Από 15/9 αιτήσεις Εκσυγχρονισμού Πρωτογενούς Τομέα, διευκρινήσεις για επιλέξιμες δαπάνες


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις και θέλετε να υποβάλετε αίτημα στήριξης στείλτε μας το μήνυμα σας από την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου και ένας συνεργάτης μας θα έλθει άμεσα σε επαφή μαζί σας.

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ως φορέας υλοποίησης της δράσης, Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενημερώνει τους δυνητικούς δικαιούχους ότι μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα για την 15η Σεπτεμβρίου 2022.

Αφορά επενδύσεις στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Ο κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός για Μικρομεσαίες (ΜΜΕ) είναι 500.000 ευρώ και για μεγάλες επιχειρήσεις 1.000.000 ευρώ.

Δικαιούχοι
Στο συγκεκριµένο πρόγραµµα θα µπορούν να κάνουν αιτήσεις:
Συλλογικά Σχήµατα αγροτών.
Οικοτεχνίες – µεταποητικές αγροτών που µεταποιούν το δικό τους προϊόν.
Μεταποιητικές επιχειρήσεις εφόσον µεταποιούν γεωργικό και κατ’ ελάχιστο το 40% των α΄ υλών που χρησιµοποιούνται προέρχονται από συµβολαιακή γεωργία.
Αγροτικές επιχειρήσεις που δεσµεύονται να καθετοποιήσουν τη µονάδα τους για τουλάχιστον µία 3ετία ξεκινώντας από το επόµενο έτος από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Υποέργου: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα», δικαιούχοι δύνανται να κριθούν νομικά πρόσωπα που είτε ανήκουν στις ΜΜΕ, είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία, είναι γραμμένα στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

β) Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης α), οι οποίες: εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία υπό τους ακόλουθους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς:
αα) εφόσον μεταποιούν ή και εμπορεύονται γεωργικό προϊόν με παραγόμενο, τελικό γεωργικό προϊόν, κατ’ ελάχιστον το 40% κατ’ έτος, της αξίας των Α’ υλών που χρησιμοποιούνται στην ενισχυόμενη επένδυση είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας,
ββ) εφόσον μεταποιούν ή και εμπορεύονται γεωργικό προϊόν με τελικό προϊόν μη γεωργικό προϊόν και κατ’ ελάχιστον το 40% κατ’ έτος, της αξίας του γεωργικού προϊόντος που χρησιμοποιείται, ως Α΄ ύλη, στην ενισχυόμενη επένδυση, είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας.
γγ) η υποχρέωση εφαρμογής της συμβολαιακής γεωργίας ξεκινάει από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης της επένδυσης και τα συμβόλαια είναι 3-ετούς διάρκειας.
δδ) με την πάροδο 3ετίας από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης και εντός προθεσμίας 2 μηνών, ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίσει ενυπόγραφη βεβαίωση ορκωτού λογιστή όπου θα τεκμηριώνεται η ανωτέρω προϋπόθεση των περιπτώσεων αα) και ββ).

γ) Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

Διευκρινήσεις, με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, για την εφαρμογή του προγράμματος και τις επιλέξιμες δαπάνες επισημαίνουν τα εξής:

Ο γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ), τα παρελκόμενα και η συλλεκτική μηχανή είναι επιλέξιμες δαπάνες;
Οι συνήθεις δαπάνες για την εξυπηρέτηση των αναγκών μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, όπως γεωργικός ελκυστήρας και παρελκόμενα, υπάγονται στην κατηγορία «Ενισχύσεις ΜΜΕ για επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή (Καν. 702/2014, Άρθρο 14)» και συνεπώς συνιστούν επιλέξιμες δαπάνες, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται συνολικά οι προϋποθέσεις και οι όροι της πρόσκλησης και των σχετικών Κανονισμών.

Είναι επιλέξιμη δαπάνη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην επιχείρηση που θα εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες της επένδυσης;
Ναι, υπό τους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της παραγράφου 3.7 «Επιλέξιμες δαπάνες», περίπτωση 4ε) «Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΓΑΚ, άρθρο 41 του τμήματος 7)».

