Το ΕΣΠΑ ως Χρηματοδοτικό Εργαλείο Ανάπτυξης της Τοπικής Κοινωνίας


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Τη φιλοσοφία, τις κατευθύνσεις και το ρόλο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας ανέλυσε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Αργολίδας το βράδυ της Παρασκευής 18/12 στο Αργος με θέμα «Το ΕΣΠΑ ως Χρηματοδοτικό Εργαλείο Ανάπτυξης της Τοπικής Κοινωνίας».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους βουλευτές, τους Δημάρχους, τα υπηρεσιακά στελέχη και τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας που παρακολούθησαν την εκδήλωση, καθώς επίσης και να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στην ομαλή ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου 2007–2013, στην εξυγίανση και επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων, καθώς επίσης και στη δυναμική εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Περιγράφοντας τα αποτελέσματα μιας ιδιαίτερα εντατικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Υπουργείο, για την ενίσχυση της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων ανέδειξε δυο σημαντικές πρωτιές.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ σε απορρόφηση για την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013. Είναι επίσης η πρώτη και η μόνη χώρα-μέλος, με εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων 2014-2020 και έτσι είναι η μόνη χώρα η οποία μπορεί να υποβάλλει αιτήματα πληρωμής για όλα τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός, υπογράμμισε πως οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το νέο ΕΣΠΑ είναι ο κοινωνικός και ο αναπτυξιακός και ανέλυσε λεπτομερώς, σε μια πλούσια και ζωντανή συζήτηση, τους βασικούς στόχους των τεσσάρων δράσεων που έχουν ήδη προδημοσιευθεί. Σημείωσε πως πρώτη προτεραιότητα στην παρούσα χρονική περίοδο είναι η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020, επεσήμανε, εστιάζει σε μικρά και μεσαία έργα κοινωνικά χρήσιμα και με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μέσα από σχήματα νεανικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής οικονομίας.

Αναφορικά με το στόχο ενίσχυσης της νεοφυούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ο Υφυπουργός έδωσε έμφαση στην ομιλία του στον προσανατολισμό των δράσεων σε τομείς όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας για τη στήριξη των αγροτών, αλλά και ο τουρισμός, ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία μικρών μονάδων με προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία και κοινωνία, ενώ εστίασε και στα προγράμματα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο από την φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρίτσης, απαντώντας σε ερωτήσεις, στη διαφάνεια και την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση όλων των εν δυνάμει δικαιούχων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, στις διαδικασίες υποβολής των αιτημάτων, καθώς επίσης και στην αξιοποίηση των δομών της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων για τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις όπως αυτή στο Αργος αποτελούν μέρος του προγραμματισμού του Υπουργείου στην κατεύθυνση μια νέας προσέγγισης συνεργασίας και διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.