Έφη Αχτσιόγλου: «Να βάλουμε τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών»


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 600 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Σε ηχηρή παρέμβαση, εν όψει της λήξης των εργολαβικών συμβάσεων στους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου Εργασίας, προχώρησε η Έφη Αχτσιόγλου, καλώντας να μπει τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης στα κτήρια ευθύνης τους. Επίσης, καλεί τις διοικήσεις να προχωρήσουν είτε σε απευθείας συμβάσεις με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη φύλαξη των κτηρίων, είτε με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν οι νόμοι που ψηφίστηκαν το 2016.

Αναλυτικά, χθες η υπουργός Εργασίας με σχετική ανάρτηση στο Facebook ανέφερε:

«Με επιστολή προς όλους τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τους καλούμε να βάλουν ένα τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης στα κτήρια ευθύνης τους.

Εν όψει της λήξης των σχετικών συμβάσεων, καλούμε τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων να προχωρήσουν στη σύναψη είτε ατομικών συμβάσεων απευθείας με τους εργαζόμενους, είτε συμβάσεων με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν οι νόμοι που ψηφίστηκαν το 2016.

Η καθολική εφαρμογή αυτής της απόφασης θα περιορίσει ουσιαστικά το καθεστώς των εργολαβιών στο Δημόσιο προς όφελος των εργαζομένων, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο».

Μείωση δαπανών…

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας από το 2015 προχώρησε σταδιακά στην κατάργηση των εργολαβιών σε καθαριότητα και φύλαξη, προχωρώντας κυρίως στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών.

Συγκεκριμένα:

* Η ετήσια δαπάνη για την καθαριότητα των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου το 2015 ήταν 92.058,00 ευρώ και το 2016, με την κατάργηση των εργολαβιών και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, μειώθηκε στις 76.846,68 ευρώ.

* Η ετήσια δαπάνη για τη φύλαξη των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου το 2015 ήταν 218.112,96 ευρώ. Το 2016, με την κατάργηση των εργολαβιών, η δαπάνη μειώθηκε στις 172.742,88 ευρώ (οι ατομικές συμβάσεις για τη φύλαξη υπεγράφησαν στις 30 Ιουνίου 2016, επομένως το ετήσιο ποσό είναι κατ’ εκτίμηση).

Να σημειωθεί ότι, πέρα από τη μείωση του κόστους για το υπουργείο, παράλληλα αυξήθηκαν και οι αποδοχές των εργαζομένων και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αυτές οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 10%. «Την ίδια ώρα βέβαια, κάποια ΜΜΕ, όπως π.χ. η ‘Ελευθερία του Τύπου’, διαπίστωσαν ‘συμβάσεις Ινδίας’” τόνισε αρμόδια πηγή του υπουργείου, προσθέτοντας: »Είναι περιττό να αναφέρουμε το τι ποιότητας εργοδότες ήταν οι εργολάβοι, οι οποίοι είχαν απλήρωτους τους εργαζόμενους επί μήνες”…

http://www.avgi.gr