Αυτές είναι οι 20 απαντήσεις για να κλείσετε θέση στο νέο ΕΣΠΑ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


ην ερχόμενη εβδοµάδα (27/2) ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για τη δράση του ΕΣΠΑ «Εργαλειοθήκη Επιχειρηµατικότητας: Εµπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση», η οποία θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαΐου. Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάµενων µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εµπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης και στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης-κοινωνικής µέριµνας προκειµένου να αναβαθµίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Ο προϋπολογισµός της δράσης είναι 60 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας και αφορά επενδυτικά σχέδια από 10.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Επειδή το ενδιαφέρον του κόσµου αναµένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό για τη συγκεκριµένη δράση, ας δούµε 20 από τις πιο συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις, όπως αυτές τις αξιολογεί το υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης, προκειµένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι αιτούντες.

  1. Ποιο δικαιολογητικό θα πρέπει να προσκοµιστεί έτσι ώστε να πιστοποιείται η λειτουργική περίοδος του τελευταίου έτους (2018) που ζητείται στα βαθµολογούµενα κριτήρια (B5); Για τη διαπίστωση του συγκεκριµένου κριτηρίου θα πρέπει να προσκοµισθεί από τον δικαιούχο αποδεικτικό στοιχείο για κάθε µήνα λειτουργίας της επιχείρησης για όλο το έτος 2018 όπως τιµολόγια, αποδείξεις λιανικής/παροχής υπηρεσιών.
  2. Eποχικές επιχειρήσεις µπορούν να υποβάλουν επενδυτική πρόταση; Επιχείρηση που λειτουργεί 10 χρόνια σαν εστιατόριο, αλλά εξυπηρετεί πελάτες 6 µήνες τον χρόνο, χωρίς όµως να διακόπτει τη λειτουργία της µπορεί να συµµετάσχει; Ναι, µπορούν να υποβάλουν επενδυτική πρόταση εφόσον έχουν αδιάλειπτη λειτουργία.
  3. Συστέγαση επιχειρήσεων επιτρέπεται; Στην Πρόσκληση της ∆ράσης δεν γίνεται σχετική αναφορά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο φορέας της επένδυσης να λειτουργεί σε διακριτό χώρο και να αποκλειστεί η πιθανότητα να επιδοτηθεί έµµεσα άλλη επιχείρηση. Κατά τον έλεγχο θα διαπιστωθεί η διακριτότητα των δαπανών στον τόπο υλοποίησης της επένδυσης.
  4. Επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται τόσο σε επιλέξιµες όσο και σε µη επιλέξιµες δραστηριότητες δύναται να υποβάλει επενδυτικό σχέδιο; Ναι, αλλά µπορεί να υποβάλει µόνο για τις επιλέξιµες δραστηριότητες και υπό τον όρο ότι οι µη επιλέξιµες δεν αφορούν τους ΚΑ∆ 1, 2, 3.
  5. Ενισχύεται η δηµιουργία υποκαταστήµατος; ∆ηλαδή, επιλέξιµη επιχείρηση µπορεί να αιτηθεί ενίσχυση µόνο για δαπάνες που θα υλοποιηθούν σε νέο τόπο ο οποίος δεν υφίσταται σήµερα; ∆εν επιδοτείται το νέο υποκατάστηµα εκτός εάν έχει ιδρυθεί πριν την προκήρυξη της ∆ράσης.
  6. Επιχείρηση που διέθετε τους ΚΑ∆ 1, 2, 3 πριν από την υποβολή µπορεί να υποβάλει επενδυτικό σχέδιο; Μπορεί, αρκεί να προκύπτει πως η διακοπή των εν λόγω ΚΑ∆ προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηµατοδότησης. Η ως άνω διακοπή θα πρέπει να διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.
  7. Μια επιχείρηση που έχει τον ΚΑ∆ 56.10.19.15 Υπηρεσίες πώλησης πίτσας σε πακέτο για τρεις διαχειριστικές χρήσεις και κάνει έναρξη τώρα τον ΚΑ∆ 56.10.11.01 Υπηρεσίες καφέ-ζαχαροπλαστείου, µε διάθεση πρόσβασης στο ∆ιαδίκτυο µπορεί να κάνει δαπάνες σχετικές µε τον ΚΑ∆ 56.10.11.01; Οχι. Σύµφωνα µε το Παράρτηµα IV – Τυπική Προϋπόθεση A3, η επιχείρηση θα πρέπει: «Να διαθέτει πριν από την ηµεροµηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηµατοδότησης τους επιλέξιµους ΚΑ∆ της επένδυσης, σύµφωνα µε το Παράρτηµα ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑ∆) ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών αυτών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων».
