(L) Επαγγελματικές δεξιότητες που δεν διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τελειώσατε με τα εργαστήριά σας, έχετε αφομοιώσει τόνους γνώσεων και κερδίσατε επάξια ένα καινούριο πτυχίο. Ωστόσο, πιστεύετε πως ο τίτλος αυτός πίσω από το όνομά σας μπορεί να σας προετοιμάσει για την είσοδό σας στον πραγματικό κόσμο;

Δυστυχώς, ένα τυπικό πανεπιστήμιο δεν προσφέρει μαθήματα όπως «πώς να πάρεις προαγωγή» ή «δουλεύοντας με ένα δύσκολο εργοδότη». Παρόλο που τα φοιτητικά σας χρόνια σας δίδαξαν πώς να κάνετε πολλαπλά projects, να διαχειρίζεστε το χρόνο σας και να δημιουργείτε ένα μοντέλο Excel – όλα χρειάζονται στη δουλειά – ο πραγματικός κόσμος είναι γεμάτος από πολλές εκπλήξεις τις οποίες θα μάθετε μόνο όταν εισέλθετε σ’ αυτό.

Παρακάτω θα βρείτε 5 δεξιότητες, τις οποίες δεν μπορούν να διδάξουν οι καθηγητές και που πρέπει να μάθετε πριν από την πρώτη μέρα σας στη δουλειά.

1. Να δουλεύετε με ανθρώπους

Σίγουρα έχετε εργαστεί σε αμέτρητα group εργασιών και έχετε έρθει σε επαφή με αρκετές και διαφορετικές προσωπικότητες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οπότε τι περισσότερο χρειάζεστε για να είστε προετοιμασμένοι; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, χρειάζεται να γνωρίσετε περισσότερες προσωπικότητες.

Πρέπει να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις λεπτές κοινωνικές πτυχές της κουλτούρας του γραφείου και τους ανθρώπους εκεί: η υποδοχή που θα εκτιμήσει μια «Καλημέρα» το πρωί, ο συνάδελφος που παρεξηγεί τις πολλές ερωτήσεις, ο διευθυντής που απορρίπτει κάθε καλή ιδέα σας. Δεν θα δουλεύετε με τους συμφοιτητές σας πια, οπότε θα πρέπει να καταλάβετε πώς λειτουργούν άνθρωποι διαφορετικών γενιών και υπόβαθρων.

2. Ανταγωνισμός

Αν ήσαστε αθλητές ή είχατε μαθήματα όπου η βαθμολογία ήταν μια καμπύλη, πιθανότατα να είχατε συνηθίσει σε έντονο ανταγωνισμό. Αυτός ο κόσμος δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, σωστά;

Λάθος. Είτε έχετε να κάνετε με πελάτες είτε με προαγωγές να είστε προετοιμασμένοι για την πίεση και τον ανταγωνισμό που θα ασκήσουν οι άλλοι, όπως δεν έχετε ξαναδεί πριν. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε.

3. Υπευθυνότητα

Δυστυχώς, δεν σας αφήνουν όλες οι δουλειές να διαλέξετε εσείς το πρόγραμμά σας, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να είστε στην ώρα σας κάθε πρωί. Επίσης, οι νέες σας ευθύνες θα έχουν να κάνουν με meeting, projects και πάρα πολλά email.

Ενδεχόμενα λάθη μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα και να επηρεάσουν και όλους τους υπόλοιπους.

4. Παρουσιάσεις

Μια παρουσίαση μπροστά σε όλη την τάξη μπορεί να σας βοηθήσει να εξασκηθείτε στο δημόσιο λόγο, αλλά το να μάθετε να παρουσιάζετε αποτελεσματικά μπροστά σε έναν πελάτη ή στον εργοδότη σας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Θα πρέπει να μάθετε να πουλάτε μια ιδέα όχι απλώς να την εξηγείτε. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα πρέπει να αντεπεξέλθετε σε ερωτήσεις, διακοπές, διαφορετικές απόψεις και ταυτόχρονα να παραμένετε cool.

5. Διαχείριση του Feedback

Αν πήρατε B σε μια εργασία, μπορεί να είστε ενθουσιασμένοι – ειδικά αν είχε δύσκολο θέμα. Ωστόσο, στον εργασιακό κόσμο, το B σημαίνει ότι απλά θα έπρεπε να είχατε πάρει Α. Στην πραγματικότητα κανείς δεν θα σας πει ότι πήρατε B. Μόνοι σας θα πρέπει να το καταλάβετε ακούγοντας προσεκτικά το feedback που θα λάβετε.

Από την άλλη πλευρά, όταν θα κάνετε εξαιρετική δουλειά, δεν θα έχετε την ικανοποίηση να δείτε ένα Α΄. Αντίθετα, μπορεί να μην ακούσετε και κανένα σχετικό θετικό σχόλιο.

Δεν μπορείτε να ξέρετε τα πάντα για ένα επαγγελματικό περιβάλλον μέχρι να βρεθείτε εκεί, αλλά το να μάθετε μερικά από τα παραπάνω πριν ξεκινήσετε την πρώτη σας δουλειά θα σας προετοιμάσει και θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε πιο γρήγορα.

http://www.ergonblog.gr