Ενδυνάμωση της Ελλάδας: Ο ρόλος των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην εναλλακτική, θεματική και ήπια ανάπτυξη του τουρισμού


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η Ελλάδα, μια χώρα με αρχαία ιστορία, μαγευτικά τοπία και ζωντανή κουλτούρα, υπήρξε εδώ και καιρό περιζήτητος προορισμός για τον παραδοσιακό τουρισμό.

Ωστόσο, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού τομέα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ένταξη. Αυτό το άρθρο διερευνά τις δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικού, θεματικού και ήπιου τουρισμού στην Ελλάδα μέσω της ίδρυσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη ατόμων από ευάλωτες ομάδες στην τοπική κοινωνία.

  1. Κατανόηση του Εναλλακτικού, Θεματικού και Ήπιου Τουρισμού:
    • Εναλλακτικός Τουρισμός: Αυτό το είδος τουρισμού δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα, την αυθεντικότητα και το σεβασμό για τους τοπικούς πολιτισμούς. Ενθαρρύνει τους τουρίστες να εξερευνήσουν προορισμούς εκτός της πεπατημένης διαδρομής.
    • Θεματικός Τουρισμός: Επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα θέματα όπως η πολιτιστική κληρονομιά, η γαστρονομία, η φύση ή η περιπέτεια, παρέχοντας μια μοναδική και εξειδικευμένη εμπειρία στους ταξιδιώτες.
    • Ήπιος Τουρισμός: Δίνει προτεραιότητα στην ευημερία τόσο των τουριστών όσο και της τοπικής κοινότητας, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας και ενθαρρύνοντας ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις.
  2. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στον Τουρισμό:Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις που ανήκουν και λειτουργούν από μέλη τους, τα οποία έχουν κοινή κοινωνική ή περιβαλλοντική αποστολή. Με την ενσωμάτωση αυτών των επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα, η Ελλάδα μπορεί να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη αντιμετωπίζοντας παράλληλα κοινωνικές προκλήσεις.
    • Παραδείγματα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στον Τουρισμό:
      • Τοπικά Εργαστήρια Χειροτεχνίας: Οι συνεταιρισμοί αφιερωμένοι στην παραδοσιακή χειροτεχνία μπορούν να προσφέρουν στους τουρίστες πρακτικές εμπειρίες, όπως μαθήματα αγγειοπλαστικής ή εργαστήρια υφαντικής, παρέχοντας μια ματιά στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
      • Φιλικά προς το περιβάλλον καταλύματα: Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί μπορούν να ιδρύσουν φιλικούς προς το περιβάλλον ξενώνες ή μπουτίκ ξενοδοχεία, δίνοντας έμφαση στις βιώσιμες πρακτικές και προωθώντας τον υπεύθυνο τουρισμό.
      • Γαστρονομικές εμπειρίες: Εστιατόρια ή ξεναγήσεις με συνεταιρισμό μπορούν να παρουσιάσουν τοπικές κουζίνες, με τη συμμετοχή ευάλωτων ατόμων στη γαστρονομική βιομηχανία και συμβάλλοντας στη διατήρηση των τοπικών γεύσεων.


  3. Ένταξη ευάλωτων ομάδων:
    • Ευκαιρίες Απασχόλησης: Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί μπορούν να δεσμεύσουν ενεργά άτομα από ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των ατόμων με αναπηρία ή εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, παρέχοντάς τους ουσιαστική απασχόληση στον τουριστικό τομέα.
    • Προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων: Μπορούν να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες για να εξοπλίσουν τα ευάλωτα άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες για διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως ξεναγήσεις, φιλοξενία ή πολιτιστική ερμηνεία.
    • Ενδυνάμωση της Κοινότητας: Με τη συμμετοχή ευάλωτων ομάδων ως ενεργών μελών κοινωνικών συνεταιρισμών, αυτές οι επιχειρήσεις γίνονται φορείς κοινωνικής αλλαγής, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση και την ένταξη των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.
  4. Κυβερνητική υποστήριξη και εφαρμογή πολιτικής:
    • Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον τουρισμό παρέχοντας οικονομικά κίνητρα, προγράμματα κατάρτισης και υποστήριξη πολιτικής.
    • Τα κίνητρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις, επιχορηγήσεις ή δάνεια χαμηλού επιτοκίου για την ενθάρρυνση της ίδρυσης και ανάπτυξης κοινωνικών συνεταιρισμών στον τουριστικό τομέα.
  5. Προκλήσεις και λύσεις:
    • Ευαισθητοποίηση και Μάρκετινγκ: Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στο μάρκετινγκ των υπηρεσιών τους. Οι συνεργατικές πρωτοβουλίες μάρκετινγκ και οι συνεργασίες με ταξιδιωτικά γραφεία μπορούν να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση και στην προσέλκυση τουριστών.
    • Κατάρτιση και ανάπτυξη ικανοτήτων: Τα συνεχιζόμενα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να αντιμετωπίσουν το χάσμα δεξιοτήτων και να διασφαλίσουν ότι τα μέλη των κοινωνικών συνεταιρισμών είναι καλά εξοπλισμένα για να παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Η ανάπτυξη εναλλακτικού, θεματικού και ήπιου τουρισμού στην Ελλάδα μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων παρουσιάζει μια καινοτόμο και βιώσιμη προσέγγιση. Με την ενεργή συμμετοχή ατόμων από ευάλωτες ομάδες, αυτές οι επιχειρήσεις όχι μόνο συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του τουριστικού τομέα αλλά προάγουν επίσης την κοινωνική ένταξη και την οικονομική ενδυνάμωση. Με την κυβερνητική υποστήριξη και τη δέσμευση για βιώσιμες πρακτικές, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει πρότυπο υπεύθυνου και χωρίς αποκλεισμούς τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου.