Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Και πράγματι, είναι πιο δύσκολο να φτάσει κανείς εκεί που θέλει, όταν του λείπουν κάποια μέσα, που είτε είναι όντως αντικειμενικώς απαραίτητα (όπως οι οικονομικοί πόροι), είτε ο ίδιος τα θεωρεί απαραίτητα, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Και όταν εστιάζει κανείς μόνο σε αυτά που δεν έχει, πώς είναι δυνατόν να βρει λύσεις και εναλλακτικές, αφού δεν δίνει στο μυαλό του το περιθώριο να ασχοληθεί με αυτές, επειδή το απασχολεί συνεχώς με την αγχωτική σκέψη των ελλείψεων που οδηγεί αυτομάτως σε αδιέξοδο;
Σκεφτείτε να γυρίζετε το βράδυ σπίτι πεινασμένος και να θέλετε να μαγειρέψετε κάτι για να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας αυτή. Πόσο θα βοηθούσε το να εστιάσετε στα υλικά που δεν έχετε, και θα θέλατε να είχατε, για να φτιάξετε ένα φαγητό; Νομίζω πως καταλαβαίνετε ότι δεν θα βοηθούσε καθόλου. Όσο και να εμμένατε σε αυτή τη σκέψη, το πρόβλημα δεν θα λυνότανε και εσείς θα παραμένατε πεινασμένοι. Αντιθέτως, αν στρεφόσασταν σε ότι υλικά υπάρχουν, με τον κατάλληλο συνδυασμό αυτών θα φτάνατε στη λύση και τελικά θα πετυχαίνατε τον στόχο σας.
Και μπορεί να σκεφτείτε «Τι σχέση έχει το παραπάνω παράδειγμα, με την επιχείρησή μου;» Έχει απόλυτη! Επειδή, αν αγαπάτε την επιχείρησή σας, νιώθετε μεγάλη λαχτάρα να την δείτε να συνεχίζει να υπάρχει και να εξελίσσεται. Είναι για εσάς μία ανάγκη ζωτικής σημασίας. Απλώς, ίσως έχετε εγκλωβιστεί σε έναν τρόπο σκέψης που δεν σας αφήνει να δείτε κάποιες άλλες διαστάσεις του θέματος και σας κάνει να νιώθετε μόνος σε αυτό.
Στην πραγματικότητα όμως δεν είστε. Σημαντικό μέρος της επιχείρησής σας είναι οι άνθρωποί της. Οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτή. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, έχουν «εκπαιδευτεί» χρόνια να βλέπουν την εργασία μέσα σε ένα στενό πλαίσιο οδηγίας και εκτέλεσης, χωρίς να παίζει ρόλο να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, οι εργαζόμενοι ακολουθούν τυφλά κάποιες οδηγίες ή εντολές, μη γνωρίζοντας πολλές φορές πως βοηθά το δικό τους αποτέλεσμα εργασίας στους στόχους της επιχείρησης. Δεν νιώθουν λοιπόν, κανένα συναισθηματικό δέσιμο ή ευθύνη για τον αντίκτυπο που έχει η ποιότητα της δικής τους προσπάθειας και δουλειάς. Και από την άλλη, οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι το να βάλουν μέσα στο «παιχνίδι» τους εργαζόμενους και να τους ενημερώνουν για τους στόχους της επιχείρησης δεν έχει κανένα νόημα. Κρίμα, γιατί έτσι χάνουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ότι πολυτιμότερο διαθέτουν. Τους ανθρώπινους πόρους τους!
Φέρτε τους ανθρώπους σας κοντά. Μιλήστε τους για τους στόχους της επιχείρησης σας και μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας. Δώστε τους να καταλάβουν ότι καθένας από αυτούς είναι σημαντικός και πως οι δεξιότητες, οι ικανότητες και οι ιδέες που μπορεί να έχουν παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο για το παρόν και το μέλλον της επιχείρησής σας και την θέση τους μέσα σε αυτή. Δώστε τους την ευκαιρία να εκφραστούν, να σας πουν τις ιδέες τους και να νιώσουν ότι συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, δεν εκτελούν απλώς εντολές. Μία υγιείς επιχείρηση είναι το αποτέλεσμα της καλής προσπάθειας όλων και όχι μόνο του επιχειρηματία. Για να το πετύχει όμως αυτό ένας επιχειρηματίας πρέπει να προπονήσει τον εαυτό του αρχικά, να μάθει να μοιράζεται, τόσο τις αποτυχίες, όσο και τις επιτυχίες, να συνεργάζεται, να ακούει, να σέβεται τις ανάγκες και τις αξίες των ανθρώπων του, να εκτιμά τη δουλειά τους και να τους επιβραβεύει.
Εσείς λοιπόν, είστε έτοιμος να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και να δώσετε στους εργαζόμενους την επιχείρησης σας την ευκαιρία να δείξουν τι πραγματικά μπορούν να κάνουν; Πιστέψτε με, αλλάζοντας τον τρόπο που τους βλέπετε μέσα στην επιχείρησή σας, θα αλλάξουν τρόπο που θα βλέπουν και εκείνοι τη δουλειά τους. Και τα αποτελέσματα, πραγματικά θα σας εκπλήξουν!
Βαλεντίνα Κόρδη epixeiro.gr