Είναι επιλέξιμη δαπάνη η απόκτηση γης;
Η απόκτηση γης, δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης.

Η επιλεξιμότητα των δαπανών ξεκινάει μετά την υποβολή της αίτησης;
Σύμφωνα με την περίπτωση 5, της υποπαραγράφου 3.1, η ενίσχυση έχει χαρακτήρα κινήτρου και συνεπώς επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που υλοποιούνται μετά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης, με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στη συγκεκριμένη περίπτωση 5. Εφίσταται η προσοχή σας στα τελευταία εδάφια της περίπτωσης 5, τα οποία ορίζουν ότι «Η έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής ενίσχυσης έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησης για το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση ο δυνητικός δικαιούχος με δική του ευθύνη δύναται να ξεκινήσει την υλοποίηση των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης. Οι δαπάνες αυτές υλοποιούνται με αποκλειστική ευθύνη του δυνητικού δικαιούχου, χωρίς η υλοποίηση αυτή να υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο σε χρηματοδότησή τους».

Υπάρχει περιορισμός στη δαπάνη για κατασκευή και εκσυγχρονισμό ακινήτων (κτιριακών δαπανών) ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου;
Όχι, δεν προβλέπεται σχετικός περιορισμός

Μια επιχείρηση που υποβάλλει προς έγκριση επενδυτικό σχέδιο, μπορεί να περιλαμβάνει μόνο δαπάνες εντός Περιφερειακών Ενισχύσεων;
Θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρείται το ΚΡΙΤΗΡΙΟ 6: Καθετοποίηση και οι προϋποθέσεις που θέτει ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Μία μεγάλη επιχείρηση μπορεί να κάνει μόνο επενδύσεις που εντάσσονται στις περιφερειακές ενισχύσεις του ΓΑΚ και όχι στις ενισχύσεις του Καν. 702/2014;
Σύμφωνα με τις περιπτώσεις 6 και 8, της υποπαραγράφου 3.1, οι μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να είναι επιλέξιμες, υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης που περιλαμβάνει υποχρεωτικά: α) περιφερειακές επενδύσεις στην εμπορία ή/και μεταποίηση γεωργικού ή/και μη γεωργικού προϊόντος (ΓΑΚ, άρθρο 14), β) ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση (ΓΑΚ, άρθρο 31) και γ) μία επιπλέον κατηγορία ενισχύσεων μεταξύ ενισχύσεων προς επιχειρήσεις για την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή για την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει ενωσιακών προτύπων (ΓΑΚ, άρθρο 36 του τμήματος 7) και ενισχύσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΓΑΚ, άρθρο 41 του τμήματος 7). Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι δικαιούχοι ενισχύσεων του άρθρου 14, του Καν. 702/2024, που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Επένδυση η οποία αφορά την κατασκευή ψυκτικών θαλάμων για την αποθήκευση γεωργικών προϊόντων που δεν είναι μεταποιημένα (πχ ακτινίδια, κεράσια κτλ) μπορεί να ενταχθεί στο Υποέργο «Εκσυγχρονισμός πρωτογενούς παραγωγής» (με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν και δαπάνες στην πρωτογενή παραγωγή για να καλυφθεί το κριτήριο επιλεξιμότητας 6-Καθετοποίηση) ή θα πρέπει να ενταχθεί στο Υποέργο «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» ή μπορεί να ενταχθεί και στα 2 Υποέργα;
Εφόσον, η επιχείρηση επιθυμεί την πραγματοποίηση δαπανών στην πρωτογενή παραγωγή, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση ενίσχυσης στο παρόν υποέργο. Σημειώνουμε όμως, ότι τη δυνατότητα πραγματοποίησης δαπανών στην πρωτογενή παραγωγή έχουν μόνο οι ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την υποπερίπτωση ε), της περίπτωσης 4, της υποπαραγράφου 3.7, «επιλέξιμες είναι δαπάνες για την αγορά καινούργιων οχημάτων για οδικές μεταφορές αγαθών και προϊόντων, με σκοπό τη συμμόρφωση σε εκδοθέντα ενωσιακά πρότυπα, υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά πραγματοποιείται πριν αυτά τεθούν σε ισχύ». Τι ακριβώς σημαίνει «με σκοπό τη συμμόρφωση σε εκδοθέντα ενωσιακά πρότυπα»; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που τίθενται προκειμένου να αγοραστεί ένα τέτοιο όχημα;
Για να θεωρηθεί ένα όχημα για οδικές μεταφορές, ότι συμμορφώνεται με τα εκδοθέντα ενωσιακά πρότυπα, πρέπει να ακολουθείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1242 (για οχήματα κατηγοριών Ν1 και Ν2).

