Subscribe: FaceBook Twitter

ΔΙΚΤΥΟ - Κοιν.Σ.Επ. | Η Μοναδική ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοιν. Συν. Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας - από τον Δεκέμβρη του 2012 σας βοηθούμε στα πρώτα σας βήματα και όποτε μας χρειάζεστε! Με την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων και εθελοντών για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα | Επικοινωνία


Νόημα και περιεχόμενο δίνει τους τελευταίους μήνες στο Δημοτικό Σχολείο Λισβορίου, που αποτελεί πλέον μετά τις συγχωνεύσεις απλό κτήριο και όχι σχολική μονάδα, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «Ανοιχτά Σχολειά». Στους χώρους του Σχολείου δίνει το παρών και ο Σύλλογος Γυναικών Λισβορίου, αλλά και ομάδα αρχαιολόγων που ασχολείται με τις ανασκαφές ευρημάτων στην περιοχή.

images

Η υπεύθυνη της πενταμελούς Κοιν.Σ.Επ., Ραλλού Σκαρβέλλη, έχει ολοκληρώσει σπουδές Σκηνογραφίας και Κινηματογράφου, ασχολείται με την κεραμική και για διάφορους προσωπικούς λόγους αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο Λισβόρι, δίνοντας ζωή στο χωριό, αλλά και σταθερή δημιουργική και ψυχαγωγική απασχόληση σε μικρούς και μεγάλους. «Πριν από τρία χρόνια, το Δημοτικό Σχολείο Λισβορίου Λέσβου έκλεισε λόγω των συγχωνεύσεων.

Το πιθανότερο να κατέληγε σ’ ένα ακόμη σχολείο-φάντασμα όπως τόσα άλλα. Αποφασίσαμε λοιπόν να στεγάσουμε εκεί μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Την ονομάσαμε “Ανοιχτά Σχολειά” και φιλοδοξούμε να δώσουμε και να πάρουμε μια ανάσα μες στο ασφυκτικό περιβάλλον τού σήμερα.

Τα “Ανοιχτά Σχολειά” φιλοδοξούν να αφυπνίσουν πνευματικά, να κινητοποιήσουν και να υπενθυμίσουν αξίες και ιδέες, που, ανάμεσα στο διαρκή ανελέητο αγώνα της επιβίωσης, του άγχους της επόμενης ημέρας και του επόμενου έκτακτου δελτίου ειδήσεων, φαίνεται πως ξέπεσαν, άδικα και άδοξα», αναφέρει η ίδια.

Μετά από αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις απαιτούμενες άδειες που χρειάστηκε εννιά μήνες για να ολοκληρωθούν, η Κοιν.Σ.Επ. αναγνωρίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Ας σημειωθεί ότι ο χώρος του Σχολείου έχει παραχωρηθεί μετά από την αποδοχή του σχετικού αιτήματος από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Κώστα Αστυρακάκη.

«Η αίθουσα θύμιζε αποθήκη, με ποντικοφαγωμένα, καλλιγραφημένα αρχεία συσσιτίων τού 1912 (!), βιβλία τού 1895 τυπωμένα “Εν Κωνσταντινουπόλει”, αλλά και φιλοβασιλικά, που έχουν όμως και αυτά τη σημασία τους. Ξεκινούσαμε λοιπόν κάθε πρωί με τους κουβάδες και τις σφουγγαρίστρες, καθαρίζαμε, τρίβαμε, ζωγραφίζαμε, ώρες ατελείωτες. Περιττό να πω, όχι low budget, κυριολεκτικά no budget ήταν η όλη προσπάθειά μας», προσθέτει η κ. Σκαρβέλλη.

Η Κοινοπραξία
Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών για τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την οικολογία, την εκπαίδευση, τις παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων, αγωγής υγείας που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.

«Στόχος μας είναι ο χώρος του Σχολείου να είναι ανοιχτός τις περισσότερες μέρες και ώρες της εβδομάδας και να λειτουργεί ως στέκι», λέει στο «Ε» η κ. Σκαρβέλλη. Με εκδηλώσεις με στελέχη των «Γιατρών του Κόσμου» και του Κέντρου Πρόληψης «Πνοή», το «Ανοιχτό Σχολειό» στο Λισβόρι έκανε τα πρώτα του βήματα και έπεται συνέχεια.

Μαθήματα κεραμικής, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, «παραμυθογραφήματα» και δημιουργία ντοκυμαντέρ βρίσκονται στα σκαριά και θα απασχολήσουν τα παιδιά και το καλοκαίρι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6947-486712.

http://www.emprosnet.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τα άρθρα μας με αυτή την ένδειξη (L)* είναι στα πλαίσια του Δια Βίου Μάθησης πρόγραμμα μας με χρήσιμα άρθρα για όλους τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, μια συλλογή χρήσιμων άρθρων από εξειδικευμένες σελίδες. Και όλα τα μαθήματα είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την κατηγορία https://goo.gl/j0nWfo 

loading...

Comments

comments

© 2016 ΔΙΚΤΥΟ – Κοιν.Σ.Επ. · Subscribe: RSS Twitter · WordPress Theme designed by Theme Junkie
Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. More Info | Close
Close

Subscribe to our mailing list

* indicates required


Η ενημερωτική πύλη KoinSEp.Org στο πλαίσιο ανάπτυξης της δράσης της στην στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα που πιστά υπηρετεί εδώ και πάνω από 3 χρόνια δημιουργεί στο κέντρο της Αθήνας μια Θερμοκοιτίδα ανάπτυξης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και σας καλεί να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον για ένταξη στην δομή αυτή συμπληρώνοντας την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΕΔΩ

imgimagesΕίναι σε πλήρη λειτουργία πλέον ο πρώτος και μοναδικός κατάλογος αφιερωμένος στην παρουσίαση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του νόμου 4019/11 και φιλοξενούμε πάνω από 200 ΚοινΣΕπ με τις δράσεις τους και τις πληροφορίες επικοινωνίας από όλη την Ελλάδα. Μέσα από το περιβάλλον αυτό μπορείτε να πλοηγηθείτε εύκολα και να βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε σε όλη την Ελλάδα, οι τρόποι αναζήτησης είναι πολλοί. Η δική σου ΚοινΣΕπ είναι μέσα; enter

images

Monthly Stats 2012 - 2016