Τρεις σημαντικές υπoδομές του Δήμου Ανωγείων παραχωρήθηκαν σε ΚοινΣΕπ με σκοπό τη λειτουργία τους


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου, μεταξύ του Δήμου Ανωγείων  και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.ΣΕΠ)” με διακριτικό τίτλο «Ν-Ιδαία Συνεργασία» υπογράφηκε  Ιδιωτικό Συμφωνητικό Χρησιδανείου Ακινήτων, σε εφαρμογή της 51/2018 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση αφορά τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης για πέντε χρόνια των δημοτικών ακινήτων «ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ», «ΧΩΡΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ» και «ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ» με σκοπό τη λειτουργία των παραπάνω υποδομών

Οι υπογραφές μπήκαν στο Δημαρχείο Ανωγείων, από τον δήμαρχο Εμμανουήλ Καλλέργη, την πρόεδρο του ΚΟΙΝ.ΣΕΠ Ανωγείων Εύη Βρέντζου και του μέλους της Συνεταιριστικής Επιχείρησης Μαρίας Μανούσου.

Ο Δήμος Ανωγείων  ανέκαθεν είχε ως βασικό στόχο την ανάδειξη και ενδυνάμωση της πλούσιας τοπικής πολιτιστικής παράδοσης, μέσα από την υλοποίηση δράσεων και έργων που συμβάλλουν δυναμικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.Σήμερα, αξιοποιώντας την ύπαρξη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ν-Ιδαία Συνεργασία» η οποία κινείται στο πλαίσιο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, δηλαδή μιας οικονομίας που βρίσκεται ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια-κρατική οικονομία, προχώρησε στην  παραχώρηση των παραπάνω χώρων για την αξιοποίηση και τη λειτουργία τους.

Η ΚΟΙΝ.ΣΕΠ «Ν-Ιδαία Συνεργασία» συστάθηκε βάσει του Ν. 4430/16, τον Ιανουάριο του 2018, από μια ομάδα ανθρώπων που τρέφουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για τον τόπο. Είναι ένα συλλογικό σχήμα, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του νόμου περί Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, κερδοσκοπικού χαρακτήρα με περιορισμένη δυνατότητα διανομής κερδών, που στοχεύει στην ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής και συλλογικής ωφέλειας  μέσω  της αμειβόμενης και εθελοντικής απασχόλησης των μελών της ΚΟΙΝΣΕΠ και τη δημιουργία νέων  θέσεων εργασίας.

Τα μέλη της ΚΟΙΝ.ΣΕΠ ευελπιστούν μελλοντικά να αποτελέσουν τον πυρήνα, για τη δημιουργία ενός διευρυμένου συλλογικού σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν είτε ως μέλη είτε ως συνεργάτες όλοι όσοι ενδιαφέρονται και εμπλέκονται με τις δραστηριότητες τις οποίες προτίθεται να αναπτύξει.Στόχος της ΚΟΙΝ.ΣΕΠ είναι η συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και τους ιδιώτες-επαγγελματίες της περιοχής για την ανάδειξη του ιδιαίτερου πολιτιστικού, ιστορικού και φυσικού πλούτου των Ανωγείων, η προσέλκυση επισκεπτών, η ενίσχυση και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και τέλος η ανάπτυξη δράσεων που αφορούν τον τοπικό πληθυσμό.

Μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ και συστατικός πυρήνας είναι οι: Βρέντζου Εύη, Μανούσου Μαρία, Πασπαράκη Νίκη, Πετράκης Γιώργης, Σμπώκος Κλεισθένης, Σταυρακάκης Μπάμπης, και Χαιρέτης Γιάγκος.

Οι δηλώσεις στην ΑΝΩΓΗ μετά τις υπογραφές:

Εμμανουήλ Καλλέργης, Δήμαρχος Ανωγείων: ”Υπογράψαμε σήμερα με την Εύη Βρέντζου την πρόεδρο της “Ν-Ιδαίας Συνεργασία, ΚΟΙΝ.ΣΕΠ των Ανωγείων”, την παραχώρηση τριών υποδομών του Δήμου μας, όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα το Δημοτικό συμβούλιο στις 27 Ιουλίου του 2018. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την σημερινή εξέλιξη. Μετά από τέσσερα χρόνια  προσπαθειών να δημιουργηθεί μια ομάδα Κοινωνικής αλληλέγγυας Οικονομίας, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που αυτή η ομάδα συστάθηκε στις αρχές του προηγούμενου έτους και πλέον αναλαμβάνουμε δράσεις μαζί.

