Dogma Athens: Εκεί που η τέχνη συναντά το επιχειρείν


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Προτζέκτορας: Βένια Παστάκα-Κωνσταντίνος Εμμανουήλ, δύο από τους εμπνευστές και δημιουργούς μιλούν για το Dogma Athens – Οι στόχοι και τα μελλοντικά τους σχέδια

Μια μικρή ομάδα νέων επαγγελματιών στο χώρο του πολιτισμού. Σπούδασαν ιστορία της τέχνης, πολιτιστική διαχείριση, φιλολογία, αρχαιολογία, αρχειονομία… Κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν τις σπουδές τους κάνοντας το διδακτορικό τους. Όταν αρχίσαν να αναζητούν εργασία, ως νέοι, έγιναν θύματα κι αυτοί της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όντας ήδη «θύματα» ενός πολύ δύσκολου τομέα που για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι βιώσιμος. Εν όψει, λοιπόν, των δυσκολιών αυτών και δεδομένης της αγάπης και αφοσίωσής τους στον πολιτισμό και την τέχνη εν γένει, αποφάσισαν να κάνουν κάτι δικό τους. Κι έτσι γεννήθηκε το Dogma Athens.

Άλλη μια ΚοινΣΕπ που μας εμπιστεύτηκε για την δημιουργία της

Στο Dogma Αthens ενώσατε την τέχνη με το επιχειρείν αλλά με μια μορφή διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα όπου το καλλιτεχνικό έργο προωθείται εμπορικά είτε μέσω γκαλερί είτε μεμονωμένα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, με τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Πώς το καταφέρατε αυτό;

Κ.Ε: Ανακαλύψαμε μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Πρόκειται για την εφαρμογή της κοινωνικής οικονομίας, ενός «τρίτου δρόμου» στην οικονομία, που έχει ήδη εδραιωθεί σε σημαντικό βαθμό στο εξωτερικό, όπως στη Γαλλία. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, καταφέραμε να συστήσουμε μια επιχείρηση με δικό της καταστατικό και «διοικητικό συμβούλιο», την Dogma Athens Κοιν.Σ.Επ.

Μιλήστε μου για τους στόχους του Dogma Athens.

Β.Π: Βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία και προώθηση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών έργων και εκδηλώσεων, με έμφαση σε νέους ή ανερχόμενους καλλιτέχνες. Η συσπείρωση διαφορετικών ειδών τεχνών αποσκοπεί στη δημιουργία ενός χώρου έκφρασης, δημιουργικότητας και σκέψης, ώστε να ωφεληθεί η τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία σε πνευματικό, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Παράλληλα, έχουμε ως στόχο να λειτουργήσουμε ως «κοιτίδα» για νέους καλλιτέχνες που επιθυμούν να διευρύνουν το έργο τους.

Υπάρχει κάτι που σας κάνει να ξεχωρίζετε από άλλους οργανισμούς ή ομάδες που επιδιώκουν το ίδιο αποτέλεσμα;

Κ.Ε: Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη πολλοί άλλοι οργανισμοί που φιλοδοξούν να κάνουν το ίδιο και τους συγχαίρουμε για αυτό. Αυτό στο οποίο διαφέρουμε εμείς είναι η συγκέντρωση δεξιοτήτων από ένα ευρύ φάσμα της πολιτιστικής διαχείρισης αφ’ ενός και αφ’ ετέρου στο ότι είμαστε πλήρως ανοιχτοί στις συνεργασίες μας, απέχοντας από λογικές «κλίκας» που συχνά συναντούμε στο χώρο μας. Θέλουμε να προωθήσουμε νέους καλλιτέχνες και το κάνουμε σε διεθνές επίπεδο.

Οι δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος;

Β.Π: Καθώς εργαζόμαστε ανεξάρτητα, χωρίς προς το παρόν να υποστηριζόμαστε από κάποιο χρηματοδοτικό φορέα, οι οικονομικές απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου δεν μας επιτρέπουν την άμεση υλοποίησή του. Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε τη δραστηριότητά μας διαδικτυακά. Συγκεντρώνουμε το έργο κυρίως νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στα εικαστικά, στη χειροτεχνία, στο χώρο του κοσμήματος και στη μεταλλουργία, που τους ενώνει η έμπνευση, η αγάπη για την ελληνική τέχνη και τον πολιτισμό και το ταλέντο.

Μέχρι τώρα ποιοι δημιουργοί φιλοξενούνται στο Dogma;

Κ.Ε: Ανάμεσα στους εικαστικούς που φιλοξενούμε αυτή τη στιγμή είναι η ονειρική Νίκη Γκουλέμα, ο πνευματικός Αντώνης Καπνίσης, ο ποιητικός Θάνος Μακρής, ο τελετουργικός Δημοσθένης Μπογιατζής και ο επιστημονικός Τόλης Τατόλας.

