Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κοινωνική οικονομία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Στις 6 Ιουλίου 2022, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, ενέκρινε την έκθεση INI για το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κοινωνική οικονομία , που εκπονήθηκε από τον εισηγητή Jordi Cañas ευρωβουλευτή και την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, με 493 ψήφους υπέρ 75 κατά και 69 αποχές . Η έκθεση αποτελεί βασική συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία (SEAP) που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2021, το οποίο η Συμπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας Patrizia Toia (S&D, IT) έχει ορίσει ως αλλαγή παιχνιδιών για τις μελλοντικές επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινωνικής οικονομίας της ΕΕ.

Η διακομματική ομάδα Κοινωνικής Οικονομίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEIG), όπως μια διακομματική ομάδα περισσότερων από 80 ευρωβουλευτών που ασχολούνται με την κοινωνική οικονομία ως κινητήρια δύναμη της βιώσιμης ανάπτυξης και ευκαιριών για όλους , ζητά ένα τέτοιο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ υπέρ της Κοινωνικής Οικονομίας από το 2014 και τώρα θέλει να πιέσει για μια φιλόδοξη υλοποίηση. Η πρόσφατα εγκριθείσα έκθεση INI αποτελεί ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση παρέχοντας σχετική ανατροφοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς της κοινωνικής οικονομίας.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Τι θα ήθελε να δει η διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κοινωνικής Οικονομίας

1. Ένας κοινός ορισμός της κοινωνικής οικονομίας σε επίπεδο ΕΕ βάσει των βασικών αρχών και χαρακτηριστικών της, όπως παρουσιάζονται στο σχέδιο δράσης για την κοινωνική οικονομία , στο πλαίσιο της σύστασης του Συμβουλίου για την ανάπτυξη συνθηκών πλαισίου κοινωνικής οικονομίας που προετοιμάζει επί του παρόντος και θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Συμβούλιο στις αρχές του 2023. Η Διαομάδα καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εγκρίνουν επειγόντως αυτή τη σύσταση που θα χρησιμεύσει ως πυξίδα για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής και των νομικών πλαισίων της κοινωνικής οικονομίας, προωθώντας τη σύγκλιση προς τα πάνω.

2. Βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και στη χρηματοδότηση της ΕΕ:ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εργαλείων που προτείνουν μια ολοκληρωμένη και προσαρμοσμένη προσέγγιση των ειδικών αναγκών των επιχειρήσεων και οργανισμών κοινωνικής οικονομίας (π.χ. κεφάλαιο ασθενών), που θα πρέπει να είναι επιλέξιμα και να προωθούνται μέσω όλων των προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το InvestEU, το ΕΚΤ+, το ΕΤΠΑ, το Horizon Ευρώπη, το CERV ή το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, προτρέπει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να επενδύσουν σε έργα κοινωνικής οικονομίας που οδηγούν σε δίκαιες πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις. Υποστηρίζει επίσης την πρόταση της έκθεσης για τη θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων για επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας που απασχολούν ως επί το πλείστον άτομα σε κατάσταση ευπάθειας, όπως άτομα με αναπηρίες μεταξύ άλλων συλλογικοτήτων. Το ΕΚ και το SEIG θα παρακολουθούν στενά πρωτοβουλίες όπως η Ενιαία Πύλη Κοινωνικής Οικονομίας της ΕΕ,

3. Περισσότερες γυναίκες και νέοι στην κοινωνική οικονομία, μέσω δράσεων για τη βελτίωση της προβολής της ως εργοδότη και επιχειρηματικού μοντέλου, αλλά και μέσω ειδικής κατάρτισης ως Ακαδημία Πολιτικής Επιχειρηματικότητας Νέων, περαιτέρω χρήση των ευκαιριών Erasmus Plus και Erasmus for Young Entrepreneurs και ενσωμάτωσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι γυναίκες αποτελούν συχνά περισσότερο από το 60 % του εργατικού δυναμικού στην κοινωνική οικονομία και ότι οι διαφορές στις αμοιβές και την ηγεσία έχουν αναφερθεί χαμηλότερες. και καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να άρουν όλα τα εμπόδια για τις γυναίκες για την επίτευξη της ισότητας των φύλων· ζητεί την ενίσχυση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται σε φορείς κοινωνικής οικονομίας.

4. Περισσότερη καινοτομία, ξεκλείδωμα του πλήρους δυναμικού της κοινωνικής οικονομίας για την προώθηση δίκαιων πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων, παροχή λύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων και καλύτερη συλλογή δεδομένων για το κοινωνικοοικονομικό βάρος της κοινωνικής οικονομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή οποιεσδήποτε ερωτήσεις τύπου, επικοινωνήστε με τον Victor Meseguer , διευθυντή του SEE, του οργανισμού που παρέχει την τεχνική γραμματεία της Intergroup για την Κοινωνική Οικονομία: director@socialeconomy.eu.org και +32 471768227.