Όταν στην Πάτρα η επιχειρηματικότητα αποκτά συλλογικότητα και ισοτιμία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μία νέα μορφή τύπου επιχειρηματικότητας, βασισμένη στην συλλογικότητα και στην αλληλεγγύη, έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται στην κοινωνία της Πάτρας, σε συνθήκες κρίσης και οικονομικής ύφεσης.

Μιλάμε για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ. Σ.ΕΠ) που έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στην αγορά της Πάτρας, σε διάφορους χώρους και κλάδους. Πρόκειται επί της ουσίας για προγράμματα που εδώ και αρκετά χρόνια προωθούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής αλληλεγγύης στο εσωτερικό των τοπικών κοινωνιών.

Τα προγράμματα αυτά σκοπεύουν στην δημιουργία δικτύων μέσα από την ανάπτυξη  τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, αλλά και στην σταδιακή μείωση των συναλλαγών με τους μεσάζοντες, δίνοντας έμφαση στις απευθείας σχέσεις με τους παραγωγούς.

Μία τέτοια μορφή επιχείρησης συναντάει κανείς και στον χώρο της εστίασης της Πάτρας, εδώ και εφτά περίπου μήνες. Μία παρέα έξι παιδιών απόφοιτων πανεπιστημιακών σχολών διαφόρων κατευθύνσεων, βλέποντας ότι στην Ελλάδα του μνημονίου είναι δύσκολο να έχουν μέλλον και να βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο τους, αποφάσισαν και έδρασαν από κοινού.

Έβαλαν ο καθένας τους από ένα ισότιμο κεφάλαιο και έγιναν εργάτες,υπάλληλοι και αφεντικά ταυτόχρονα της ίδιας τους της επιχείρησης. Μιας επιχείρησης που διαχειρίζονται όλοι μαζί και που βασίζεται στο στοιχείο της συλλογικότητας, της συνεργασίας, και ακόμα περισσότερο, της κοινής τους ύπαρξης.

Όταν στην Πάτρα η επιχειρηματικότητα αποκτά συλλογικότητα και ισοτιμία (pics)

Μπαίνοντας κανείς, στο καφέ μεζερί «Αερόστατο», γιατί γι αυτό μιλάμε, και διαβάζοντας τον κατάλογο, καταλαβαίνει κανείς ότι έχει μπει σε έναν διαφορετικό κατάστημα εστίασης από τα συμβατά.

«Στο πλαίσιο της ολοένα εντεινόμενης εμπορευματοποίησης και εξατομίκευσης επιλέξαμε να βιοποριστούμε συλλογικά, με εμπιστοσύνη και συνεργασία, στηριζόμενοι ο ένας στον άλλο, συμμετέχοντας ισότιμα και διαχειριζόμενοι από κοινού τα ζητήματα της επιχείρησης. Επιλογή μας, όπου είναι δυνατόν, είναι να συνεργαστούμε με μικρούς και τοπικούς παραγωγούς» γράφει ο κατάλογος.

Στον κατάλογο αυτό συναντάει κανείς παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες περιοχές (Γιάννενα, Πήλιο, Άρτα, Κρήτη κτλ), αλλά και τοπικά που παράγονται από παραγωγούς στην Αχαΐα, όπως το κρασί (από Καλλιθέα), το λάδι (από Δύμη), τυριά και γαλακτοκομικά (από Καλάβρυτα), λαχανικά (από διάφορους τοπικούς καλλιεργητές) κτλ.

Όταν στην Πάτρα η επιχειρηματικότητα αποκτά συλλογικότητα και ισοτιμία (pics)Όταν στην Πάτρα η επιχειρηματικότητα αποκτά συλλογικότητα και ισοτιμία (pics)

Όπως μας λένε τα παιδιά της επιχείρησης σκοπός τους είναι να αφαιρέσουν, όσο αυτό είναι δυνατόν τα τυποποιημένα είδη της αγοράς, έχοντας από την μία σαν στόχο την καλή ποιότητα των προϊόντων τους και από την άλλη τις χαμηλές τιμές.

Για τον λόγο αυτό προσπαθούν να συνεργαστούν με τοπικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς από διάφορες περιοχές της χώρας, αν και αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες σε ότι έχει να κάνει με το δίκτυο διανομής.

Ο κόσμος, πάντως, βλέπει το όλο εγχείρημα αυτό με θετικό μάτι. Ρωτάει για να ενημερωθεί, περί τίνος πρόκειται, είναι περίεργος να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες, όμως η αντιμετώπιση του και αυτό που εισπράττουν τα παιδιά είναι αρκετά ικανοποιητικό.

Στο συνεταιριστικό καφέ μεζερί συναντά κανείς πελάτες και θαμώνες διαφόρων ηλικιών από ηλικιωμένους και επαγγελματίες, τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες έως και καθηγητές, δικηγόρους και κυρίως φοιτητές και νεολαία τις βραδινές ώρες. Είναι ανοικτό, άλλωστε, από το πρωί έως αργά το βράδυ.

Όταν στην Πάτρα η επιχειρηματικότητα αποκτά συλλογικότητα και ισοτιμία (pics)Όταν στην Πάτρα η επιχειρηματικότητα αποκτά συλλογικότητα και ισοτιμία (pics)Όταν στην Πάτρα η επιχειρηματικότητα αποκτά συλλογικότητα και ισοτιμία (pics)

Όπως αναφέρουν τα παιδιά δεν το κάνουν για να αλλάξουν τον κόσμο, ούτε έχουν τέτοιες ψευδαισθήσεις. Η επιχείρηση τους είναι ένα μέσο βιοπορισμού και επιβίωσης, που μπορεί να μην τους χαρίζει αεροπλάνα, κότερα και τζιπ πολυτελείας, αλλά τους επιτρέπει να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Είναι ένα μέσο επιβίωσης που στηρίζεται σε έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχαμε συνηθίσει στην εποχή των… παχιών αγελάδων, τότε που στο όνομα του κέρδους χρειαζόταν να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου.

Στηρίζεται στην συνεργασία, στην ισοτιμία και στην σύμπραξη, δείχνοντας ότι δρώντας από κοινού μπορούμε να κάνουμε πράγματα, αντιμετωπίζοντας ακόμα και τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Όταν στην Πάτρα η επιχειρηματικότητα αποκτά συλλογικότητα και ισοτιμία (pics)

Θα τους βρείτε στην οδό Κανάρη μεταξύ της Ρήγα Φεραίου και Μαιζώνος.