Subscribe: FaceBook Twitter

ΔΙΚΤΥΟ - Κοιν.Σ.Επ. | Η Μοναδική ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοιν. Συν. Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας - από τον Δεκέμβρη του 2012 σας βοηθούμε στα πρώτα σας βήματα και όποτε μας χρειάζεστε! Με την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων και εθελοντών για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα | Επικοινωνία


Τις χώρες με το πιο πρόσφορο έδαφος για κοινωνικές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που εργάζονται για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, αναδεικνύει έρευνα του ιδρύματος Thomson Reuters ανάμεσα σε 900 ειδικούς στην κοινωνική επιχειρηματικότητα στις 45 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.

Στην κορυφή βρίσκονται οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, τις περισσότερες δυσκολίες συναντούν αυτού του τύπου τα εγχειρήματα στην Τουρκία, την Ιρλανδία αλλά και τη Βενεζουέλα.

Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 39η θέση, παρότι αναγνωρίζεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους να γίνουν κοινωνικοί επιχειρηματίες και ελέω κρίσης.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που εντοπίζει η έρευνα για τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας είναι η πρόσβαση σε μη οικονομική βοήθεια, πιθανότατα για την αντιμετώπιση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, αλλά και για τη δυνατότητα να επιβιώνουν οι απασχολούμενοι στον τομέα από το εισόδημα που κατορθώνουν να αποκομίσουν.

Επίσης, παρατηρείται έλλειψη ενημέρωσης στο κοινό, καθώς μόλις ένας στους τρεις (29%) γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Οι περισσότεροι από τους ειδικούς που συμμετείχαν στην ερευνητική ομάδα, που εκτός από το ίδρυμα Thomson Reuters αποτελείται από την Deutsche Bank, το Global Social Entrepreneurship Network (GSEN) και τη UnLtd, διαπίστωσαν ότι η δυσκολία στο ευρύ κοινό να κατανοήσει την κοινωνική οικονομία οφείλεται στην πληθώρα ορισμών.

Επίσης, το γεγονός ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι και μη κερδοσκοπικές και κερδοσκοπικές έδειξε να προβληματίζει αρκετούς πολίτες, όπως και το γεγονός ότι σε διάφορες από τις συμμετέχουσες χώρες δεν υπήρχε σαφής ορισμός για το νομικό και φορολογικό status τους.

Ενα από τα στερεότυπα που προσπαθεί να σπάσει η έρευνα είναι αυτό, σύμφωνα με το οποίο οι κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι κάποιοι γραφικοί ουτοπιστές. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οπως τονίζεται στα συμπεράσματα, η αυξημένη κατανόηση εκ μέρους των πολιτών για τον ρόλο των κοινωνικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να πιέσει τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες να λάβουν μέτρα στήριξής τους και να ξεκαθαρίσουν το νομικό πλαίσιο.

► Info: Ολόκληρη η έρευνα βρίσκεται στο: http://poll2016.trust.org/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τα άρθρα μας με αυτή την ένδειξη (L)* είναι στα πλαίσια του Δια Βίου Μάθησης πρόγραμμα μας με χρήσιμα άρθρα για όλους τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, μια συλλογή χρήσιμων άρθρων από εξειδικευμένες σελίδες. Και όλα τα μαθήματα είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την κατηγορία https://goo.gl/j0nWfo 

loading...

Comments

comments

© 2016 ΔΙΚΤΥΟ – Κοιν.Σ.Επ. · Subscribe: RSS Twitter · WordPress Theme designed by Theme Junkie
Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. More Info | Close
Close

Subscribe to our mailing list

* indicates required


Η ενημερωτική πύλη KoinSEp.Org στο πλαίσιο ανάπτυξης της δράσης της στην στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα που πιστά υπηρετεί εδώ και πάνω από 3 χρόνια δημιουργεί στο κέντρο της Αθήνας μια Θερμοκοιτίδα ανάπτυξης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και σας καλεί να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον για ένταξη στην δομή αυτή συμπληρώνοντας την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΕΔΩ

imgimagesΕίναι σε πλήρη λειτουργία πλέον ο πρώτος και μοναδικός κατάλογος αφιερωμένος στην παρουσίαση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του νόμου 4019/11 και φιλοξενούμε πάνω από 200 ΚοινΣΕπ με τις δράσεις τους και τις πληροφορίες επικοινωνίας από όλη την Ελλάδα. Μέσα από το περιβάλλον αυτό μπορείτε να πλοηγηθείτε εύκολα και να βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε σε όλη την Ελλάδα, οι τρόποι αναζήτησης είναι πολλοί. Η δική σου ΚοινΣΕπ είναι μέσα; enter

images

Monthly Stats 2012 - 2016