Συνεταιριστική επιχείρηση οικονομολόγων στην Ρόδο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 600 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Σε συνεργασία δήμου και Οικονομικού Επιμελητηρίου

Η υλοποίηση μίας πρωτοποριακής για την περιοχή μας αλλά και για τη χώρα μορφής κοινωνικής οικονομίας, η δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Οικονομολόγων (Κοιν.Σ.Επ.) με στόχο τη μείωση της ανεργίας αλλά και την παροχή κοινωφελούς έργου στο νομό ανακοινώθηκε χθες.

Συγκεκριμένα, έγινε γνωστή με τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ καθώς και άλλα μέλη της Διοίκησής του αλλά και μέλη της Διοίκησης της Κοιν.Σ.Επ. αυτής των οικονομολόγων.

images

Καταρχήν, ο Δήμαρχος, θέλησε να ευχαριστήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο για την άψογη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκειας της θητείας αλλά και για την προσπάθεια, τη μελέτη που έχουν κάνει και την επεξεργασία των στοιχείων του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Και είπε: «Και τις προτάσεις που έχουν κάνει για να παραμείνει αυτός ο τοπικός δημοτικός φόρος που στην ουσία στηρίζει την Αυτοδιοίκηση του νομού μας και το Οικονομικό Επιμελητήριο και ο Πρόεδρος ήταν αυτός που με την ομάδα εργασίας που έκανε, έδειξε το πραγματικό μέγεθος του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., την αξία του για την Αυτοδιοίκηση και έκανε προτάσεις που έγιναν αποδεκτές και τις περάσαμε από την ΠΕΔ ως τροποποίηση του καθεστώτος που υπάρχει μέχρι τώρα».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μιχαήλ ανέφερε, ακόμη, ότι και η μελέτη του ΦΠΑ μέχρι τέλος Ιουλίου θα είναι έτοιμη, επικαιροποιημένη και θα την παρουσιάσουν στη νέα Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στον Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη μαζί με το Ινστιτούτο που την επικαιροποιεί.

Η Κοιν.Σ.Επ.

Καταρχήν, όπως είπε ο κ. Κουσουρνάς, τον ενημέρωσαν ότι ήδη υπάρχει η Κοιν.Σ.Επ. Οικονομολόγων Δωδεκανήσου, δηλαδή μία νέας μορφής επιχείρηση της κοινωνικής οικονομίας που δεν υπάρχει στη χώρα μας ενώ στην Ευρώπη έχουμε κοινωνική οικονομία πάνω από το 6%-7% της οικονομίας.

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να πει ότι δείχνουν την κοινωνική τους ευαισθησία αφού ήρθαν να κάνουν πρόταση ότι μπορούν να αναλάβουν μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα συνάψουν με το Δήμο-κάτι που μπορεί να γίνει-να υποστηρίζουν στοιχειωδώς τους πολίτες που έχουν προβλήματα οικονομικά.

Για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν τις φορολογικές δηλώσεις πολιτών ή να παρέχουν και άλλες οικονομικές υπηρεσίες που σήμερα οι πολίτες είτε τις πληρώνουν πολύ ακριβά είτε, λόγω της κρίσης, δεν έχουν τέτοια δυνατότητα και στερούνται υπηρεσιών.

«Αυτό είναι συγκινητικό και σημαντικό», είπε ο Δήμαρχος και ανέφερε ότι, παρ’ όλο που δεν μπορούν υπογράψουν τώρα, θεωρούν ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα το κάνει με ευχαρίστηση «διότι αναδεικνύεται η σημασία τέτοιων επιχειρήσεων κοινωνικών και της κοινωνικής οικονομίας».

Συγχρόνως-συνέχισε-η Δημοτική Αρχή έχει ανάγκη τέτοιες υπηρεσίες διότι πάρα πολλές φορές χρειάζεται μία υποστήριξη σε ένα θέμα οικονομικό και δεν γνωρίζουν που να αποταθούν ή αν το κάνουν μέσω των διαδικασιών που προβλέπει η νομοθεσία είναι χρονοβόρο ενώ θα μπορούσαν να το αναθέσουν στην Κοιν.Σ.Επ. αφού προβλέπεται και από το θεσμικό πλαίσιο.

