Facebook και ΕΒΕΑ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Το σύγχρονο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα φιλοξένησε την πρώτη εκδήλωση “SMB – Boost Your Business” στην Ελλάδα, με κεντρικό θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή. Πάνω από 400 συμμετέχοντες—εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων—ενημερώθηκαν σχετικά με τις μεθόδους που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση των επιδόσεών τους και την είσοδό τους σε νέες, διεθνείς αγορές. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τοFacebook και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον κύριο αναπτυξιακό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για το 99,8% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, απασχολώντας το 57% του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση “SMB – Boost Your Business”, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα (κτήριο Πειραιώς), ενημερώθηκαν σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή, αλλά και για τα νέα εργαλεία που επιτρέπουν την ανάπτυξή, την ενίσχυση των επιδόσεών τους αλλά και την είσοδό τους σε νέες αγορές. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χρήση ψηφιακών εργαλείων από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρότι η δυναμική των social media στη χώρα βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, (18% στην Ελλάδα έναντι 18% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση), οι διαδικτυακές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών υπολείπονται σημαντικά (6,1% στην Ελλάδα, 16% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

mm4

Το Facebook είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με 1,7 δισεκατομμύρια πελάτες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 4,7 εκατομμυρίων πελατών στην Ελλάδα. Πάνω από 60 εκατομμύρια μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως χρησιμοποιούν ενεργά το Facebook για να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους. Η πλατφόρμα αποτελεί ένα αποτελεσματικό κανάλι επικοινωνίας με υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των ατόμων που έχουν κινητά και χρησιμοποιούν το Facebook. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων αυτών ανέρχεται σε 3.8 εκατομμύρια το μήνα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 89% των ατόμων που χρησιμοποιούν το Facebook στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένα με την εταιρική σελίδα τουλάχιστον μίας μικρής ή μικρομεσαίας επιχείρησης.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι μπαίνουν στο Facebook από τα κινητά τους 14 φορές την ημέρα. Στην Ελλάδα 3 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν το Facebook καθημερινά από το κινητό.

Πρόκειται για μια διαδικασία εκδημοκρατισμού του marketing υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρέχοντάς τους τα ίδια εργαλεία, ώστε να αναπτυχθούν εύκολα και αποτελεσματικά, ανεξαρτήτως του μεγέθους ή της τοποθεσίας τους, του κλάδου στον οποίο ανήκουν ή του επιπέδου των δεξιοτήτων τους.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο κύριος Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), υπογράμμισε την τεράστια σημασία του Facebook για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Με την εκδήλωση αυτή, το ΕΒΕΑ απαντάει στο αίτημα των μελών του για περισσότερες ευκαιρίες επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Βεβαίως, η απλή χρήση των κοινωνικών δικτύων δεν αποφέρει οφέλη. Όπως και κάθε επιχειρηματικό εργαλείο, υπάρχει σωστός τρόπος χρήσης και λανθασμένος ή ανεπαρκής τρόπος χρήσης. Ο σωστός τρόπος χρήσης – όπως προσδιορίζεται από τις βέλτιστες πρακτικές – περιλαμβάνει την ανάπτυξη στοχευμένης στρατηγικής, την επένδυση χρόνου και πόρων στη διαχείριση περιεχομένου και κοινότητας, την αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων προώθησης ανάλογα με τους στόχους και το μέσο.

Ένας σημαντικός τομέας δράσης, για την ενίσχυση της χρήσης των κοινωνικών δικτύων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αφορά τόσο τους ίδιους τους παρόχους – μέσω της αυτορρύθμισης – όσο και τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, αφορά την αντιμετώπιση των προβληματισμών και κινδύνων, που αφορούν ευρύτερα τη χρήση του διαδικτύου:

  • Διασφάλιση πλήρους διαφάνειας ως προς την παροχή των υπηρεσιών από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
  • Βελτίωση των μηχανισμών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων – και ευρύτερα των χρηστών – σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου (οικονομικό έγκλημα, απάτες κτλ.)
  • Ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, ως προς τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ασφάλειας και διαχείρισης δεδομένων στο cloud».

Στον χαιρετισμό του, ο κύριος Αλέξης Χαρίτσης, Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τόνισε: «Οι δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία δεν εξαντλούνται στο νέο ΕΣΠΑ. Αξιοποιούμε συντονισμένα και συμπληρωματικά όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μετασχηματιστεί σε μια οικονομία με υψηλό ψηφιακό αποτύπωμα. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το “Ταμείο Συμμετοχών” (Fund of Funds), το Σχέδιο Γιούνκερ, η διεύρυνση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπηρετούν τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό». Ο Υφυπουργός επισήμανε, επίσης, ότι «η ψηφιακή οικονομία, δεν αφορά μόνο σε εφαρμογές και υπηρεσίες τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Αφορά σε όλους τους δυναμικούς τομείς της οικονομίας (αγροδιατροφή, τουρισμός, υγεία κλπ.) που μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία από όλο το εύρος της ψηφιακής εποχής».

