξήσετε την πελατεία σας.

2. Αυτοματοποίηση και ανάθεση εργασιών

Ξεφύγετε από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που σας τρώνε ενέργεια και χρόνο. Μην επιτρέπετε στη ρουτίνα της δουλειά σας – σε όσα κάνετε τόσα χρόνια καθημερινά – να κάνει κουμάντο στη σκέψη σας.

Αυτοματοποιήστε ό,τι μπορείτε, αξιοποιώντας την τεχνολογία και την προτυποποίηση εργασιών.

Εξαλείψτε περιττές εργασίες από την ατζέντα σας, και αναθέστε σε άλλους, υπαλλήλους ή συνεργάτες, πράγματα που «δεν είναι δουλειά σας».

Μπορεί να σας κοστίσει κάτι παραπάνω σε επενδύσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό, το όφελος όμως από τους καρπούς που θα δρέψετε αργότερα θα είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο.

3. Σχεδιασμός και στοχοθεσία

Απελευθερώστε χρόνο και βρείτε την ηρεμία που χρειάζεται για να οραματιστείτε το μέλλον της επιχείρησης, να δείτε τι μπορείτε να δημιουργήσετε και πώς να παρακάμψετε αυτά που σας φαντάζουν ως εμπόδια. Αφιερώστε χρόνο και σκέψη για να θέσετε συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους και να σχεδιάσετε το πώς ακριβώς θα πετύχετε τους στόχους αυτούς.

Για να κάνετε τα παραπάνω είναι απαραίτητο να αποστασιοποιηθείτε προσωρινά από την καθημερινότητα και τα άγχη που τη συνοδεύουν. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι μπερδεμένα στο μυαλό σας.

Για να βοηθηθείτε, περάστε όλες τις σκέψεις και τα σχέδιά σας στο χαρτί. Αν διαπιστώσετε ότι είναι πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε, εστιάστε σε ένα, για αρχή.

4. Νέα συνήθεια και νέες προτεραιότητες

Αν δεν μπορείτε να φτάσετε κατευθείαν στο να αφιερώνετε το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου σας σε αναπτυξιακές ενέργειες, τότε εντάξετε στο ημερολόγιό σας μία μόνο κίνηση προς το στόχο σας κάθε μέρα, για αρχή.

Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε νέα συνήθεια και να μάθετε να δίνετε προτεραιότητες εκεί που πρέπει.

Έστω και με μία ενέργεια καθημερινά, εφόσον παραμείνετε συνεπείς, θα δείτε πολύ μεγάλη διαφορά και στην αντίληψη που έχετε για το «ταβάνι» της επιχείρησής σας αλλά και στον κύκλο εργασιών.

Online Φροντιστήριο