Τσιρώνης: Στην κοινωνική οικονομία οι άνθρωποι συνεταιρίζονται δεν εκμεταλλεύονται


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Χαιρετισμό σε ημερίδα με θέμα «Η Κοινωνική Οικονομία ως πυλώνας Αειφόρου Ανάπτυξης: Εφαρμογές στην Ενέργεια και τα Απορρίμματα» που διοργάνωσε το  Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, απεύθυνε την Πέμπτη 8/12 ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες καθώς και με το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, ενώ επίσης χαιρετισμό απεύθυναν και ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η Αν. Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ρ. Αντωνοπούλου.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση σχετικά με την κοινωνική οικονομία και το πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει πυλώνα της αειφόρου ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας νέες θέσεις εργασίας, εύρωστη οικονομική δραστηριότητα, υγιή επιχειρηματικότητα και προστασία του περιβάλλοντος, ενώ βασική επιδίωξη η δημιουργία βάσης διαλόγου και πληροφόρησης για τους τρόπους με τους οποίους οι δραστηριότητες αυτές θα εξελιχθούν σε στρατηγικό εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέροντας ως παράδειγμα την κλιματική αλλαγή, επισήμανε τις παθογένειες του καπιταλιστικού συστήματος που έχουν να κάνουν με την υπερσυγκέντρωση πλούτου, την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι «αντίθετα, στην κοινωνική οικονομία οι άνθρωποι που συνεργάζονται και συνεταιρίζονται, δε συσσωρεύουν τα κέρδη τους και δεν εκμεταλλεύονται». Όπως είπε, «δεν είναι σύμφυτο της ανθρωπότητας και της φύσης η ανισότητες», επισημαίνοντας ότι  «η κοινωνική οικονομία είναι η απάντηση στην υπερσυσσώρευση πλούτου, που τελικά θα οδηγήσει και στην κατάρρευση του συστήματος».

Ο Αν. Υπουργός σημείωσε ότι η ενέργεια και τα απορρίμματα, αντικείμενα της συγκεκριμένης ημερίδας, αποτελούν και υψηλές στρατηγικές επιλογές της κοινωνικής οικονομίας. Η ηλιακή, η αιολική, η βιομάζα και πλήθος άλλων καθαρών πηγών ενέργειας, είναι συμβατές με τις πρακτικές της κοινωνικής οικονομίας. Όσο αφορά στα απορρίμματα, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε την σημασία της διαλογής στην πηγή, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι χρειάζεται να δαπανήσουμε ελάχιστη ενέργεια για να ανακατέψουμε άσπρους και κόκκινους βώλους, αλλά αντίθετα χρειάζεται τεράστιος κόπος και ενέργεια για να τους ξεχωρίσουμε. «Αυτός ο εντροπικός κύκλος διασποράς και ανάμειξης, μπορεί να σπάσει με την κοινωνική οικονομία», όπως ανέφερε.