  8. Οι δαπάνες εργασιών πρέπει να γίνονται µετά την έκδοση των προβλεπόµενων από τη νοµοθεσία αδειών; Σύµφωνα µε την Πρόσκληση της ∆ράσης: «Οι δαπάνες εργασιών πρέπει να γίνονται µετά την έκδοση των προβλεπόµενων από τη νοµοθεσία αδειών, ειδάλλως θα είναι µη επιλέξιµες».
  9. Αν επιχείρηση διαθέτει περισσότερα από 1 υποκαταστήµατα ενεργά, για να καλύψει την τυπική προϋπόθεση της νόµιµης λειτουργίας θα πρέπει να προσκοµιστούν άδειες λειτουργίας για καθένα υποκατάστηµα ή µόνο για την έδρα της επιχείρησης; Θα πρέπει να προσκοµιστεί άδεια για τον/τους ΚΑ∆ επένδυσης για τον/ τους τόπους υλοποίησης της επένδυσης. ∆εν επιτρέπεται η ίδρυση υποκαταστήµατος στο πλαίσιο της δράσης.
  10. Η δικαιοπάροχος επιχείρηση (franchisor) είναι επιλέξιµη προς χρηµατοδότηση εφόσον πληρούνται οι επιπλέον όροι επιλεξιµότητας στη ∆ράση; ∆εν έχουν δικαίωµα υποβολής πρότασης χρηµατοδότησης οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωµένο οµοιόµορφο δίκτυο διανοµής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκµεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συµβάσεων άδειες εκµετάλλευσης δικαιωµάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εµπορικά σήµατα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για τη χρήση και τη διανοµή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κ.λπ.).
  11. Επιτρέπεται µια επιχείρηση να υποβάλει πρόταση και στα δύο προγράµµατα, δηλαδή Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας και Εργαλειοθήκη Επιχειρηµατικότητας; Είναι επιτρεπτό υπό την προϋπόθεση οι δαπάνες να είναι διαφορετικές; Ναι, εφόσον πληροί το σύνολο των τυπικών προϋποθέσεων και στις δύο δράσεις και λαµβάνοντας υπόψη τους περιορισµούς του κανόνα de minimis. Επισηµαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση, για το βαθµολογούµενο κριτήριο της κάλυψης της ιδίας συµµετοχής, ο δικαιούχος δεν δύναται να χρησιµοποιήσει τα ίδια διαθέσιµα (τραπεζικά, οµόλογα, µετοχές, αποθεµατικά κ.λπ.) και στις δύο δράσεις, εκτός και αν αποδείξει ότι επαρκούν για την κάλυψη της ιδίας συµµετοχής και στις δύο δράσεις.
  12. Αρκετές επιχειρήσεις διαθέτουν επιλέξιµους ΚΑ∆ και για τα δύο νέα προγράµµατα (π.χ. λιανικό, χονδρικό). Θα εξετάζεται εάν οι δαπάνες αφορούν και σε άλλη µη επιλέξιµη δραστηριότητα για το πρόγραµµα; Οι δαπάνες είναι επιλέξιµες εφόσον εξυπηρετούν τον/τους ΚΑ∆ επένδυσης της παρούσας ∆ράσης.
  13. Μια επιχείρηση που έχει τον ΚΑ∆ 56.10.11.13 και έχει κάνει έναρξη στις 30/03/2016, εάν υποβάλει την πρόταση µετά τις 30/03/2019, θα έχει κλείσει τρεις διαχειριστικές χρήσεις και θα είναι επιλέξιµη; Oχι, δεν είναι επιλέξιµη. Επιλέξιµες είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ιδρυθεί (ηµεροµηνία έναρξης σύµφωνα µε Taxisnet) και διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιµο ΚΑ∆ επένδυσης, το αργότερο έως 31/12/2015.
  14. Στις περιπτώσεις των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, θα υπολογίζονται οι Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) σύµφωνα µε το νόµιµο πλήρες ωράριο των διδασκόντων, ήτοι οι 21 διδακτικές ώρες (εβδοµαδιαίο ωράριο απασχόλησης); Οι ΕΜΕ, στις περιπτώσεις των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, υπολογίζονται λαµβάνοντας ως εβδοµαδιαίο ωράριο πλήρως απασχολούµενων, για τους διδάσκοντες, τις 21 ώρες.
