MyPefkos ΚοινΣΕπ «Πευκόσημο» θέσπισαν οι πολίτες στους Πεύκους και συντηρούν την περιοχή τους


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Το «Πευκόσημο» είναι ένα είδος φόρου, ένα τέλος που πληρώνουν οι επιχειρηματίες και οι επιτηδευματίες των Πεύκων της Λίνδου, ώστε η περιοχή τους να παραμένει καθαρή, ευπρεπισμένη και σηματοδοτημένη σωστά.

Το «Πευκόσημο» θυμίζει λίγο τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ, με τη διαφορά ότι η καταβολή του γίνεται οικειοθελώς από την επιχείρηση, η οποία γνωρίζει επακριβώς το είδος της ανταπόδοσης που θα έχει. Το «Πευκόσημο» είναι ίσως ο πρώτος «φόρος» που θεσπίστηκε από οργάνωση Κοινωνίας των Πολιτών και αγκαλιάστηκε από τους «φορολογούμενους». Η οργάνωση ονομάζεται «MyPefkos» και είναι από τις παλαιότερες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (κοινσεπ) που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα.

«Ιδρύσαμε το MyPefkos το έτος 2012 με σκοπό να λειτουργήσει απόλυτα ανταποδοτικά για την περιοχή», περιέγραψε προς τη «δημοκρατική» ο επιχειρηματίας – ξενοδόχος Κωνσταντίνος Μιγκός, νυν πρόεδρος της κοινσεπ MyPefkos και εξήγησε: «Η περιοχή των Πεύκων δεν είναι χωριό όπως η Λίνδος, ή η Λάρδος, ούτε καν ένας συνοικισμός κατοίκων, όπως για παράδειγμα είναι το Μαντρικό και η Ελεούσα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή αποκλειστικά και μόνο με επιχειρήσεις, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι στη διάρκεια του χειμώνα είναι ελάχιστοι. Ανέκαθεν αυτό δυσκόλευε τις παλιές κοινότητες Λίνδου και Λάρδου, τον δήμο Λίνδου στη συνέχεια και πιο μετά το δήμο Ρόδου στο να εξασφαλίσουν κονδύλια για τις καθημερινές ανάγκες φροντίδας των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων. Έτσι, αποφασίσαμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να υποστηρίξουμε τον Δήμο μας».

Σ’ αυτά τα 10 χρόνια λειτουργίας η MyPefkos φαίνεται ότι έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα. Με τα έσοδα από το «Πευκόσημο», τις εκδηλώσεις, τις συναυλίες, τα μπλουζάκια, τα έντυπα, τις λαχειαγορές έχει καταφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Μεταξύ των άλλων:

 • Αλλαγή όλου του κεντρικού φωτισμού στον οικισμό και στην παραλία Πεύκων και αντικατάστασή τους από καινούργια φωτιστικά νέου τύπου.
 • Αγορά 50 μεταλλικών κάδων απορριμμάτων 1.300 λίτρων.
 • Αγορά και τοποθέτηση 50 μικρών τσιμεντένιων κάδων απορριμμάτων στον οικισμό και 15 στις παραλίες.
 • Αγορά οχήματος ειδικού τύπου με ανατροπή «Piazzio Porter» για περισυλλογή απορριμμάτων από τους μικρούς κάδους και γενικά για τις ανάγκες του οικισμού.
 • Πρόσληψη οδοκαθαριστή που παρέχει υπηρεσίες σε όλο τον οικισμό 6 φορές την εβδομάδα.
 • Τοποθέτηση 16 χτιστών καθιστικών σε διάφορα μέρη του οικισμού.
 • Τοποθέτηση 19 επιγραφών οικολογικού τύπου από ξύλο για να τονιστούν τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής.
 • Αγορά 7 κολώνων αυτόνομου ηλεκτροφωτισμού με φωτοβολταϊκό.
 • Κατασκευή ράμπας σε διάφορα σημεία για πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
 • Ελαιοχρωματισμοί, διαβάσεις πεζών και φροντίδα πεζοδρομίων.
 • Συντήρηση δημόσιων τουαλετών, ντους και αποδυτηρίων στις παραλίες.
 • Κατασκευή ειδικών χώρων σίτισης αδέσποτων ζώων.
 • Φιλοξενία 4 κτηνιάτρων από Αγγλία για την μαζική στείρωση 378 γατών.

«Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά ως προς τον Δήμο Ρόδου, αλλά ερχόμαστε με τη δουλειά μας να βοηθήσουμε το έργο του. Βλέπετε, οι ανάγκες της περιοχής μας είναι διαρκείς. Στηριζόμαστε αποκλειστικά στους Άγγλους τουρίστες, οι οποίοι ως λαός είναι αρκετά καταναλωτικός. Αγοράζουν διαρκώς νερά σε πλαστικό μπουκαλάκι, μπύρες, θέλουν να έχουν κάτι διαρκώς στα χέρια τους. Η καθαριότητα είναι το πρώτο μας ζητούμενο κι αφού όλοι οι επιχειρηματίες κερδίζουμε από τον τουρισμό, ανταποδίδουμε στον τόπο φροντίζοντάς τον» εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Μιγκός.

Γενικά οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, όπως όλες οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, δεν έχουν κρατικά έσοδα. Συντηρούν τα λειτουργικά τους έξοδα μέσα από δραστηριότητες, ειδικές προωθητικές δράσεις και δωρεές. Κατά καιρούς προκηρύσσονται ευρωπαϊκά ή περιφερειακά χρηματοδοτικά προγράμματα με συγκεκριμένη στόχευση, όμως η λειτουργία κάθε οργάνωσης Κοινωνίας των Πολιτών δεν μπορεί να στηρίζεται ή να αποσκοπεί μόνο σε αυτά. Τα κέρδη που προκύπτουν από τις δραστηριότητες πρέπει να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς συλλογικής ωφέλειας.

«Αυτά τα 10 χρόνια, με την MyPefkos οργανώσαμε σειρά εκδήλωσεων και δραστηριοτήτων με στόχο την προβολή της περιοχής των Πεύκων. Κάθε χρόνο τυπώνουμε έναν χάρτη της περιοχής σε χιλιάδες αντίτυπα και σε αυτόν συμπεριλαμβάνουμε ως προβεβλημένες επιχειρήσεις εκείνους που πληρώνουν το ετήσιο ποσό που έχουμε συμφωνήσει».

Η MyPefkos είναι μια επιτυχημένη οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών. Είναι μια επιχείρηση κοινωφελής, όπως αυτές που στα χρόνια που θα ακολουθήσουν αναμένεται να αναπτυχθούν περαιτέρω σε όλη την Ελλάδα και να διαδραματίσουν ρόλο στις περιοχές δράσης τους.

«Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτε δεν μας δόθηκε απλόχερα από την αρχή» περιγράφει προς τη ‘δ’ ο κ. Μιγκός. «Τα πρώτα χρόνια όλοι βάζαμε από τη τσέπη μας για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη οδός. Στο πέρασμα των χρόνων οι επιχειρηματίες είδαν τη δουλειά που κάνουμε και πείσθηκαν, άρχισαν να συμμετέχουν, να συνεισφέρουν και τώρα πια όλα είναι πιο εύκολα».

Η λίστα με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της κοινσεπ MyPefkos δεν έχει τέρμα, όμως απ’ όλες ξεχωρίζει μια μικρή, σχεδόν μηδαμινού κόστους, ωστόσο τόσο αποτελεσματική:

«Τοποθετήσαμε μια webcamera στην παραλία «Λη» που κάνει διαρκή, ζωντανή μετάδοση της εικόνας της θάλασσας των Πεύκων. Σε πληροφορώ ότι έρχονται οι Άγγλοι επισκέπτες για διακοπές και λένε ότι όλο το χειμώνα δούλευαν κάτω από τον βρετανικό συννεφιασμένο ουρανό και είχαν στις οθόνες των υπολογιστών τους την live εικόνα από τη θάλασσά μας. Μας λένε ότι βλέπουν την εικόνα, σκέφτονται ‘εκεί θα είμαι το καλοκαίρι’ και παίρνουν κουράγιο». {Πηγή:www.dimokratiki.gr}

Η διοικούσα επιτροπή και τα ιδρυτικά μέλη της MyPefkos είναι:

 1. Κωνσταντίνος Μιγκός, πρόεδρος
 2. Κωνσταντίνος Νικολέτος, γραμματέας
 3. Νικόλαος Παυλακίδης, ταμίας
 4. Εμμανουήλ Κούρος, ιδρυτικό μέλος
 5. Παναγιώτης Κούρος, ιδρυτικό μέλος
 6. Φίλιππος Μαστροσαββάκης, ιδρυτικό μέλος
 7. Παναγιώτης Κρητικός, ιδρυτικό μέλος
 8. Χαράλαμπος Κελεπέρας, ιδρυτικό μέλος
 9. Κυριάκος Μανωλάκης, ιδρυτικό μέλος