Μπορεί ο επενδυτής να αγοράσει βυτίο για μεταφορά λαδιού;0
Το βυτίο για μεταφορά λαδιού ανήκει στην κατηγορία των οχημάτων για οδικές μεταφορές αγαθών και προϊόντων και συνεπώς δύναται να ενισχυθεί εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της περίπτωσης 4ε) «Επενδυτικές ενισχύσεις προς επιχειρήσεις για την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή για την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει ενωσιακών προτύπων (ΓΑΚ, άρθρο 36 του τμήματος7)» της παραγράφου 3.7 «Επιλέξιμες δαπάνες».

Είναι επιλέξιμα βαρέα οχήματα για κίνηση εκτός της μονάδας;
H προμήθεια βαρέων οχημάτων για οδικές μεταφορές είναι επιλέξιμη δαπάνη υπό τους γενικούς όρους της πρόσκλησης και τους ειδικούς της υποπερίπτωσης ε), της περίπτωσης 4, της υποπαραγράφου 3.7.

Αν μια Ομάδα Παραγωγών έχει ενταχθεί στο Μέτρο 4.1 και έχει επιδοτηθεί για τρακτέρ, μπορεί να επιδοτηθεί για περισσότερα του ενός τρακτέρ, εφόσον αιτιολογείται με μελέτη (πχ TEReS), υπολογίζοντας αθροιστικά τις ιπποδυνάμεις;
Με την επιφύλαξη των λοιπών διατάξεων της πρόσκλησης, οι δαπάνες της περίπτωσης 5, της υποπαραγράφου 3.7, πραγματοποιούνται προς όφελος των μελών του συλλογικού φορέα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες των μελών και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της συνολικής παραγωγικής ικανότητας τους. Η σχετική τεκμηρίωση αποτυπώνεται στην οικονομοτεχνική μελέτη. Συνεπώς, εάν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα ενίσχυσης 2ου γεωργικού ελκυστήρα, η δαπάνη είναι επιλέξιμη.

Τι σημαίνει ο περιορισμός «μέχρι το ύψος της αγοραίας αξίας του στοιχείου του ενεργητικού» που αφορά στις δαπάνες για αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού στον πρωτογενή τομέα;
Η συγκεκριμένη διάταξη περιορίζει την αξία της δαπάνης για αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού στο εύλογο κόστος τους, δηλαδή στη δαπάνη που πραγματικά καταβάλλεται από τον δικαιούχο και η οποία είναι αντίστοιχη της εμπορικής αξίας του μηχανήματος ή του εξοπλισμού.

Οι δαπάνες που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας μέσω γεωθερμίας είναι επιλέξιμες;
Ναι, είναι επιλέξιμες στα πλαίσια των ενισχύσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΓΑΚ, άρθρο 41).

Μια ομάδα παραγωγών μπορεί να αιτηθεί δαπάνες φωτοβολταϊκού για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της άρδευσης των αγροτεμαχίων των μελών της;
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υποπερίπτωση στ), της περίπτωσης 4, της υποπαραγράφου 3.7 είναι επιλέξιμες δαπάνες ΑΠΕ υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποτελούν τις μόνες δαπάνες της αίτησης ενίσχυσης, αλλά είναι μέρος των δαπανών της, όπως ορίζεται στην Πρόσκληση.

