Στη Ροδόπη παράγουν το δικό τους δίκκοκο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Το 2013 ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» στην Κομοτηνή. Αριθμεί 19 μέλη, μεταξύ των οποίων είναι και άνεργοι, για τους οποίους επιδιώκουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, γεωπόνο, Δημήτρη Αμανατίδη. Η παραγωγή προϊόντων είναι καθετοποιημένη, από το χωράφι στο ράφι. Τα προϊόντα είναι αποκλειστικής παραγωγής του συνεταιρισμού και μεταποιούνται σε ιδιόκτητα μηχανήματα.

«Στα πρώτα επιχειρηματικά μας σχέδια είναι η παραγωγή σιτηρών και η μεταποίησή τους: άλευρα, ζυμαρικά, φύλλα για πίτες. Παρασκευάζουμε λεπτή και φαρδιά ταλιατέλα, κους κους, κριθαράκι, βίδα, μακαρονάκι κοφτό, με αγνά ποιοτικά υλικά. Η πρώτη ύλη είναι δίκκοκο σιτάρι τύπου ‘‘Farro’’ και ‘‘Dinkel’’, που παράγουμε στη Ροδόπη χωρίς χρήση αγροχημικών. Το αποφλοιώνουμε και παράγουμε αλεύρι ολικής άλεσης από πετρόμυλο και ζυμαρικά ολικής άλεσης με δικά μας μηχανήματα» μεταφέρει ο κ. Αμανατίδης. Η διάθεση των προϊόντων γίνεται τοπικά μέσω πρατηρίου, αλλά και μέσω διαδικτύου για την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε διαδικασία κατασκευής βρίσκεται η παραγωγή φθηνών, πρακτικών και αποδοτικών εργαλείων και βοηθημάτων για ερασιτέχνες παραγωγούς και εκτροφείς οικόσιτων παραγωγικών ζώων.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης του συνεταιρισμού, λειτουργούν τέσσερις συνεργατικοί λαχανόκηποι στην Κομοτηνή, έκτασης 12 στρεμμάτων, όπου 162 οικογένειες καλλιεργούν λαχανικά, σε αγροτεμάχια των 50 τ.μ., για ιδιοκατανάλωση. Ο συνεταιρισμός επιδιώκει να λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα ιδεών, επικεντρωμένη στις αρχές της διατροφικής και ενεργειακής αυτάρκειας, και στην πορεία αυτές να μετασχηματιστούν σε επιχειρηματικές ιδέες, οικονομικά βιώσιμες, που θα προσφέρουν στην τοπική κοινωνία ασφαλή, ποιοτικά και φθηνά προϊόντα, καθώς και θέσεις εργασίας.

http://www.ypaithros.gr