Στο στόχαστρο όλες οι απευθείας αναθέσεις δήμων στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Έγγραφο – βόμβα δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά η “Αυγή” με το οποίο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής ζητάει από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος να ελέγξει τη νομιμότητα των προγραμματικών συμβάσεων που έχουν συνάψει τα τελευταία δύο χρόνια οι δήμοι με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), γιατί όπως επισημαίνει το φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων είναι γενικευμένο και παραβιάζει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Εφιστά, μάλιστα, την προσοχή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για εντάλματα πληρωμής, που έχει ήδη εκδώσει και αφορούν σε συμβάσεις που έρχονται σε “πιθανή δυσαρμονία” με απόφαση, η οποία κρίνει παράνομες τις απευθείας αναθέσεις παροχής υπηρεσιών δήμων σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

images

Τι είδε ο γενικός επιθεωρητής;

Αφορμή για την έρευνα του γενικού επιθεωρητή στάθηκε η υπόθεση της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Συν + Εργώ” στον Δήμο Μεταμόρφωσης, όπου για την κάλυψη αναγκών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς επρόκειτο να απασχοληθούν 49 εργαζόμενοι. Στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε εκδήλωσαν ενδιαφέρον δύο ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., ανάδοχος αναδείχθηκε η “Συν + Εργώ” για την οποία από το δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε η εκταμίευση από 19/9/2013 έως 31/12/2013 118.836,45 ευρώ και 554.570,10 ευρώ για την περίοδο έως τις 31/8/2014.

Ωστόσο, παρ’ ότι σ’ αυτή την περίπτωση δεν έγινε απευθείας ανάθεση, το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση 250/2013 απέρριψε το αίτημα του δήμου για έγκριση της πίστωσης. Λίγους μήνες αργότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο συνεδρίασε με 7μελή σύνθεση και εξέδωσε την απόφαση με την οποία έκρινε ότι η εν λόγω σύμβαση “δεν συνιστά γνήσια προγραμματική, γιατί οι συμβαλλόμενοι δεν εκκινούν από κοινή αφετηρία”, αφού ο μεν δήμος επιδιώκει την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών “προς εκπλήρωσης της αποστολής του”, η δε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “το αντάλλαγμα της παροχής της υπηρεσίας αυτών”. Επισημαίνει ότι “δεν είναι δυνατή η ανάθεση από ΟΤΑ α’ βαθμού σε τρίτους ιδιώτες υπηρεσιών για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του νομικού προσώπου, παρά μόνο εφ’ όσον οι υπηρεσίες αυτές δεν εμπίπτουν στα συνήθη καθήκοντα του προσωπικού”. Για την έλλειψη προσωπικού που επικαλέστηκε ο δήμος, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει ότι στον υπό διαμόρφωση Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας προβλέπονται 5 οργανικές θέσεις, από 49 θέσεις με βάση την εισήγηση του αντιδημάρχου. Για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού παραπέμπει στις νόμιμες και συνταγματικά κατοχυρωμένες διαδικασίες. Με άλλα λόγια, το Ε.Σ. αμφισβητεί αυτόν καθ’ αυτόν τον ρόλο των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Για το θέμα το νομικό Τμήμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κατέθεσε αίτηση αναθεώρησης της απόφασης, η οποία συζητήθηκε στα τέλη Μαρτίου και δεν έγινε δεκτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στην Καισαριανή

Είναι αλήθεια ότι οι ελλείψεις προσωπικού ή κακή κατανομή του προσωπικού στο δημόσιο, το καθιστά αναποτελεσματικό και οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. έρχονται να αναπληρώσουν τα κενά της κεντρικής διοίκησης. Όμως κατά πόσο αυτό το νέο εργαλείο καλύπτει τις εγγενείς αδυναμίες; Και τι γίνεται όταν οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι;

Στην Καισαριανή αποφασίστηκε στις 28/12/2012 επί δημαρχίας Καμπάκα η υπογραφή “προγραμματικής” σύμβασης μεταξύ του ΝΠΔΔ “Λεωνίδας Μανωλίδης” και της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “ΦΡΟΝΤΙΔΑ”, για την καλύτερη λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΑΠΗ κ.λπ. με χρηματοδότηση 480.000 ευρώ που θα διαμοιραστούν ισόποσα για το 2013 και το 2014. Για να μην υπάρξει κώλυμα στην εκταμίευση αποφασίστηκε στις 9/4/2013 πως “ο δήμος δεν θα χορηγήσει κατ’ ευθείαν την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.”, αλλά η πρώτη δόση “θα χορηγηθεί ως έκτακτη επιχορήγηση στο ΝΠΔΔ [σ.σ.: του δήμου] με σκοπό να ενισχύσει την ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση του ΝΠΔΔ προς την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” και γι’ αυτό ο δήμος προέβη σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε και για τη χρηματοδότηση του 2014.