Δαπάνες όπως φυτεύσεις μόνιμων φυτειών (π.χ. δέντρα) καθώς και εξοπλισμός αυτών όπως δαπάνες υποστύλωσης, δικτύου άρδευσης, δικτύου αντιχαλαζικής προστασίας είναι επιλέξιμες;
Οι δαπάνες εγκατάστασης μόνιμων φυτειών και οι δαπάνες ενεργητικής προστασίας των φυτειών (πχ αντιχαλαζικά) ανήκουν στην κατηγορία ενισχύσεων «Ενισχύσεις ΜΜΕ για επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή (Καν. 702/2014, Άρθρο 14)» και δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το Υποέργο εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις της πρόσκλησης. Σύμφωνα όμως, με την υποπερίπτωση ε), της περίπτωσης 23, της υποπαραγράφου 3.8, δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες γεωτρήσεων και άρδευσης.

Στις ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση (ΓΑΚ, άρθρο 31) ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες; θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιλέξιμες οι δαπάνες για την παρακολούθηση επιμορφωτικού σεμιναρίου κατάρτισης; Επίσης ο φορέας παροχής υπηρεσιών κατάρτισης πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένη μορφή;
Οι ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση (ΓΑΚ, άρθρο 31) αποδίδονται σε αναγνωρισμένους φορείς, όπως ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς, και φορείς διάδοσης γνώσης (πχ ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ.) που παρέχουν την κατάρτιση. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για την παρακολούθηση επιμορφωτικού σεμιναρίου κατάρτισης. Οι δαπάνες του προσωπικού των εκπαιδευτών καλύπτονται από τον φορέα υλοποίησης της κατάρτισης

Μια ομάδα παραγωγών, που έχει ήδη μια αλωνιστική (καινούργια), μπορεί να αγοράσει ακόμα μία προκειμένου να καταφέρει να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητά της κατά 20% τουλάχιστον;
Η ενίσχυσης της αγοράς καινούργιων μηχανημάτων και εξοπλισμού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή (άρθρο 14 του Καν. 702/2013) υπόκειται στην αρχή της αναγκαιότητας όπως ορίζεται στην περίπτωση 9, της υποπαραγράφου 3.1. Συνεπώς η αγορά δεύτερης αλωνιστικής μηχανής, είναι επιλέξιμη εφόσον, μέσω της οικονομοτεχνικής μελέτης, αποδεικνύεται η αναγκαιότητά της.

Το επενδυτικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει α) δαπάνες δημιουργίας νέου αμπελώνα και β) δαπάνες αναφύτεσης αμπελώνα; Κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να υποβάλουμε άδειες φύτευσης για τον νέο αμπελώνα;
Ο αμπελώνας, ως μόνιμη φυτεία αποτελεί ενσώματο στοιχείο του ενεργητικού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ως εκ τούτου οι σχετικές δαπάνες δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το Υποέργο, εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις της πρόσκλησης. Ωστόσο, οι αμπελώνες εντάσσονται στους τομείς όπου υπάρχει περιορισμός στην παραγωγή από την Κοινή Οργάνωση Αγορών (ΚΟΑ) και συνεπώς η χρηματοδότησή τους υπόκειται στους όρους της σχετικής ΚΟΑ. Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση αμπελώνων, εκτός των λοιπών δικαιολογητικών και στοιχείων της πρόσκλησης, απαιτεί και «άδεια φύτευσης» που προσκομίζεται με την αίτηση για την πληρωμή δαπανών που αφορούν τον αμπελώνα

Μια μεγάλη επιχείρηση, η οποία έχει ως δραστηριότητα την παραγωγή σταφυλιών (πρωτογενής τομέας) και τη μεταποίηση τους (παραγωγή κρασιού – δευτερογενής τομέας), μπορεί να υποβάλει στο υποέργο, δαπάνες που αφορούν την καλλιέργεια των αμπελιών, δηλ. δαπάνες στον πρωτογενή τομέα;
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14, του Καν. 702/2014, οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες για υλοποίηση δαπανών στον πρωτογενή τομέα

Στο υποέργο, είναι επιλέξιμη δαπάνη, η αγορά ζωών (αιγοπρόβατα);
Η αγορά ζώων δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη σύμφωνα με τον Καν. 702/2014 και την παρούσα Πρόσκληση.

Αν είσαστε υπό σύσταση αναφέρετε το όνομα
πείτε μας μερικά λόγια για τον φορέα σας