Η SEE (Κοινωνική Οικονομία στην Ευρώπη) υπενθυμίζει ότι η κοινωνική οικονομία δίνει λύσεις στην πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζουμε


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Αύριο, 14 Σεπτεμβρίου στις 9 π.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης, η συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Εν όψει αυτής της σημαντικής συζήτησης, ο Πρόεδρος της Κοινωνικής Οικονομίας της Ευρώπης Juan Antonio Pedreño έστειλε μια ανοιχτή επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας ότι η κοινωνική οικονομία παρέχει ήδη λύσεις στην πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ότι αυτές οι λύσεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν και μεγιστοποιήθηκε μέσω μιας φιλόδοξης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία που πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας της Ευρώπης να επιτύχει δίκαιες πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, μια νέα ώθηση για δημοκρατία και μια οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση και οικονομική και κοινωνική αναταραχή που τροφοδοτείται από την επιθετικότητα του Πούτιν κατά της Ουκρανίας. Μια κρίση που επικαλύπτεται με την κλιματική έκτακτη ανάγκη, την ψηφιακή μετάβαση και την κούραση των πολιτών λόγω της εμπειρίας της πανδημίας COVID19.

Σε αυτό το πλαίσιο πολλαπλής κρίσης, η κοινωνική οικονομία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να δώσει λύσεις. Οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας παράγουν και διανέμουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παρέχουν υποστήριξη σε οργανισμούς και νοικοκυριά για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Παρέχουν ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και ευκαιρίες εργασίας για όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ή εκείνων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας. Η κοινωνική οικονομία αντιπροσωπεύει ανταγωνιστικά επιχειρηματικά μοντέλα που δεν επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των κερδών, αλλά την επανεπένδυσή τους σε ποιοτικές υπηρεσίες, θέσεις εργασίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Στο σημερινό δύσκολο πλαίσιο, η επιστολή επισημαίνει ορισμένες υπάρχουσες λύσεις κοινωνικής οικονομίας που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως και δεν υποστηρίζονται πλήρως. Για παράδειγμα, 1.250.000 Ευρωπαίοι ήδη παράγουν και καταναλώνουν καθαρή ενέργεια μέσω των συνεταιρισμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (REScoops), ένα κίνημα που είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς έως το 2050 το 45% της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να βρίσκεται στα χέρια των πολιτών και περίπου το τέταρτο αυτού θα μπορούσε να παραχθεί μέσω συνεταιρισμών. Πολλοί φορείς της κοινωνικής οικονομίας συνοδεύουν επίσης πολίτες και εταιρείες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την παροχή λύσεων βιώσιμης κινητικότητας (σιδηρόδρομοι, κοινή χρήση αυτοκινήτου, ποδηλασία κ.λπ.).

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε ένα φιλόδοξο ΣΔΑΕ για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας μεταξύ νέων και νέων επιχειρηματιών και να δημιουργήσουμε περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ, αυξάνοντας από το 6,3% του συνόλου των θέσεων εργασίας στην ΕΕ στο 10% έως το 2030.

Πολλές από τις στρατηγικές δράσεις SEAP βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, καθώς η πρόταση για Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις συνθήκες πλαισίου κοινωνικής οικονομίας, τις πιθανές νομοθετικές δράσεις για διασυνοριακές δραστηριότητες ενώσεων και άλλων ΜΚΟ, τα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα InvestEU για την κοινωνική οικονομία, τις μεταβατικές οδούς για το οικοσύστημα της κοινωνικής οικονομίας, την καθοδήγηση που διευκρινίζει τη φορολογική μεταχείριση της διασυνοριακής φιλανθρωπίας ή την Ακαδημία Πολιτικής Επιχειρηματικότητας Νέων. Όλες αυτές οι δράσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν σε στενή συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, οι οποίοι αξίζουν επίσης καλύτερη αναγνώριση ως εργοδότες στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου της ΕΕ. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε να δούμε την κοινωνική οικονομία ψηλά στο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2023, καθώς και μέρος της ομιλίας σας για την κατάσταση της Ένωσης.