(L) Ευφυείς επιχειρηματίες, χαζά λάθη! Γιατί συμβαίνουν και πώς να διορθώσουμε 3 από τα βασικότερα;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ο δείκτης νοημοσύνης ενός επιχειρηματία δε σημαίνει κατ’ ανάγκη πως συμβαδίζει με το δείκτη επιτυχίας της επιχείρησής του αλλά και του ιδίου. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μας αποδεικνύουν πως έξυπνοι άνθρωποι κάνουν μικρά αλλά και μεγάλα λάθη που άλλοτε είναι στιγμιαία (λάθος αποφάσεις) και άλλοτε συνεχή και επαναλαμβανόμενα. Αυτά είναι και τα χειρότερα, καθώς η ρίζα του κακού προέρχεται από την αντίληψη και την προσωπικότητα του ίδιου του επιχειρηματία. Δύσκολο να αλλάξει κάποιος, αλλά αν το πετύχει, πέτυχε!

Πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Ένα από τα πλέον συνηθισμένα λάθη ενός επιχειρηματία είναι το να πιστεύει πως οποιαδήποτε επιτυχία στη δουλειά του έρχεται μόνο μέσα από πολύ σκληρή και κοπιαστική δουλειά. Αυτό βέβαια δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα αλλά δε σημαίνει πως όταν επιτυγχάνεται ένας στόχος χωρίς υπερβολική προσπάθεια πρέπει να μπαίνει στο μικροσκόπιο της αμφιβολίας! Κάποιες φορές συμβαίνουν καλά πράγματα χωρίς να χρειαστεί πολύς κόπος. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει απλά να απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα και πολύ περισσότερο να μην το σαμποτάρουμε με ερωτήματα του τύπου: «Μήπως μου ξέφυγε κάτι;», «που κρύβεται η παγίδα σε αυτό;» κτλ. Όταν ακόμη και στις επιτυχίες ψάχνουμε να βρούμε το λάθος, τότε διαμορφώνουμε ένα δυσάρεστο κλίμα τόσο για εμάς όσο και για τους εργαζόμενους και συνεργάτες της επιχείρησής μας, στερώντας ενέργεια και χρόνο από άλλους τομείς της επαγγελματικής μας, δραστηριοποίησης. Αλλάξτε το και αντλείστε τη θετική ενέργεια κάθε μικρής αλλά και μεγάλης επιτυχία σας!

Τι εννοείς “Συναισθηματική νοημοσύνη”;

Κανείς δε λέει πως ένας άνθρωπος με IQ άνω του μετρίου δεν μπορεί παράλληλα να έχει και υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, αλλά αν δεν έχει, τότε τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα! Σε μία εποχή όπου το συναίσθημα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην ταύτιση του καταναλωτικού κοινού με ένα brand, μία υπηρεσία ή ένα προϊόν, η έλλειψή του να μπορεί να στερήσει από μία επιχείρηση ακόμη υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης και επιτυχίας. Ο επιχειρηματίας που επικεντρώνεται μόνο στην απαρίθμηση των χρηστικών πλεονεκτημάτων που έχουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες του, χάνει ένα μεγάλο μερίδιο από την πίτα της αγοράς. Ασφαλώς όπως σε όλα τα πράγματα της ζωής μας, αν δεν είσαι εσύ σε θέση να κάνεις κάτι, τότε πρέπει να προσλάβεις τον κατάλληλο άνθρωπο ώστε να το κάνει εκείνος για εσένα. Ένας σύμβουλος μάρκετινγκ ασφαλώς και γνωρίζει τη σύνδεση μεταξύ brand και συναισθήματος αλλά για να μπορέσει να επιλεγεί από έναν επιχειρηματία πρέπει πρώτα ο δεύτερος να συνειδητοποιήσει την αξία του συναισθήματος και να επιλέξει τον κατάλληλο συνεργάτη. Αν όμως ο ίδιος λόγω έλλειψης συναισθηματικής νοημοσύνης δεν μπορεί να αντιληφθεί την ανάγκη ύπαρξης συναισθήματος για την επιχείρησή του, τότε είναι δεδομένο πως δε θα επιλέξει και τον κατάλληλο σύμβουλο μάρκετινγκ! Εσείς επιλέξτε το σύμβουλό σας με βάση όχι μόνο αυτά που διαθέτετε σαν προσωπικότητα αλλά και εκείνα που υστερείτε!

Αλάθητο. Το δηλητήριο της επιχειρηματικότητας!

Χάριν αστεϊσμού θα σας πω το εξής απλό. Ένας επιχειρηματίας που δεν εγκλωβίζεται από τον εγωισμό, τα δικά του πιστεύω και είναι ανοικτός σε ιδέες τρίτων, μπορεί να κάνει “παπάδες” για την επιχείρησή του. Ένας επιχειρηματίας όμως που βασίζεται μόνο στην ικανοποίηση του «Εγώ» του, είναι ένας Πάπας χωρίς όμως καμία ουσιαστική δύναμη πέραν του μικρού του Βατικανού, δηλαδή της επιχείρησής του. Μην ξεχνάτε πως η επιτυχία μίας επιχείρησης δεν κρίνεται από την κυριαρχία της στο εσωτερικό της μικρόκοσμο (εργαζόμενοι, συνεργάτες, προμηθευτές κτλ) αλλά από τη δύναμη που έχει στον μεγάλο κόσμο της ευρύτερης αγοράς! Αν ο επιχειρηματίας συνειδητοποιήσει ότι δεν τα ξέρει όλα και δε χρειάζεται να τα ξέρει όλα, τότε έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιτυχία. Ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε την επιχείρησή σας με τα μάτια τρίτων, ακούστε απόψεις, υιοθετείστε τάσεις, συνεργαστείτε με ανθρώπους που μπορούν να προσδώσουν στην επιχείρησή σας πράγματα που σαν άνθρωπος δε διαθέτετε εσείς! Πολλές φορές δε χρειάζεται να κυνηγήσουμε την επιτυχία. Μπορούμε απλά να της ανοίξουμε την πόρτα της επιχείρησής μας και να την υποδεχτούμε!

www.marketingconsultant.gr