«Υπάρχουν πάνω από 60 εκατομμύρια μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ενεργά τις Σελίδες του Facebook επειδή παρέχονται δωρεάν, είναι εύχρηστες και έχουν καλή λειτουργία στα κινητά τηλέφωνα. Γενικότερα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ανακαλύπτουν το Facebook για την επιχείρησή τους επειδή γνωρίζουν ήδη να το χρησιμοποιούν για προσωπικούς λόγους: η δημιουργία μιας Σελίδας είναι εξίσου εύκολη με τη δημιουργία ενός προφίλ. Παράλληλα, στο Facebook βρίσκονται ήδη όλοι οι πελάτες.” ανέφερε ο κύριος Στέφανος Λουκάκος, Facebook SMB Director, EMEA, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/291223512″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”100″ iframe=”true” /]

Ακολούθησε Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας των Θεσμικών Φορέων, όπου συζητήθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού οικονομικού και κανονιστικού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ψηφιακές εφαρμογές, ενισχύοντας έτσι την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.

Η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, ανέφερε πως η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των επιχειρήσεων και υπογράμμισε πως «στο πλαίσιο μιας αναδυόμενης νέας ή ψηφιακής οικονομίας, η ταχύτατη διείσδυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία, μεγέθυνση και απασχόληση». Όπως ανέφερε η κα Τζάκρη, «κεντρική προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής η οποία αντανακλάται και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του “ΕΣΠΑ 2014-2020”, είναι η πλήρης αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της παραδοσιακής βιομηχανίας και την υιοθέτηση καινοτομιών».

Ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής Ν.Δ., υπογράμμισε: «Αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική πολιτεία είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Εκτός της αναγκαιότητας προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, κομβικής σημασίας είναι η βελτίωση της “ποιότητας” των δημόσιων οικονομικών. Θέτοντας ως προτεραιότητα, έστω με καθυστέρηση, την επένδυση στη γνώση, με την ανάπτυξη ενός ποιοτικού, ανοικτού, εξωστρεφούς, διεθνοποιημένου συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης και ενός εθνικού “οικοσυστήματος” έρευνας, το οποίο να είναι εναρμονισμένο με την καινοτομία και την τεχνολογία, προσαρμοσμένο απόλυτα στην ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα.»

Η εκδήλωση “Boost Your Business” ανέδειξε επίσης τις επιτυχίες ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη συμβολή ψηφιακών λύσεων σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής διαδικτυακής υπηρεσίας φύλαξης παιδιών Nannuka, αλλά και της εταιρείας ειδών παραλίας Sun of a Beach μίλησαν για τις επιχειρηματικές τους επιτυχίες, στις οποίες έχει συμβάλει καθοριστικά το Facebook.

«Οι σχέσεις που χτίζονται μεταξύ του Nannuka και του κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε (γονείς και επαγγελματίες παιδικής φύλαξης) είναι όλες βασισμένες στο στοιχείο της εμπιστοσύνης και αυτό αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της επιχείρησής μας. Από τα πρώτα μας βήματα μέχρι και σήμερα, το Facebook είναι ένα πρωταρχικό μέσο επικοινωνίας, τόσο για τη δημιουργία ποιοτικών επισκέψεων στη σελίδα μας, όσο και για τη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων μέσα από την αλληλεπίδραση με το κοινό μας», επισήμανε η κυρία Λέλα Δρίτσα Ψαρρού, συνιδρύτρια του Nannuka.

«Η χρήση του Facebook ήταν σημαντική, προκειμένου να υπάρξει αναγνωρισιμότητα του brand, αλλά είναι επίσης σημαντική προκειμένου να επικοινωνούνται συνεχώς τα βασικά μηνύματά μας στους fan μας σχετικά με τα προϊόντα μας και ό, τι νέο προσφέρουμε. Το Facebook είναι το #1 μέσο που φέρνει πωλήσεις στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Σίγουρα είναι το πρώτο μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να δοκιμάσουμε την είσοδό μας στην επόμενη αγορά, αυτή της Αυστραλίας», δήλωσε η Μελίνα Πίσπα, ιδρύτρια του Sun of a Beach.