Παραχωρήσαμε στην “Ν-Ιδαία” τις υποδομές αυτές για να λειτουργήσουν και να αξιοποιηθούν. Ο Δήμος αποφάσισε αυτή τη μορφή συνεργασίας με νέους ανθρώπους των Ανωγείων, οι οποίοι έχουν το ίδιο πνεύμα με εμάς όσο αφορά την Κοινωνική οικονομία.Πιστεύω ακράδαντα ότι σιγά σιγά η ομάδα αυτή θα συμβάλει αποφασιστικά στη λειτουργία αυτών των υποδομών, γιατί είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Δήμο μας να δημιουργούμε πράγματα και να μην μπορούμε να τα λειτουργήσουμε στην ουσία.

Αυτό που έγινε σήμερα είναι ένα καθοριστικό πρώτο βήμα. Εμείς θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους του τόπου μας θα παρακολουθούμε και θα ενισχύουμε μελλοντικά όλη αυτή την προσπάθεια. Μια προσπάθεια που θεωρώ θα αποβεί σε όφελος της κοινωνίας μας, σε όφελος του Πολιτισμού καθώς και της πραγματικής αξιοποίησης των υποδομών που έχει ο Δήμος Ανωγείων, από τα Ανώγεια μέσα, μέχρι τον Ψηλορείτη.Είναι μια μορφή και ένας τρόπος λειτουργίας και συνεργασίας του Δήμου με νέους ανθρώπους. Πιστεύω ότι σύντομα τα οφέλη από αυτή τη λειτουργία και τη συνεργασία, θα φανούν στην κοινωνία μας, καθώς και ότι η ΚΟΙΝ.ΣΕΠ θα διευρυνθεί και με άλλα νέα παιδιά του τόπου, δίνοντας ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα σε πολλούς νέους της ευρύτερης περιοχής.

Όσον αφορά τις τρεις υποδομές που παραχωρήσαμε σήμερα, αυτή τη στιγμή έτοιμη για να λειτουργήσει είναι το Ψηφιακό Μουσείο. Σε μεγάλο βαθμό είναι έτοιμος και ο Χώρος Μουσικής μελέτης καθώς είμαστε σε μια μικρή αναμονή για κάποια προγράμματα ενίσχυσης του. Ο Τόπος του Βοσκού θέλει ακόμα κάποιες παρεμβάσεις σε υποδομή και ιδιαίτερα στον δρόμο που θα φτάνει σε αυτόν, παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι για να λειτουργήσουν την Άνοιξη όλες αυτές οι υποδομές και στη συνέχεια να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και με άλλες υποδομές του δήμου μας..”

Εύη Βρέντζου, πρόεδρος Δ.Ε για την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ Ν-Ιδαία Συνεργασία: ‘”Η ΚΟΙΝΣΕΠ Ν-Ιδαία Συνεργασία, είναι ένα επταμελές συλλογικό σχήμα που συστάθηκε στις αρχές του 2018, με μέλη ανθρώπους  που κατάγονται και αγαπούν τα Ανώγεια και στόχο την δημιουργία ενός εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος στο χωριό μας. Επιδιώκει την ανάπτυξη του στόχου του, όχι μόνο μέσα  από τη χρήση και λειτουργία των παραχωρούμενων από τον Δήμο υποδομών, αλλά και από μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον Πολιτισμό, τον τουρισμό και το Περιβάλλον.

Η απασχόληση των μελών της ΚΟΙΝ.ΣΕΠ αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους μας.Τα μέλη της ευελπιστούμε να αποτελέσουμε τον πυρήνα για την δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος που θα αποτελείται από ανθρώπους που τρέφουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τόπο τους.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμαρχο Ανωγείων και το Δημοτικό συμβούλιο, για την θετική ανταπόκριση και τη συμπαράσταση τους σε αυτή μας την προσπάθεια, που δεν είναι μόνο για εμάς τους ίδιους, αλλά για όλο το χωριό..”