Β.Π: Άλλοι δημιουργοί που συνεργαζόμαστε είναι η «Hishuk», που δουλεύει την τέχνη του crochet, η Μαργαρίτα Μυρογιάννη και η «Misineza» με τα μοναδικά κοσμήματά τους, η Ιόλη Λειβάδα, πραγματική τεχνίτισσα του μετάλλου καθώς και η Έλλη Ρασσιά που δημιουργεί μοναδικά σχέδια για μαγιό και ντύνει ονειρικά καλοκαίρια μιας ιδεατής (μετα-)εφηβείας.

Των οποίων το έργο το παρουσιάζετε και προωθείτε ήδη από όσο ξέρω, μέσα από την ιστοσελίδα ενός ηλεκτρονικού concept store που δημιουργήσατε, του «Dogma Athens Concept Store».

Κ.Ε: Είναι σημαντικό για εμάς να προβάλουμε έτσι τη δουλειά ανθρώπων που θέλαμε εξαρχής να συνεργαστούμε και να αναδείξουμε την τέχνη τους. Με τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο και μέσω της αγγλικής γλώσσας, έχουμε την ευκαιρία να απευθυνθούμε πλέον σε ένα διεθνές κοινό, ξεκινώντας φυσικά από την Ελλάδα. Φτιάξαμε έτσι μια σελίδα που είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη στη χρήση και φιλική προς κάθε ενδιαφερόμενο, δεδομένων της μεγάλης ποικιλίας και του όγκου των έργων και αντικειμένων που θα βρει κανείς, αν μας επισκεφθεί.

Εκτός του concept store, έχετε δημιουργήσει κι ένα blog.

Β.Π: Είναι ένα blog που μιλάει για την αξία και τις διάφορες εφαρμογές που μπορεί να έχει η τέχνη στην καθημερινή ζωή, αναρτώντας ενδιαφέροντα άρθρα που μπορεί ο καθένας να διαβάσει, να σχολιάσει και να μοιραστεί με τους φίλους και το περιβάλλον του. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να γίνει κανείς μέλος της σελίδας μας και να συμμετάσχει στην κοινότητα του blog μας, αναρτώντας κι ο ίδιος δικές του ενδιαφέρουσες ιστορίες και άρθρα για την τέχνη και τον πολιτισμό στην καθημερινότητα, αλλά και γενικά.

Κ.Ε: Η κοινότητα αυτή θα είναι μια μικρή ομάδα που θα ανταλλάσσει και θα λαμβάνει ωφέλιμες πληροφορίες, ειδικά σήμερα που οι καιροί επιβάλλουν μια επανερμηνεία του τι σημαίνει να είσαι πολίτης και μέλος μιας αστικής κοινωνίας.

Δεν θεωρείτε ότι η έκθεση αλλά και η αγορά έργων τέχνης περιορίζεται όταν γίνεται μέσα από μια οθόνη;

Κ.Ε: Φυσικά! Και επειδή αντιλαμβανόμαστε το πόσο περιοριστικό είναι φροντίσαμε και κάναμε όσο ήταν δυνατόν τη σελίδα μας πλούσια σε οπτικό υλικό. Προσφέρουμε επίσης τη δυνατότητα να έρθει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος σε επαφή με τον καλλιτέχνη, μέσα από μια επίσκεψη στο στούντιο του, για να δει από κοντά ένα έργο που τον ενδιαφέρει.

Β.Π: Με τον τρόπο αυτό, το κοινό μπορεί να έρθει διά ζώσης, όσο φυσικά αυτή τη στιγμή μας επιτρέπουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, τα οποία σεβόμαστε και τηρούμε απόλυτα, σε επαφή με τους νέους καλλιτέχνες που φιλοξενούμε και το έργο που παρουσιάζουμε.

Όλα αυτά δεν είναι τα μόνα σχέδια που έχετε στο μυαλό σας, έτσι δεν είναι;

Κ.Ε: Για το μέλλον, έχουμε στο νου μας να κάνουμε κάποιες δράσεις, pop-up events, ώστε να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο η δια ζώσης επαφή του κοινού με τα έργα και φυσικά να γνωριστούμε όλοι από κοντά: οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι του Dogma Athens και το κοινό.

Β.Π: Περιμένουμε επίσης να τελειώσει επιτέλους η περίοδος αυτή της απομάκρυνσης, του περιορισμού και της προσοχής, που τόσο εξάλλου έχει πλήξει τον τομέα και τους ανθρώπους του πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα, ώστε να γιορτάσουμε και την έναρξη του Dogma Athens Concept Store! Επιφυλασσόμαστε για ένα ωραίο πάρτι!

Βρείτε το Dogma Athens εδώ: www.athensdogma.com

Πηγή: https://www.athensvoice.gr


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.