(L) Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει ένας Ηγέτης;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


10+1 Έλληνες Coaches απαντάνε στην ερώτηση: «Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει ένας Ηγέτης;». Είναι δύσκολη η καθημερινότητα ενός Ηγέτη. Κάθε μέρα είναι γεμάτη άγχος και νευρικότητα. Οφείλει να δείχνει ψυχραιμία ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Τα καθήκοντά του; Πολλά! Ποια είναι όμως αυτή η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει ένας Ηγέτης στην καθημερινότητά του; Σε αυτό ακριβώς απαντάνε σήμερα οι παρακάτω Coaches.

Αγγελική Πλουμά – Coach

Το να αναλάβει μια θέση ηγεσίας χωρίς να έχει την ικανότητα
Το να κολακευτεί από μέλη της ομάδας
Το να χάσει το στόχο.

Νίκος Νιώτης – Life & Business Coach

Αυτή έχει δύο σκέλη: Το πρώτο έχει να κάνει με την αντιληπτικότητα που χρειάζεται ώστε να εμπνέει και να ενεργοποιεί κάθε έναν από τους ανθρώπους του και σε προσωπικό επίπεδο εκτός του ομαδικού, σύμφωνα με τις προσωπικές αξίες του καθένα. Το δεύτερο έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα και την ταχύτητα διορθώσεων ως προς την απόκλιση από τον στόχο. Πρακτικά καλείται να δείξει την ανθρώπινη ευαισθησία και τον ρεαλισμό του ταυτόχρονα.

Ειρήνη Σφακιανάκη – Coach to Transform & Empower

Να εμπνεύσει και να πείσει να τον ακολουθήσουν.

Η ηγεσία έχει κόστος και αυτό είναι να απαρνηθείς τα προσωπικά σου οφέλη γιατί σε διαφορετική περίπτωση είσαι ένας άνθρωπος με εξουσία και δύναμη αλλά δεν είσαι ηγέτης. Ηγέτης σημαίνει βγαίνω μπροστά και υπερασπίζομαι τους άλλους, δουλεύω πολύ περισσότερο και πολύ σκληρότερα για να φροντίσω και να δημιουργήσω τις συνθήκες εκείνες ώστε οι εργαζόμενοι να εξελιχθούν και να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Το περιβάλλον κτίζεται και είναι ευθύνη του ηγέτη να το δημιουργήσει.

Ο ηγέτης οφείλει να μεταλαμπαδεύσει το αίσθημα ατομικής ευθύνης και δράσης στους πάντες. Όταν οι εργαζόμενοι από τον πιο μικρό στην ιεραρχία μέχρι τον μεγαλύτερο, αισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης που τους αποδίδεται, νιώσουν ότι τους υπολογίζουν, ότι έχουν αξία, ότι μπορούν να κάνουν λάθη και να έχουν δεύτερες ευκαιρίες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και δεν υπάρχει περίπτωση να μην στηρίξουν ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες τον ηγέτη τους.

Θεράπων Φάκας – Life & Business coach

Η μεγαλύτερη δυσκολία ενός ηγέτη, είναι πως θα καταφέρει τους γύρω του να πιστέψουν την εικόνα του αύριο που τους υπόσχεται. Πρέπει να πιστέψουν την υπόσχεση του για το αύριο. Και ο λόγος είναι απλός, όταν κάποιος πιστέψει την υπόσχεση είναι διατεθειμένος να πληρώσει το “τίμημα” της προσπάθειας για την επίτευξη ενός στόχου.

Δήμητρα Ζερβάκη – Business Coach

Η μεγαλύτερη δυσκολία του κάθε ανθρώπου που θέλει να είναι ηγέτης του εαυτού του και έτσι να εμπνέει τους συνανθρώπους του και να επιδιώκει τη θετική αλλαγή, είναι να μην μπορεί να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό. Με άλλα λόγια… να εμφανίζει εσωτερικές αντιστάσεις που δεν του επιτρέπουν να βγαίνει από τη ζώνη άνεσής του και να έχει μειωμένη θέληση για προσωπική αριστεία. Σε επίπεδο ομάδας/κοινωνίας, μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι να έχει γύρω του ανθρώπους επαναπαυμένους, «κοιμισμένους», που έχουν αφεθεί στη μετριότητα.

Βαλεντίνα Κόρδη – High Performance & Mindset Coach

Να παρακινήσει την ομάδα του σε περίοδο κρίσης.

