Συνήγορος του Πολίτη: Η Ετήσια Έκθεση της Αρχής για το 2022


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Το 2022, σύνθετες εξωγενείς εξελίξεις καθόρισαν τις κύριες προκλήσεις για την ελληνική κοινωνία, την εθνική οικονομία, τη δημόσια διοίκηση της χώρας. Μετά από δύο έτη πανδημίας, ο COVID – 19 εξελίχθηκε σε νόσο με ενδημικό χαρακτήρα, παρουσιάζοντας συνεχώς νέες μεταλλάξεις και εξακολουθώντας να ασκεί ισχυρές πιέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η ραγδαία και ακραία αύξηση των τιμών της ενέργειας, ήδη αισθητή από τα τέλη του καλοκαιριού του προηγούμενου χρόνου, προκάλεσε σημαντική άνοδο του πληθωρισμού, επέφερε ανατίμηση όλων, σχεδόν, των αγαθών και υπηρεσιών, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη ραγδαία συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, αλλά και σοβαρές δυσλειτουργίες στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τη βιομηχανία, την πρωτογενή παραγωγή.

Παράλληλα, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. στη Ρωσία, επέτειναν τις πληθωριστικές πιέσεις οριζόντια στην οικονομία, ιδιαίτερα, δε, στον τομέα της ενέργειας. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν λύσεις, αλλά και προκλήσεις, και ενεργοποίησαν υφιστάμενες θεσμικές επιλογές για την αποτελεσματική διαχείριση του κύματος προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές.

Έτσι, με τη θέση σε εφαρμογή του πλέγματος προστασίας που προβλέπει η Οδηγία της Ε.Ε. για προσωρινή προστασία για τους εκτοπισθέντες, για πρώτη φορά από τη νομοθέτησή της στις αρχές του αιώνα, πέντε εκατομμύρια (5.000.000) Ουκρανοί πρόσφυγες κατέφυγαν στις χώρες της Ε.Ε. νόμιμα, χωρίς να επαπειλούνται με πολύμηνη κράτηση, αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ελλειμματικές προοπτικές και πολιτικές ενσωμάτωσης, όπως οι μετακινούμενοι προς την Ευρώπη πληθυσμοί τα προηγούμενα χρόνια.

Οι κίνδυνοι, βεβαίως, παραμονεύουν, τόσο για το επίπεδο προστασίας ευάλωτων ομάδων προσφύγων από την Ουκρανία, εξαιτίας της ελλιπούς διαδικασίας καταγραφής, ταυτοποίησης και, συνακόλουθα, διαλογής, όσο για τη διαφαινόμενη επανεστίαση των προτεραιοτήτων της Ένωσης στη διαχείριση του φαινομένου, από πολιτικές βελτιστοποίησης των διαδικασιών υποδοχής και ενσωμάτωσης σε, δυνητικά επικίνδυνες για τη προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, νομοθετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της «εργαλειοποίησης» των μετακινούμενων πληθυσμών

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab