(L) Το προσωπικό ΔΕΝ είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό σας στοιχείο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Είτε είστε ιδιοκτήτης μια επιχείρησης είτε όχι, είτε είστε άνθρωπος του HR είτε όχι, το πιο πιθανόν είναι ότι θα έχετε ακούσει κάπου τη φράση «Το προσωπικό είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο μιας εταιρίας». Και σίγουρα οι περισσότεροι αν όχι όλοι, συμφωνούμε ότι το προσωπικό μιας εταιρίας είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση. Είναι αυτό που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη και την επιτυχία αυτής. Ή μήπως όχι; Μήπως το ανθρώπινο δυναμικό μια επιχείρησης δεν είναι από μόνο του ικανό να εγγυηθεί την επιτυχία ενός οργανισμού, μήπως χρειάζεται και κάτι άλλο;

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι σίγουρα χρειάζεται κάτι παραπάνω από την απλή ύπαρξη ενός ικανού προσωπικού. Και αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες επιτυχημένες και ιστορικές εταιρίες δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και κατέληξαν είτε σε σημαντική συρρίκνωση είτε στο κλείσιμο.

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η παγκοσμιοποίηση έχουν δημιουργήσει νέες, μεγάλου μεγέθους και αυξημένης πολυπλοκότητας προκλήσεις. Οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν π.χ. όχι μόνο τον ανταγωνισμό εντός των γεωγραφικών τους ορίων, αλλά και αυτόν της παγκόσμιας αγοράς. Αναγκάζονται επομένως να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις όχι μόνο με μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και επιχειρήσεις με ψηφιακό “ανθρώπινο” δυναμικό διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Για να μπορέσει μια επιχείρηση να ανταπεξέλθει σε αυτές τις προκλήσεις εννοείται ότι θα πρέπει να στηριχτεί στο έμψυχο δυναμικό της. Για να ανταπεξέλθει όμως επιτυχώς θα πρέπει να παρέχει στο δυναμικό της τα ακόλουθα:

Εξέλιξη

Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό σας είναι η μοναδική επένδυση που όσο περνάει ο καιρός δε χάνει την αξία της. Στον καθένα από εμάς αρέσει να αισθάνεται ότι αναπτύσσεται και ότι γίνεται καλύτερος σε κάτι. Ανακαλύψτε τις ιδιαίτερες δεξιότητες του προσωπικού σας, ενισχύστε τις και με την κατάλληλη εκπαίδευση εξοπλίστε τους με νέες. Η σφοδρή επιθυμία του ανθρώπου να εξελιχθεί σε κάτι που τον γεμίζει και του ενισχύει το αίσθημα της ανάπτυξης είναι αυτή που θα αναλάβει και θα τον καθοδηγήσει στη συνέχεια.

Αυτονομία

ΟΙ νέες προκλήσεις απαιτούν νέους τρόπους αντιμετώπισης. Δεν είναι δυνατόν να απαιτούμε από το προσωπικό μας να αντιμετωπίσει το σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας τα ίδια «εργαλεία» με το παρελθόν. Χρειάζεται αυτό να επιστρατεύσει και να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητα του. Δημιουργικότητα και πλαίσια όμως είναι ασύμβατες έννοιες. Αφού λοιπόν έχετε επενδύσει στην ανάπτυξη του προσωπικού σας εμπιστευτείτε τους, δώστε τους την ευκαιρία, το χώρο και το χρόνο να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα τους και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι συναρπαστικά. Τα διάσημα κίτρινα αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων POST IT της εταιρίας 4Μ καθώς και το GMAIL της GOOGLE είναι αποτέλεσμα ενός προγράμματος στο οποίο οι εταιρίες αυτές επέτρεπαν στους εργαζόμενους τους να ασχολούνται το 20% του χρόνου εργασίας τους με όποια ιδέα ήθελαν αυτοί.

Ένα ξεκάθαρο «ΓΙΑΤΙ»

«Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν το «Τι» κάνεις αλλά το «Γιατί το κάνεις» αναφέρει ο Simon Sinek στο βιβλίο του «Start with WHY». Για να μπορέσει η επιχείρηση σας να κινητοποιήσει αλλά και να προσελκύσει ταλέντα θα πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο «Γιατί», ένα ξεκάθαρο σκοπό. Και σαν «Γιατί» δεν εννοούμε το κέρδος, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Γιατί κάνετε ότι κάνετε ως επιχείρηση, τί θέλετε να προσφέρετε στους πελάτες σας, ποιό είναι αυτό που σας διαφοροποιεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό σας. Ξεκαθαρίστε το «Γιατί» σας ή ανακαλύψτε το αν δεν το έχετε βρει ακόμη και φροντίστε να το μεταλαμπαδεύσετε στο προσωπικό σας, γιατί αν το κίνητρο του κέρδους δεν είναι συνδεδεμένο στενά με το κίνητρο του «Γιατί» τότε εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι.

Αν ξεκινήσετε να αντιλαμβάνεστε ότι το προσωπικό σας είναι ένας πολυσύνθετος και πολύπλοκος οργανισμός με την ανάγκη να νιώθει το αίσθημα ότι εξελίσσεται, αν εμπιστευτείτε την δημιουργικότητά του και της δώσετε χώρο και αν του δώσετε ένα ξεκάθαρο νόημα για την ύπαρξη σας ως εταιρία, τότε το προσωπικό σας θα γίνει το μεγαλύτερο περιουσιακό σας στοιχείο.

epixeiro.gr