Ωστόσο, οι 33 εργαζόμενοι της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. εδώ και μέρες κάνουν απεργία, γιατί είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες. Στις 24 Ιουλίου απέστειλαν εξώδικο στην πρόεδρο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αιτούμενοι την άμεση καταβολή των χρεωστούμενων. Πιθανότατα, θα πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αφού εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου.

Με ημίμετρα δεν γίνεται δουλειά

“Δεν θέλουμε να είμαστε όμηροι. Αγωνιζόμαστε για να έχουμε σταθερή δουλειά. Δεν μιλάω για μονιμότητα”, τονίζει στην “Αυγή” ο Γ. Προύσαλης, εργαζόμενος στην ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις προσωρινές συμβάσεις εργασίας, ειδικά στο Δημόσιο, “ημίμετρα και μάλιστα κοστοβόρα”. “Παρότι είμαι υπάλληλος στην ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., θεωρώ ότι αυτές οι σχέσεις εργασίας δεν είναι κατάλληλες για τους νέους, που ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο”, λέει με πικρία. Μιλώντας, όμως, για την αναγκαιότητα της εργασίας του σημειώνει: “Εάν δεν υπήρχε το προσωπικό της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ούτε τα μισά παιδάκια στους τέσσερις βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί το προσωπικό τον ΝΠΔΔ ‘Λεωνίδας Μανωλίδης’ δεν επαρκεί”, αφού στο έργο των 18 βρεφονηπιακών του ΝΠΔΔ συμβάλλουν και 12 βρεφονηπιοκόμοι της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., που φροντίζουν 350 παιδάκια.

Το όργιο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στην Κω

Κι αν οι υποθέσεις τόσο του Δήμου Μεταμόρφωσης όσο και του δήμου Καισαριανής καταδεικνύουν τις εγγενείς αδυναμίες του Δημοσίου και την απόπειρα των δημάρχων να αξιοποιήσουν το “παραθυράκι” ή την “μπαλκονόπορτα” του νόμου στην τουριστική Κω γίνεται το όργιο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. με απευθείας αναθέσεις. Εκεί ο πρώην δήμαρχος Κ. Καϊσερλής έχει αρχίσει να εργάζεται από νωρίς. Λίγους μήνες μετά τη θέσπιση του νόμου το 2011, έστησε το “ΕΠ ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ” με 29 ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. προέρχονταν από τον δήμο (1,3 εκατ. ευρώ για τις πρώτες 11 ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και 700.000 ευρώ για τις υπό σύσταση). Εξέταζε, μάλιστα, και άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως προγράμματα του υπουργείου Εργασίας. Οι άξονες δράσης των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. εκτείνονται από υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, υγείας και καθαριότητας, έως τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ανακύκλωση, την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, αλλά και την προστασία των δασών. Αυτή η τελευταία είχε ενδιαφέρον. Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Δρυάδες” για την οποία εγκρίθηκαν 220.400 ευρώ τη διετία 2012-2013 είχε αντικείμενο τη μελέτη και εκτέλεση δημόσιων δασοτεχνικών έργων, αφού “το δάσος Παναγιάς Τσουκαλαριάς έχει προσβληθεί εδώ και χρόνια από την ασθένεια Marchallina hellenica, η οποία δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τα δασικά είδη, αλλά στη δική μας περίπτωση η προσβολή είναι χρόνια και παρατηρείται ξήρανση των δέντρων, ως αποτέλεσμα της μείωσης των φυσιολογικών λειτουργιών του φυτού, με τελική κατάληξη την νέκρωσή του”. Τελικώς, εκταμιεύτηκαν 20.000 ευρώ χωρίς να ολοκληρωθεί το έργο.

http://www.avgi.gr