Subscribe: FaceBook Twitter

ΔΙΚΤΥΟ - Κοιν.Σ.Επ. | Η Μοναδική ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοιν. Συν. Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας - από τον Δεκέμβρη του 2012 σας βοηθούμε στα πρώτα σας βήματα και όποτε μας χρειάζεστε! Με την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων και εθελοντών για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα | Επικοινωνία


imagesΗ παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να προβληθούν οι αξίες των συνεταιρισμών και η μοναδική προσέγγισή τους ως προς τη βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη

Με τίτλο «Συνεταιριστικές επιχειρήσεις: η δύναμη να δράσουμε για ένα βιώσιμο μέλλον» έρχεται το Σάββατο 2 Ιουλίου η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών. Εορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου από το 1923, και το 1995 αναγνωρίστηκε με ψήφισμα από τον ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ να θεσπίσει τη συγκεκριμένη παγκόσμια μέρα δείχνει τη συμβατότητα των στόχων του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη με τους στόχους του παγκόσμιου συνεταιριστικού κινήματος, υποστηρίζει η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία (ICA).

Το θέμα της παγκόσμιας ημέρας αλλάζει κάθε χρόνο και φέτος προτεραιότητα έχουν οι στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αφορούν την εξάλειψη της φτώχειας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Σύμφωνα με την ICA, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ καθώς:

α) προωθούν τη δημοκρατία, την κοινωνική ενσωμάτωση και λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος,

β) λόγω των συνεταιριστικών αρχών έχουν βασικό στόχο τη βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση και

γ) ενισχύουν την εργασιακή ασφάλεια, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τις επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Για την επίτευξη των παραπάνω αρκετά φιλόδοξων στόχων δεν αρκεί φυσικά να συμβάλλουν κάποιες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αλλά απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τους παγκόσμιους ηγέτες.

Η παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών μπορεί, λοιπόν, να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να προβληθούν οι αξίες των συνεταιρισμών και η μοναδική προσέγγισή τους ως προς τη βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία καλεί τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο να γιορτάσουν την ημέρα με διάφορους τρόπους.

Αρχικά να ενημερωθούν οι συνεταιριστές για την ύπαρξη της ημέρας μέσω ενημερωτικών δράσεων ή εκδηλώσεων.

Σημαντική θεωρείται και η παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες, όπως και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των εθνικών αρχών στο θέμα των συνεταιρισμών.

Επιπλέον συνίσταται σε όλες τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να θέσουν στόχους που να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και να μοιράζονται διαδικτυακά αυτή την προσπάθεια με τη διεθνή κοινότητα μέσω ειδικής πλατφόρμας που έχει ετοιμαστεί και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στης 2 Ιουλίου.

Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατόν η επίτευξη των φιλόδοξων αλλά αναγκαίων στόχων του ΟΗΕ να μη μείνει μόνο στα λόγια, καθώς θα δεσμευτούν ηλεκτρονικά να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση αρκετές συνεταιριστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Ορατότητα στην προσπάθεια μπορεί να δοθεί και μέσω social media, γι’ αυτό έχει φτιαχτεί ειδικό hashtag (#coopsday) και η ICA ζητά επίσης από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να αναρτήσουν το λογότυπο της ημέρας στις ιστοσελίδες τους.

Οι 17 στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη υιοθετήθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 με ορίζοντα το 2030.

Αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας να μπει τέλος στη φτώχεια, να προστατευτεί ο πλανήτης και να υπάρξει ευημερία για όλους.

Ανάμεσα τους βρίσκονται: η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, η ποιοτική εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων, η αξιοπρεπής εργασία και η οικονομική ανάπτυξη, η καθαρή ενέργεια, οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, η υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση, η προστασία της θαλάσσιας ζωής, η δράση για την κλιματική αλλαγή κ.ά.

INFO: coopsday.coop

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τα άρθρα μας με αυτή την ένδειξη (L)* είναι στα πλαίσια του Δια Βίου Μάθησης πρόγραμμα μας με χρήσιμα άρθρα για όλους τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, μια συλλογή χρήσιμων άρθρων από εξειδικευμένες σελίδες. Και όλα τα μαθήματα είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την κατηγορία https://goo.gl/j0nWfo 

loading...

Comments

comments

© 2016 ΔΙΚΤΥΟ – Κοιν.Σ.Επ. · Subscribe: RSS Twitter · WordPress Theme designed by Theme Junkie
Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. More Info | Close
Close

Subscribe to our mailing list

* indicates required


Η ενημερωτική πύλη KoinSEp.Org στο πλαίσιο ανάπτυξης της δράσης της στην στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα που πιστά υπηρετεί εδώ και πάνω από 3 χρόνια δημιουργεί στο κέντρο της Αθήνας μια Θερμοκοιτίδα ανάπτυξης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και σας καλεί να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον για ένταξη στην δομή αυτή συμπληρώνοντας την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΕΔΩ

imgimagesΕίναι σε πλήρη λειτουργία πλέον ο πρώτος και μοναδικός κατάλογος αφιερωμένος στην παρουσίαση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του νόμου 4019/11 και φιλοξενούμε πάνω από 200 ΚοινΣΕπ με τις δράσεις τους και τις πληροφορίες επικοινωνίας από όλη την Ελλάδα. Μέσα από το περιβάλλον αυτό μπορείτε να πλοηγηθείτε εύκολα και να βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε σε όλη την Ελλάδα, οι τρόποι αναζήτησης είναι πολλοί. Η δική σου ΚοινΣΕπ είναι μέσα; enter

images

Monthly Stats 2012 - 2016