Αττικό Όραμα: Τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα …


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 600 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


logo
Τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα της διημερίδας.

Η διημερίδα που διοργανώθηκε από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) Αττικό Όραμα, τον 105,5 στο Κόκκινο και την Εφημερίδα των Συντακτών με θέμα “Κοινωνική οικονομία- αλληλέγγυα οικονομία- κοινωνικοί συνεταιρισμοί”, πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Χαλκηδόνας του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.

Την διημερίδα παρακολούθησαν συνολικά 209 Άτομα -75 την πρώτη μέρα και 134 τη δεύτερη. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 25 και πλέον ΚΟΙΝΣΕΠ και οργανώσεις, 15 εκ των οποίων παρουσίασαν τις δραστηριότητες τους και έθεσαν τους προβληματισμούς τους.

Ιδιαίτερη στιγμή απετέλεσε η έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας με τους χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Για συμβολικούς λόγους, λόγω της θέσης της ως εμπειρογνώμων του ΟΗΕ σε θέματα ρατσισμού, βασανιστηρίων και μετανάστευσης, πρώτη ομιλήτρια ήταν η κα Μαρία Πίνιου Καλλή.

Από τα πολιτικά κόμματα παρευρέθησαν ο βουλευτής και υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κος Τσακαλώτος ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ και πρώην υπουργός κα Κατσέλη Λούκα καθώς και μέλη του πολιτικού συμβουλίου και της πολιτικής επιτροπής του κόμματος. Επίσης, η κα Πίνιου- Καλλή εκπροσώπησε τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ και τον συμπρόεδρο της κ Χρυσόγελο και ο κος Κυμπουρόπουλος την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα Κούνεβα.

Με την ουσιαστική παρέμβαση του κ Τσακαλώτου, όπου αναφέρθηκε στους τομείς και πυλώνες του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα κοινωνικής οικονομίας, δόθηκε η έμφαση στη διαβούλευση που πρέπει να γίνει με τους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας καθώς και το στίγμα του κόμματος στο μείζον αυτό θέμα.

Η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ κα Λούκα Κατσέλη, μεταξύ άλλων, υπερασπίστηκε του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών και του νόμου των ΚΟΙΝΣΕΠ ως πνευματικά της παιδιά. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μέχρι την ψήφισή τους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το θεωρούσε χρέος της απέναντι στην κατάσταση των μνημονίων πριν την διώξουν από την τότε κυβέρνηση.

Η κα Μαρία Πίνιου Καλλή εκ μέρους των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του κ Χρυσογελο ως συμπρόεδροι ανέφερε ότι την κοινωνική οικονομία πρέπει να την δούμε και με ένα ποιο οικολογικό βλέμμα.

Ο εκπρόσωπος της κας Κούνεβα ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της ιδίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από το υπουργείο εργασίας τμήμα μητρώου κοινωνικών επιχειρήσεων και το ινστιτούτο κοινωνικής οικονομίας εστάλησαν υπομνήματα τα οποία ήταν αρκετά διευκρινιστικά και έδωσαν έναυσμα για τη διενέργεια εποικοδομητικού διαλόγου.

Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ κος Λαμπρόπουλος μίλησε για τα εργασιακά θέματα στο πλαίσιο της κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας αναφερόμενος στο επιτυχημένο παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ.

Μεταξύ άλλων τις εργασίες της διημερίδας παρακολούθησαν εκπρόσωποι μεγάλου αριθμού δήμων του λεκανοπεδίου και οι δήμοι Αγίων Αναργύρων και Κηφισιάς εκπροσωπήθηκαν με Αντιδημάρχους όπου έδειξαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασίες με ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ακόμη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από κοινωνικά φαρμακεία και κοινωνικά ιατρεία όπως και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Πρεπει να τονιστεί οτι τις εργασίες τις διημερίδας παρακολούθησαν φοιτητές υποψήφιοι διδάκτορες με τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου.

Πρέπει να αναφερθεί ότι υπήρξε συμμετοχή συμπολιτών μας από πολλές περιοχές της χώρας (Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαρτίνο, Καλάβρυτα, Αγρίνιο, Ηράκλειο Κρήτης, Κεφαλονιά) τους οποίους και ευχαριστούμε για τις σημαντικές παρεμβάσεις τους, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου που μας έβλεπε ζωντανά μέσω του live TV στο κόκκινο.

Έγινε μια εκ βάθους ανταλλαγή απόψεων και μελλοντικών συνεργασιών όλων των ΚΟΙΝΣΕΠ και τέθηκε ο προβληματισμό και η συμμετοχή στην ήδη υπό διαμόρφωση πανελλήνια ομοσπονδία των ΚΟΙΝΣΕΠ όπου ο εκπρόσωπος της κος Άγγελος Φισκιλης ήταν πλήρως ενημερωμένος για τα θέματα και ζητήματα των ΚΟΙΝΣΕΠ. Όλοι οι συμμετέχοντες έστειλαν τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς και την συμπαράσταση τους στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ όπου ο εκπρόσωπος της μας ανέπτυξε το εγχείρημα τους.

Επίσης, ευχαριστούμε τους συνδιοργανωτές μας 105,5 στο Κόκκινο και την Εφημερίδα των Συντακτών για την στήριξη, το koinsep.org και enallaktikos.gr για την προβολή της διημερίδας στον ιστότοπό τους καθώς και τον δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας για την παραχώρηση των χώρων.

Τέλος, ευχαριστούμε και όλα τα μέλη του ΑΤΤΙΚΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ για την συμβολή τους στην επιτυχημένη διοργάνωση της διημερίδας.