Μάλιστα, τους συνεχάρη επειδή είναι από τις πρώτες συνεταιριστικές επιχειρήσεις που πάνε να γίνουν πιλοτικά και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα πετύχουν αφού έχουν την υποστήριξη έμπειρων οικονομολόγων και τον ενθουσιασμό ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητη δραστηριότητα για την περιοχή μας και θα αποτελέσει πιλότο και για άλλους επιστήμονες.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαήλ, είπε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία που πήραν νέα παιδιά του Οικονομικού Επιμελητηρίου που, απευθυνόμενοι στη Διοίκηση και γνωρίζοντας τον θεσμό των Κοιν.Σ.Επ., αποφάσισε να τους συνδράμει για τη δημιουργία μίας τέτοιας επιχείρησης στα Δωδεκάνησα.

Όπως εξήγησε, μπορεί να μην επιτρέπεται να συμμετέχει το Επιμελητήριο ως Νομικό Πρόσωπο ωστόσο αποφάσισαν να συμμετάσχουν προσωπικά μέλη της Διοίκησης, δηλαδή ο ίδιος, ο Αντιπρόεδρός του κ. Μπάμπης Λουκαράς και τα μέλη κα Γιώτα Παρισίδου και κ. Κυριάκος Αλεβίζος.

Όπως δήλωσε ο κ. Μιχαήλ, αποτελεί και θέση του Οικονομικού Επιμελητηρίου γιατί βιώνουμε συνεχόμενη κρίση και ως φορέας πιστεύουν ότι οι συνεργατικές δράσεις είναι το μόνο όπλο που μπορούμε έχουμε για να βρούμε διέξοδο και να έχουμε τα λιγότερα προβλήματα.

Ακόμη, ευελπιστούν αυτό να γίνει πυξίδα για όλο το νομό και να επηρεαστούν και άλλες επιστημονικές ομάδες και να τους αντιγράψουν γιατί «ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας σε περιόδους κρίσης είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες. Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να λειτουργούν συγκροτημένα με συνεργατικές δράσεις, οι εφορίες, οι αρχές και όλοι μαζί», τόνισε.

Η Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Οικονομολόγοι Δωδεκανήσου» κα Άννα Λάζου μιλώντας για το σκεπτικό τους, είπε ότι θέλησαν να κάνουν κάτι ουσιαστικό και ως νέοι οικονομολόγοι, θέλοντας να βοηθήσουν τον κλάδο τους και ευρύτερα την κοινωνία αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνει αυτή η μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, ώστε να προσφέρουν στον τόπο μέσω διαφόρων υπηρεσιών αλλά και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, με τη στήριξη και των μικρότερων Δήμων πιστεύουν ότι θα προχωρήσουν ξεκινώντας με π.σ. που μπορούν να έχουν με τους Δήμους για υπηρεσίες που αφορούν οικονομικό περιεχόμενο προς τους Δήμους και από εκεί και πέρα θα παρέχουν και ένα έργο κοινωφελούς σκοπού για τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες το έχουν ανάγκη. Όσο για το φάσμα των δραστηριοτήτων που μπορεί να έχει μία τέτοια επιχείρηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν…υπάρχει ταβάνι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλου, ήδη έχουν έρθει σε επαφή με τους Δημάρχους μικρότερων νησιών που υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικού συστήματος και απευθύνονται στην Αθήνα και τους ζήτησαν να βρουν ντόπια παιδιά και θα τους βοηθήσουν ως Κοιν.Σ.Επ. αλλά και στην τεχνογνωσία.

Για τον τρόπο λειτουργία της Κοιν. Σ.Επ. είπε ότι αμείβονται όσοι εργάζονται αλλά η ειδοποιός είναι ότι τα κέρδη δεν διανέμονται αλλά αυτό γίνεται βάσει του καταστατικού. Στη δική τους αποφάσισαν από τα κέρδη το 35% να διανέμεται στα παιδιά που θα εργάζονται, ανεξαρτήτως αν είναι συνεταίροι ή όχι, το 5% θα είναι αποθεματικό και με το 60% των κερδών θα γίνονται κοινωνικές δράσεις στη Δωδεκάνησο.