  15. Για την τεκµηρίωση της ιδίας συµµετοχής της περίπτωσης Ε του παραρτήµατος Ι (µέσα υπόλοιπα επαγγελµατικών τραπεζικών λογαριασµών) για ποιο διάστηµα πρέπει να αφορούν οι βεβαιώσεις; Επισυνάπτονται βεβαιώσεις µέσου υπολοίπου επαγγελµατικών τραπεζικών λογαριασµών που περιλαµβάνουν υποχρεωτικά το µέσο υπόλοιπο του λογαριασµού για τους τρεις κλεισµένους µήνες που προηγούνται της υποβολής της αίτησης χρηµατοδότησης και δύναται να εκτείνεται µέχρι και ένα έτος πριν τον µήνα υποβολής της αίτησης χρηµατοδότησης (η βεβαίωση θα πρέπει να περιλαµβάνει ολόκληρους µήνες). Παράδειγµα: Υποβάλλεται αίτηση χρηµατοδότησης στις 6/2/2019. Η βεβαίωση θα πρέπει να περιλαµβάνει υποχρεωτικά το διάστηµα από 1/11/2018 έως 31/1/2019, ενώ δύναται να συµπεριλαµβάνει περισσότερους των τριών µηνών (συνεχόµενους και ολόκληρους µήνες, έως 12) µεταξύ 1/2/2018 έως 31/1/2019. Για τις ατοµικές επιχειρήσεις οι βεβαιώσεις δύναται να είναι είτε από λογαριασµούς όψεως (να φαίνεται στη βεβαίωση) είτε από δηλωµένους επαγγελµατικούς λογαριασµούς στην ΑΑ∆Ε (θα πρέπει να επισυνάπτεται επιπλέον και η σχετική εκτύπωση από το Taxisnet προς τεκµηρίωση).
  16. Σε τι ποσοστό αφορά η τεκµηρίωση των ίδιων κεφαλαίων για την περίπτωση όπου ο δυνητικός δικαιούχος αποφασίσει να προβεί σε αύξηση εταιρικού/ µετοχικού κεφαλαίου µε χρήση µετρητών; Αφορά στο 100% της Ιδίας Συµµετοχής, ήτοι στο 50% του συνολικού αιτούµενου προϋπολογισµού; Η τεκµηρίωση του βαθµού κάλυψης αφορά σε βαθµολογούµενο κριτήριο και αφορά το σύνολο της Ιδιωτικής Συµµετοχής.
  17. Επιχείρηση µε αντικείµενο Υπηρεσίες πώλησης πίτσας σε πακέτο για τρεις διαχειριστικές χρήσεις µπορεί να προµηθευτεί µηχανάκια για delivery; Είναι επιλέξιµη η δαπάνη για προµήθεια δικύκλου έως 125 κ.ε. για τις επενδύσεις των κλάδων Λιανικού Εµπορίου (επιλέξιµους ΚΑ∆ που ανήκουν στις κατηγορίες 45 και 47) και Εστίασης (για τους επιλέξιµους ΚΑ∆ που ανήκουν στην κατηγορία 56) στην κατηγορία δαπάνης 2.4., εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις που πραγµατοποιούν παράδοση εκτός καταστήµατος (delivery) προϊόντων. Κατά την επιτόπια επαλήθευση θα πρέπει το δίκυκλο να βρεθεί πλήρως προσαρµοσµένο για τις ανάγκες της παράδοσης εκτός καταστήµατος (delivery).
  18. Σε επιχείρηση µε δραστηριότητα Υπηρεσίες εκµάθησης καταδύσεων είναι επιλέξιµη η δαπάνη αγοράς σκάφους; Αν ναι, σε ποια κατηγορία; Η δαπάνη είναι επιλέξιµη στην κατηγορία 2.4 «Εξοπλισµός για τον λειτουργικό εκσυγχρονισµό της επιχείρησης» µε την προϋπόθεση να αφορά την αγορά καινούργιου σκάφους για τις υπηρεσίες εκµάθησης καταδύσεων.
  19. Είναι αποδεκτή ως δικαιολογητικό η Βεβαίωση Πρόθεσης ∆ανειοδότησης; Ως δικαιολογητικό για τη δανειοδότηση είναι η έγκριση δανείου ή σύµβαση δανείου από χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα. Η πρόθεση δανειοδότησης δεν είναι δικαιολογητικό απόδειξης της ιδιωτικής συµµετοχής.
  20. Εταιρεία λειτουργούσε από το 2011 ως ατοµική και το 2017 µετατράπηκε σε ΙΚΕ. Η απορρόφηση Ατοµικής Επιχείρησης από ΕΕ/ΙΚΕ κ.λπ. θεωρείται συνέχεια της παλαιάς και µπορεί να υποβάλει αίτηση ή θεωρείται νέα επιχείρηση και αποκλείεται; Στην περίπτωση αυτή δεν µπορεί να γίνει λόγος για κατά νόµο συνέχιση της ίδιας επιχείρησης, αφού στην ουσία πρόκειται για ίδρυση νέας εταιρείας στην οποία εισφέρεται η περιουσία µιας ατοµικής επιχείρησης. Συνεπώς, για τους σκοπούς υπαγωγής στο πρόγραµµα η εταιρεία αυτή (η ΙΚΕ στο παράδειγµα) θεωρείται ότι έχει συσταθεί την ηµεροµηνία ίδρυσής της και όχι προγενέστερα. Συνοψίζοντας για τον ενδιαφερόµενο, δεν µπορεί να υποβάλει γιατί η νέα εταιρεία (η ΙΚΕ στο παράδειγµα), η οποία θέλει να υποβάλει αίτηση, δεν έχει τρεις τουλάχιστον πλήρεις κλεισµένες χρήσεις.