(L) Επιχειρηματικότητα: 5 πράγματα που δεν θα σου πουν σε καμία σχολή


Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Aκόμη και αν έχεις σπουδάσει το αντικείμενο, υπάρχουν κάποια πράγματα που (μάλλον) δεν θα σου μάθουν (και δεν θα σου πουν) γύρω από την επιχειρηματικότητα ακόμη και στις καλύτερες σχολές.

Λαμβάνοντας υπόψιν και το ότι υπάρχουν εξαιρετικά επιτυχημένοι CEO που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους σε μια τέτοια σχολή, ιδού πέντε πράγματα που θα ήθελες να ακούσεις για το entrepreneurship και που κάποιοι «φοβούνται» να σου πουν.

Δεν θα έχεις ποτέ όλες τις απαντήσεις

Για να εξελιχθείς σε επιτυχημένο entrepreneur, θα πρέπει να έχεις ικανότητες σε διάφορους τομείς, όπως τα οικονομικά, το management, το marketing, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού κ.α.

Eντούτοις, δεν χρειάζεται να είσαι καλός σε όλα από την πρώτη ημέρα και σίγουρα δεν θα έχεις όλες τις απαντήσεις από την αρχή. Δεν θα έχεις όλες τις ικανότητες επί του θέματος πριν ασχοληθείς με αυτό.

Tο πιο σημαντικό είναι να ξέρεις το επόμενο βήμα, να έχεις την ιδέα πάνω στην οποία θα ξεκινήσεις και να κάνεις την αρχή. Θέσε νέους στόχους κάθε μέρα, μάθε πως θα τους πετύχεις και προχώρα μπροστά.

H ιδέα δεν σημαίνει πολλά

O κόσμος είναι γεμάτος από σπουδαίες ιδέες και όλοι ψάχνουν την ιδέα εκείνη που θα αλλάξει την ζωή μας μια για πάντα.

Δυστυχώς, οι μεγάλες ιδέες δεν χτίζονται μόνες τους. Ακόμη και εάν έχεις την πιο «disruptive» ιδέα, δεν παύει να είναι μια ιδέα. Είναι όλα τα άλλα γύρω από αυτήν, όπως η ομάδα, η στρατηγική και η κατάλληλη αγορά, που φέρνουν την επιτυχία.

Aναζήτησε λύσεις και όχι disruption. Ξεκίνα με μια ιδέα που λύνει ένα υπαρκτό πρόβλημα και προσάρμοσε την στην πορεία. Άλλωστε, σε αυτήν την πορεία, η ιδέα σου μάλλον θα μεταβληθεί και θα αλλάξει σημαντικά.

H επιτυχία δεν συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη

Iσως κάποιοι να είναι τυχεροί (εάν υπάρχει τύχη), πάντως οι πιο επιτυχημένοι και ολοκληρωμένοι entrepreneurs έχουν δώσει σκληρές μάχες για να καταφέρουν να πετύχουν.

Kάθε προσπάθεια και κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική και η επιτυχία της μιας δεν μπορεί να συγκριθεί με την επιτυχία κάποιας άλλης.

Tο ξεκίνημα μιας επιχείρησης πραγματοποιείται με μακροπρόθεσμη στόχευση. Οι περισσότερες δεν τα καταφέρνουν μέσα στην πρώτη χρονιά και όσες τελικά τα καταφέρνουν χρειάζονται αρκετά χρόνια για να παρουσιάσουν κέρδος.

Mην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους entrepreneurs για τους οποίους διαβάζεις στα πρωτοσέλιδα. Ίσως έχουν περάσει από μάχες για τις οποίες δεν θα ακούσεις ποτέ το παραμικρό. Θα χρειαστεί να δώσεις τις δικές σου μάχες προς την επιτυχία.

H δημιουργικότητα είναι το ίδιο σημαντική με την γνώση

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, η δημιουργικότητα δεν σταματά στην ανάπτυξη της ιδέας. Κάθε μέρα, θα αντιμετωπίσεις εμπόδια τα οποία θα χρειαστεί αρκετή δημιουργικότητα για να ξεπεράσεις.

H δημιουργικότητα προσφέρει την ευελιξία της προσαρμογής. Η γνώση μπορεί να σου δώσει την αρχική ώθηση, αλλά θα σε φτάσει μέχρι ένα σημείο. Η δημιουργικότητα, όμως, θα σου δώσει τη δυνατότητα να φτιάξεις λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

Δεν έχει σημασία μόνο το ποιον ξέρεις, αλλά και το ποιος σε ξέρει

Πέρα από το τι και ποιον ξέρεις, παίζει μεγάλο ρόλο και το ποιος σε ξέρει. Οι σχέσεις που αναπτύσσεις με τους πελάτες, τους επενδυτές και τους συναδέλφους σου θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στο αν θα τα καταφέρεις.

Tο να έχεις πολλές επαγγελματικές κάρτες στην τσέπη σου δεν σημαίνει απολύτως τίποτα εάν όλοι αυτοί με τους έχεις κάνει επαφές δεν γνωρίζουν ποιος είσαι.

H κατάλληλη δικτύωση χρειάζεται χρόνο. Και με τον χρόνο θα μάθεις πως να παρουσιάζεις με τον καλύτερο τρόπο την ιδέα σου, έτσι ώστε να σε θυμούνται όσοι έχεις γνωρίσει.

του Χρήστου Κοτσακά πηγή: epixeiro.gr με πληροφορίες από youngupstarts


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.