Χρήστος Σταϊκούρας: Επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους – ΚοινΣΕπ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Την επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ στο 81% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το επίδομα θα αφορά πλέον 1,7 εκατ. εργαζόμενους.

 Σταϊκούρας: Επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ

Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις = το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων, ενώ όπως ανέφερε ο υπουργός, προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Επίσης, καλύπτονται επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ήτοι το 75% του συνόλου

Όπως επίσης ανέφερε ο υπουργός, το Δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί ακέραιο σε όλους τους εργαζόμενους από όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, ενώ αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

  • Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η ενίσχυση των 800 ευρώ. Μπορούν να την λάβουν 1,8 εκατ. εργαζόμενοι ή το 81%. Καλύπτεται και η ασφαλιστική εισφορά για 45 ημέρες, ενώ δίνεται αναστολή πληρωμών φόρων για 4 μήνες και 25% έκπτωση αν πληρωθούν έγκαιρα.
  • Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων. Συνολικά καλύπτονται από διαφορετικά σχήματα 800.000 επιχειρήσεις ή 76% του συνόλου. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Δίνεται 25% έκπτωση αν πληρωθούν εμπρόθεσμα. Αν καταβληθεί ο ΦΠΑ εμπρόθεσμα τότε το 25% του ΦΠΑ θα καλύψει μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών. Προϋπόθεση να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Καλύπτονται 700.000 επαγγελματίες ή το 75% του συνόλου
  • Θεσπίζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή» για στήριξη μικρομεσαίων. Το ύψος της χρηματοδότησης είναι 1 δισ. ευρώ. Θα επιστραφεί μερικώς ή ολικώς αργότερα. Τα χρήματα θα δοθούν απευθείας από το Taxis. Η ενισχυθεί θα προσδιορίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ως τις 10 Απριλίου. Ισχύει ρήτρα μη απολύσεων που ισχύει από σήμερα.
  • Το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Όσες δεν καλύπτονται από τα μέτρα πρέπει να το πληρώσουν πριν το Πάσχα. Όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή εργασιακής σχέσης θα πάρουν το Δώρο για το συγκεκριμένο διάστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Δίνεται δώρο Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους στο χώρο της υγείας και της Πολιτικής Προστασίας

Οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.

  • Θα δοθεί στήριξη σε κλάδους πρωτογενή τομέα που πλήττονται από την κρίση. Διατίθεται αρχικά ποσό 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού κατά 5 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο Χρ. Σταϊκούρας οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων φτάνουν το 2,1 δισ., ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές σε 1,5 και τα μέτρα στήριξης σε 1,4 δισ. ευρώ. Σύνολο 5 δισ. ευρώ.