Κατερίνα Αντωνοπούλου – Executive Coach

Η μεγαλύτερη δυσκολία, που εγώ έχω διακρίνει από την εμπειρία μου με στελέχη, είναι να αντιληφθεί ο ηγέτης, την κουλτούρα ενός οργανισμού και πώς ο οργανισμός μαθαίνει και αυτορυθμίζεται, ώστε να χτίσει τη στρατηγική του σε μεταβαλλόμενες αγορές. Ακόμη, η δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας και κουλτούρας του οργανισμού, όταν σε αυτό συνυπάρχουν τόσες διαφορετικές γενιές (millennials,generation x,baby boomers) με διαφορετικές κινητοποιήσεις. Θεωρούμε δεδομένο, πως είναι άριστος στο να διαβάζει την αγορά, τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, τις αλλαγές και τον ανταγωνισμό. Μάλιστα, για κάποιους είναι μεγάλη πρόκληση-δυσκολία είναι να δουν, ποιοι είναι οι ίδιοι σε σχέση με όλο αυτό το σύστημα, που έχουν αναλάβει και το τι μέτρα πρέπει να πάρουν. Ο ηγέτης δεν είναι manager. Είναι κάτι ευρύτερο. Είναι αυτός που προκαλεί και χειρίζεται τις εξελίξεις.

Χριστόφορος Καρράς – Performance Coach, Coaching trainer

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι δημιουργία της ομάδας και η ανάπτυξή της στα στάδια της κανονικότητας και παραγωγικότητας. Είναι η μέγιστη δυσκολία γιατί εστιάζει καθαρά στη δομή. Ο κοινός σκοπός, η πίστη στην ομάδα και το αίσθημα της συνέργειας είναι προαπαιτούμενα για την διαχείριση κρίσεων και για την επιτυχή έκβαση της αποστολής.

Σιδέρη Βικτωρία – Executive Coach

Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει ένας ηγέτης είναι ο δικός του φόβος να αναπτυχθεί η ομάδα του περισσότερο από εκείνον. Σε ένα αρκετά σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό που βιώνουν οι περισσότεροι στο εργασιακό τους περιβάλλον, η αγωνία ότι πρέπει να είσαι πάντα ο καλύτερος και ο πιο αποτελεσματικός, μπορεί να καταστρέψει την αυθεντική και γνήσια ανάγκη ενός πραγματικού ηγέτη να αναπτύσσει την ομάδα του χωρίς να φοβάται αν θα τον ξεπεράσει. Είναι αυτή η αγωνία και ο φόβος που κάνει τελικά τον ηγέτη συγκεντρωτικό και ανταγωνιστικό, με αποτέλεσμα μια ομάδα που φυτοζωεί και τελικά αποτυγχάνει. Δεν αντιλαμβάνεται, όμως, ότι μαζί της αποτυγχάνει και ο ίδιος. Αντίθετα, σε μια ομάδα που ο ηγέτης είναι πεπεισμένος πως η επιτυχία και η εξέλιξη της ομάδας του είναι αυτό που θα ορίσει και τη δική του επιτυχημένη πορεία, μοιράζεται ανοιχτά την γνώση του, δεν μπλοκάρει την ανάπτυξη των μελών της ομάδας του και αναπτύσσεται μαζί τους.

Ελένη Δημάκη – Business Coach

Το να χάσει την εμπιστοσύνη της ομάδας του. Εάν δεν υποστηρίζει το ρόλο του σε κάθε έκφανση τότε οι απώλειες που θα υπάρξουν θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανομοιογένια μεταξύ της ομάδας, τις αποκλίσεις και την επιβράδυνση των απαιτούμενων ενεργειών. Με απλά λόγια δε μπορεί κάποιος που ηγείται μιας ομάδος να παρουσιάζεται λέγοντας “δεν ξέρω τι θα κάνουμε.”

Πάμελα Καραβά – Executive & Lifestyle Coach, Coach Trainer & Assessor

Όταν ηγείται για χρόνια, και ξαφνικά η ψυχολογία της μάζας αλλάξει και πλέον αποφασίζει να κάνει μια «επανάσταση». Ο σωστός ηγέτης θα πρέπει να έχει προβλέψει μια τέτοια πιθανή κατάσταση, δε σημαίνει όμως ότι θα είναι εύκολο να τη διαχειριστεί.

του Στάθη Κετιτζιάν
epixeiro.gr